BU KADAR DA NORMALLEŞMEYELİM

Geride bıraktığımız günlerde coronavirüs ile mücadele kapsamında iller risk durumlarına göre kategorilere ayrıldı. Her bir kendi risk haritasına göre kısıtlamalarını kaldırdı yada kısıtlamalara devam ettiler.

Mart ayı itibari ile atılan normalleşme adımları kapsamında okullar açıldı, kafe-restoranlar açıldı. 65 yaş üstü vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırıldı. Adana gibi risk oranı düşük görünen illerde hafta sonu kısıtlamaları kaldırıldı.

Ancak gördüğümüz görüntüler, yolda, marketlerde, restoran ve kafelerde gördüğümüz görüntüler kısa süre sonra yeniden kısıtlamaların geri geleceğini düşündürüyor bizlere. Çünkü gidişat o tarafa doğru gidiyor.

Ekonominin canlı bir şekilde devam etmesi, işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri, herkesin işinde gücünde olması için normalleşmek şart. Fakat bizim vatandaşlarımızın anlamadığı bir şey var. Kısıtlamaların kaldırılması veya bazı illerde esnetilmesi virüs tehdidin geçtiğini göstermiyor bizlere. Çünkü her akşam 100’e yakın vatandaşımızı yine bu illet yüzünden kaybetmeye devam ediyoruz. Her gün yine binlerce kişinin bu virüse yakalandığını görüyoruz. Gelin görün ki bizim insanımız kısıtlamalar az esnetilince virüs bitti havasına girdi.

Sosyal paylaşım sitelerinde hafta sonu piknik yapmak, göl kenarında oturmak isteyenlerin Menekşe yolunda trafiği kilit noktasına getirmesi insanların bu işi ne kadar ciddiye aldığını gösterdi bizlere. İstanbul trafiği halt etmiş dedirten araç yoğunluğu karşısında çoğu vatandaş kontak kapatarak yolun açılmasını bekledi. O civarda oturan vatandaşlar, o güne kadar o yolda böyle yoğunluk görmediklerini ifade ederek şaşkınlıklarını dile getirdiler.

Beğenirsiniz yada beğenmesiniz ancak gerçeği de kabul etmek zorundasınız. Ülkemiz korona virüs ile mücadele çoğu Avrupa ülkesini geride bıraktı. Avrupa’nın göz bebeği Almanya başta olmak üzere çoğu Avrupa ülkesi virüsün en tehlikeli olduğu dönemde bile kısıtlama yapmadı. Vatandaşlar kendilerini korumaya çalıştılar ve evlerinde kaldılar. Aşılama anlamında da Almanya’nın bile önünde gidiyoruz. Almanya’da akrabası, tanıdığı olanlar varsa arasın sorsunlar, hükümetin aşılama konusunda ne kadar yavaş davrandığını…

Devletimiz, virüs ile mücadelede büyük çaba sarf ediyor. Bir yandan da ekonominin sürdürülebilirliği gerçeği var. Ekonomik çarkların dönmesi, insanların evlerine ekmek götürmesi için işyerlerinin açık olması şart. Burada önemli olan vatandaşların ipin ucunu bırakmamaları…

Havalar güzelleşiyor, insanlar evlerinde durmak istemiyorlar haklılar da ancak maske takanlar bile azaldı. Mesafeler yok oldu gitti. Dışarda gezin, yürüyün fakat çift kat maskenizi mutlaka takın. Mesafenizi koruyun, çantanızda kolonyanız, dezenfektanınız mutlaka olsun.

Hayattan kopmayın, hayatın içinde olun fakat bu kadar da çok normalleşmeyin…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor