Çukurova’dan Hakkari’ye işçi göçü

HABER: YENER EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Bir zamanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelenlerin iş ve yaşama umudu olan Çukurova’da, göç ibresi tersine döndü. Terörden tamamen arındırılan Güneydoğu Bölgesi’ne artan yatırımlar, yüksek ücretli iş imkanlarıyla, özellikle işsizlik sorunu yaşayan Adanalıların gözdesi haline geldi.  Açılan maden sahalarıyla, bakir toprakları Çukurova’nın ki kadar bereketlenen Hakkari’de; mühendis, teknisyen ve işçi sıfatıyla binlerce Adanalı çalışıyor. Otomotiv, inşaat ve ilaç sanayinin hammaddesi olan kurşun ve çinkonun çıkarıldığı Cudi Dağları’nda, iş gücünün yüzde 80’ini, başta Adana olmak üzere Mersin, Osmaniye ve Hatay gibi şehirlerden gidenler oluşturuyor.  

EN FAZLA ADANALI ÇALIŞIYOR

Bölgeye yatırım yapan firmalardan biri olan Bonus Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü, Maden Yüksek Mühendisi Engin Kutluk, maden sahalarının toplamında yaklaşık 3 bin kişinin çalıştığını ve 2 bin 500 civarında çalışanın Çukurovalı olduğunu söyledi. Mevcutta 5-6 firmanın faaliyet gösterdiğini, yakın zamanda bir o kadar yeni firmanın daha yeni maden sahaları açacağını belirten Kutluk, ‘’En az 3 bin işçiye daha ihtiyaç duyulacak. İşçi alım ilanlarına en fazla Adana’dan talep geliyor. Hali hazırda çalışan Adanalılar da, memleketlerinden tanıdıklarını yönlendiriyor. Yakın zamanda burası da küçük bir Adana olacak’’ diye konuştu.

GÜVENLİK PROBLEMİ SIFIR

Bölgede yürütülen çalışmaları hakkında da bilgi veren Kutluk, şunları kaydetti;  ‘’Hakkari’de, son 15 yıllık zaman diliminde 2 milyon tonluk kurşun ve çinko üretimi gerçekleşti ve bu da bizi alanında dünya 3’ncüsü yaptı. Yüzeyselden, yer altı madenciliğine geçişle beraber zirveye çıkacağımıza inanıyorum. Devletimizden teşvik istemiyoruz. Orman ve ÇED ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nde devam eden izin süreçleri uzamasın yeter. İşletmiş olduğumuz sahalar, 5 yıl öncesine kadar terör örgütü PKK’nın kamp alanlarıydı ve burada iş gücü oluşturma şansımız sıfırdı. Şükürler olsun ki bugün, ülke ekonomisine fayda sağlayan, katma değer üreten ve 3 binden fazla kişiye istihdam sağlayan bir alan haline geldi. Güvenlikle alakalı en küçük bir problem dahi yaşamıyoruz. Devletimiz bütün tedbirleri almış vaziyette. Dağların tepelerine kurulan askeri üsler ve İHA, SİHA gibi araçların devriyeleriyle, eski çalkantılı günlere dönüş tamamen imkansız diyebilirim. Hakkari, kendi kendine yetebilen bir memur şehriydi. Artık göç veren değil de dışarıdan göç alan bir şehir konumuna doğru ilerliyor. Bu zamana kadar terör nedeniyle çok büyük kayıplar yaşandı. Şimdi ise kendi öz kaynaklarıyla kayıplarını telafi ederek bir gelişim dönemine girdi. Yakın zamanda ülkenin parlayan yıldızı olacak.’’

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor