ÇULHAOĞLU:ZAMLAR İSYAN ETTİRİYOR

Vatandaşlarımız Türkiye tarihinin en yüksek elektrik ve doğalgaz faturaları yüzünden isyan noktasına geldi.

(HABER MERKEZİ)-İyi Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu yaptığı yazılı açıklamada; “Ülkemizde 1970’li yıllarda günde birkaç saat elektrik kesintileri uygulanırdı. Ancak Cumhuriyet tarihinde hiçbir zaman Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinin hepsinin sadece birkaç saat değil, 1 hafta boyunca elektriği ve doğal gazı eş zamanlı olarak kesilmemişti.

Enerji krizi sadece sanayicimizin, üreticimizin elektriğinin ve doğal gazının kesilmesiyle kalmadı. Vatandaşlarımızı Türkiye tarihinin en yüksek elektrik ve doğalgaz faturaları yüzünden isyan noktasına getirdi. Toplumumuzun çok büyük bir kesimi daha da fakirleşirken iktidar mensupları kanal kanal gezip kameralar önüne geçerek “Zamları devlet yapmadı” dediler. İktidar mensupları canhıraş bir şekilde zamları dış dünyanın yaptığını televizyonlarda söylerken bunun yalan olduğunu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı bir kurum olan EPDK yandaş dağıtım şirketlerini korumak için zamları kendilerinin yaptığını itiraf etti. Şimdi Ak Partili siyasetçiler bundan sonra zamları nasıl savunacaklar gerçekten çok merak ediyorum doğrusu. Bunlar vatandaşlarımızın aklı ile dalga geçmeyi gelenek haline getirdiler.

Bu iktidar Enerji iletim hatlarının özelleştirmesine gerekçe olarak ihaleyi kazanan firmaların alt yapı çalışmaları yapacağını, iletim hatlarını yenileyeceğini, daha kaliteli enerji iletimi yapacağını, elektriğin vatandaşlarımıza, çok daha ucuza ulaşacağını açıklamıştı.

Bunlardan hangisi gerçek oldu? Hiçbiri. Çünkü yandaş büyük şirketlerin üzülmesini istemeyen bir iktidar var.

Biz İYİ Parti iktidarında, Dinamik bir yapıya sahip olan enerji arzının kesintisiz olarak sağlanabilmesi amacıyla sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize uygun olarak sadece enerji sektörü bileşenleri ile değil, diğer sektörleri de kapsayacak şekilde bir master plan hazırlayacağız.

Elektrik iletim tarafında hat kapasitelerini arttırıp iletim sıkıntısını ortadan kaldıracağız. Ama bu iktidarın yaptığı gibi bu yatırımları vatandaşlarımızın faturalarına yansıtmayacağız.

Elektrik dağıtım şirketlerinin mülkiyetini ve yatırım sorumluluğunu devlet üzerinde bırakan kâr garantili işletmecilik yapısını kaldıracağız. Mevcut durumda kayıp-kaçak oranlarını düşüremeyen dağıtım şirketleri maliyet+kâr yöntemi ile çalıştıkları için israfa ve maliyetlerin yükselmesine neden oluyor. Biz İYİ Parti iktidarında bu şirketlerin faaliyetlerini ve yatırımlarını denetleyerek maliyetlerini şişiren, altyapı yatırımlarını yapmayan, sözleşmeye aykırı davranan şirketlerin sözleşmelerini iptal edeceğiz. Ayrıca Fiyat eşitleme mekanizmasını kaldırıp bölgesel tarife uygulamasına geçerek elektrik faturalarını kayıp kaçağın az olduğu bölgeler için, düşüreceğiz. EPDK’nın dağıtım şirketlerine koyduğu kayıp kaçak oranındaki düşme hedefini kaldıracağız. Geçici bir kanunla 2025 sonrasına aktarılan kayıp kaçak oranının vatandaşlarımıza yansıtılmasının önüne geçeceğiz.

İşte bu yüzden biz İYİ Parti iktidarında bu plansızlığa son verip EÜAŞ’ın kurulu gücüyle paralel biçimde üretim yapmasını sağlayacağız. Bunun yanında Ak Parti iktidarı döneminde yap-işlet-devret yönetimiyle yapılan üretim santrallerinin, finansmanında kullanılan yaklaşık 35 milyar dolar büyüklüğündeki kredilerin geri ödemesinin yatırımcı şirketler tarafından yapılmadığı veya aksatıldığını biliyoruz. Bu şirketlerin lisans sürelerinin sonunda kredi geri ödeme yükümlülüklerinin kamu üzerinde kalmasına müsaade etmeyeceğiz.

Önümüzdeki ilk seçimde rant peşinde koşanlar, kişisel hırslarına takılıp ülkemizi yoranlar, koltuk sevdasına kapılıp milletimizi görmezden gelenler gidecek. Çok az kaldı. O sandık geldiğinde kötü yönetenler gidecek İYİ’ler gelecek, Türkiye kazanacak, Büyük Milletimiz kazanacak.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor