DEMİRSPOR SEVDASI NEDENİYLE TRANSFERLERİ GERİ ÇEVİRDİ; CABBAR YUVA

Cabbar Yuva 5 Şubat 1954 yılında Adana’da doğdu.  İlkokulu Nuri ve Zekiye Has, ortaokulu İstiklal, ardından Kentin tarihi okulu Erkek Lisesi’nden mezun oldu. Yüzmeye küçük yaşlarda sulama kanalları ve Seyhan Baraj Gölü’nde babasının desteğiyle öğrendi.

Mahallede oturan yüzücü Recep Özşen’in desteğiyle 10 yaşında Atatürk Yüzme Havuzu’nu getirilen Cabbar Yuva, antrenörü Ünsal Fikirci’nin desteğiyle yüzmeyi geliştirdi. Serbest, kurbağalama ve kelebek ve karışık yüzme dallarında dereceye girmeye başladı. Özellikle sutopu kaleciliğine büyük ilgi duydu. Güçlü ayaklarıyla iyi makas yaparak yükselmesi Demirsporlu yöneticilerin ve antrenörlerin dikkatini çekti. Özellikle sutopunda 30’un üzerinde milli mayoyu giydi.

-YUGOSLAV ANTRENÖR DARKO’NUN KATKISI-

O dönemlerde Yugoslavya’dan gelen Darko Seranaje adında ki antrenör Cabbar Yuva’nın iyi bir kaleci olacağını görerek üzerinde durmaya başladı. Başta efsane sporcu Muharrem Gülergin olmak üzere, milli takım kalecisi Aytaç Pekkoçak, Mustafa Acet ve Fahri Gez’de Cabbar Yuva’ya büyük destek verdiler. Cabbar Yuva, herkese nasip olmayan 3 kuşak milli takım sporcularıyla oynama şansını yakaladı.

Cabbar Yuva ilk kez 1971 yılında uluslararası turnuvaya katıldı. 1972 yılında İzmir’de gerçekleştirilen Balkan Şampiyonası’nda  milli takımın kalesini korudu. Milli takım antrenörleri İbrahim Sulu başta olmak üzere, Yılmaz Özüak, Milli Takım Kaptanı Mithat Hantal ile diğer spor otoriteleri iyi bir kaleci olacağına inandıkları Cabbar Yuva’yı milli takımla birlikte farklı tarihlerde Bulgaristan, Romanya, Yugoslavya’da gerçekleştirilen Balkan şampiyonaları olmak üzere Almanya’da yapılan Avrupa Şampiyonası’na götürdüler. Toplam 30’un üzerinde milli mayoyu giydi.

MUHAFIZGÜCÜ’NDE DE HAYLİ BAŞARILI OLDU

Vatani görevini 1975-76 sezonunda Muhafız Gücü’nde yapan Cabbar Yuva,  takımın önce Ankara şampiyonu, sonra da Türkiye şampiyonu olmasında önemli pay sahibi oldu. Adana sevdalısı ve Demirspor aşığı olan Cabbar Yuva, İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü ve Galatasaray’dan transfer teklifi almasına rağmen, Adana’yı terk etmedi. Yuva,  bunu gizlemeden havuzda saygı duyduğu Mustafa Acet ve diğer büyüklere danıştı. Her zaman Mavi-lacivertli kulübe sevgisi nedeniyle sürekli Adana Demirspor mayosuyla yarıştı. Ancak, 1976 yılında Demirspor sutopu faaliyetlerini durdurunca, Adanaspor, Tenis Dağcılık ve Su Sporları ile İzmir Karşıyaka takımlarında sutopu oynadı.

-CABBAR YUVA İŞ YAŞAMINDA DA BAŞARILI-

Cabbar Yuva başarılı sporculuğunun yanı sıra iş yaşamında da hayli iyi konumlarda görev aldı. Milli ve rekortmen Yüzücü ve HARP-İŞ Sendikası Adana Şube Başkanı Mustafa Acet ile Personel Müdürü Ali Şener’in desteğiyle İncirlik Amerikan Üssü’nde üst düzey yönetici olarak görev yapan Cabbar Yuva, daha sonra ki yıllarda Hilton Mersin’de satın alma müdürlüğü görevinde bulundu.

Irak’ta Amerika’lıların şantiyelerinde AKFEN ve ERKA şirketlerinde de başarıyla görev yaptı.

FAHRİ YILMAZ: CABBAR ÇOK BAŞARILI BİR KALECİYDİ

Adana Demirspor ve Galatasaray eski milli sutopucusu ve Galatasaray Florya Metin Oktay Tesisleri Müdürü Fahri Yılmaz, Cabbar Yuva ile aynı dönemlerin sporcusu olduklarını, Cabbar Yuva’nın sutopunda kendini çok geliştirdiğini büyük kulüplerden transfer teklifi almasına rağmen, Demirspor sevdası nedeniyle Adana’yı terk etmediğini söyledi.

Demirspor ve Milli takımda kaleyi Cabbar Yuva’ya teslim ettiğini ifade eden Fahri Yılmaz, şöyle devam etti:

“Adana Yüzme Havuzu’nda çok güçlü arkadaşlık vardı. Bu terbiyeyi Muharrem Gülergin, Mustafa ve Erdal Acet, Ünsal Fikirci’den aldık. Sutopu kalecisi olarak da Aytaç Pekkoçak, Ergüven Merkezli ve Turgay Şenyüz’den çok şeyler öğrendik. Cabbar Yuva’nın çok güçlü makası vardı. Suda makas yaptığında şortu görünürdü. Kendini çok geliştirdi. Ayrıca çok istedi milli takımlara kadar yükseldi. Ayrıca insan ve dost olarak da Cabbar Yuva bir numaradır. Yolu açık olsun. Halen İstanbul’a geldiğinde bana uğramadan asla Adana’ya dönmez.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor