DÖNEMLERİNDE Kİ TÜM YÜZÜCÜLERE MODEL OLDULAR- ACET KARDEŞLER

Mustafa ve Erdal Acet kardeşler yüzmeyi evlerinin önünden geçen sulama kanallarında öğrendiler. Acet kardeşler, davranışları, ilişkileri, arkadaş ve dostlukları, başarıları, rekorlarıyla tüm sporculara model oldular.  Özellikle Mustafa Acet, 100 ve 200 serbestte defalarca Türkiye genelinde önemli dereceler etti ve 1961 yılında 100 metre serbestte İstanbul Modaspordan Mahmut Dalhan’a  ait olan 1 dakika 5 saniyelik dereceyi net 1 dakikada yüzerek 22 yıllık rekoru kırdı. Sutopunda ‘da başarılı olan Mustafa Acet, HARP-İŞ Sendikası Şube başkanlığı yaptığı dönemde maaşları hayli yüksek olan onlarca sporcunun İncirlik Üssü’ne kadrolu olarak işe girmelerine öncülük etti.

Erdal Acet, yüzmeyi 5 yaşında sulama kanalında ve su kabağında öğrendi.  Kelebek ve serbest yüzmede1960 ve 1973 yılları arasında Adana Demirspor Kulübünde Antrenör Halil Dalhan’ın katkılarıyla Türkiye genelinde önemli dereceler elde ederek yüzme otoritelerinin dikkatini çekti.  Muharrem Gülergin’in kaptanlığında “Yenilmez Armada” takımında sutopu oynadı. Soğuğu, akıntısıyla ünlü İngiltere ve Fransa arasındaki Manş Denizi’ni 9 saat 2 dakika rekorla tamamladı.  Hem Manş rekoru, hem de 1973 yılında 6 saat 18 dakika ile geçtiği Pendik-Fenerbahçe maratonu rekoru yaklaşık 50 yıldır Türk sporcular tarafından halen kırılamadı.

HAZIRLAYAN: Ramazan ŞANIVAR

İYİ YÜZÜCÜ MÜKEMMEL İNSAN- MUSTAFA ACET

Mustafa Acet, 27 Ocak 1942 yılında Adana’da doğdu ilk orta ve lise eğitimini aynı kentte tamamlayan Acet,  6 yaşında kardeşi Erdal Acet ile birlikte evlerinin önünden geçen sulama kanalında yüzmeyi öğrendi.

Sağlam fizik yapısıyla sporun her dalında başarılı olan Acet aynı mahallede yaşayan yüzücü Günay Yılmaz’ın ısrarıyla Atatürk Yüzme Havuzuna gitti. Girdiği ilk resmi yarışta birinci gelerek bölge antrenörü Halil Dalhanın ve diğer yüzme otoritelerinin dikkatini çekti.

-100 MTRE SERBESTİ 1 DAKİKADA YÜZEREK 22 YILLIK REKORU KIRDI-

Özellikle 100 ve 200 serbestte defalarca Türkiye genelinde önemli dereceler elde eden Mustafa Acet 1961 yılında 100 metre serbestte İstanbul Modaspordan Mahmut Dalhana 1 dakika 5 saniyelik derecesiyle ait olan 100 metre serbesti net 1 dakikada yüzerek 22 yıllık rekoru kırdı.

Mustafa Acet, aynı dönemin milli ve rekortmen sporcuları Yılmaz Özüak, Enver Uzunoğlu, Şükrü Ağcaoğlu, Ünsal Fikirci, Eşfak Bahattin, Nedret Er gibi ünlü sporcuları geçerek tüm kulüplerin transfer etmeyi düşündüğü sporcu konumuna geldi.

Sutopunda Muharrem Gülerginin kaptanlığında Adana Demirspor Sutopu takımının değişmeyen oyuncusu olan Mustafa Acet,  yüzme ve sutopunda yüzün üzerinde milli takım mayosu giydi.

-ONLARCA SPORCUNUN İNCİRLİK ÜSSÜ’NDE ÇALIŞMASINA ÖNCÜLÜK ETTİ-

İyi sporculuğunun yanı sıra herkesle iyi ilişkiler kuran mükemmel insan olan Mustafa Acet, başta yüzücüler olmak üzere diğer sporcuları maaş ve koşulları hayli iyi olan İncirlik Amerikan Hava Üssü’ne girmelerini sağladı.  Burada Personel Müdürü Ali Şener’in de büyük desteği oldu. Acet, aynı zamanda uzun yıllar HARP-İŞ Sendikasının başkanlığını yaparak çalışanların haklarını savundu.

Rahatsızlanan ve tedavi gören Acet, 23 Nisan 2007 yılında 63 yaşında yaşamını kaybederek spor ailesini yasa boğdu.  

-MUSTAFA ACET FENERBAHÇELİ LEFTER’İN KOLYESİNİ BULARAK TESLİM ETMİŞTİ-

Türk futbol tarihine damgasını vuran istisna futbolculardan Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis,  ünlü olduğu yıllarda Adana Demirspor ile maç için Adana’ya gelmişti. Maçtan sonra rahatlamak için hurmalı ağaçlarla çevrili Atatürk Yüzme Havuzu’na getirilir. Bir müddet yüzen Lefter, kendisi için büyük önem taşıyan haçlı altın kolyesini havuza düşürmüş ve çok üzülmüştü. 4 metre derinliğindeki havuzun dibi görünmeyecek kadar kirliydi. Adanalı yüzücüler Lefter’in üzgün halini görünce dalışlara başladılar.

 Epeyce bir uğraştan sonra Erdal Acet’in kardeşi milli yüzücü Mustafa Acet kolyeyi bulur ve Lefter’in kaldığı otele giderek teslim eder. Lefter mutludur. Aradan uzun yıllar geçer, Erdal Acet çocuklarıyla Büyükada’ya gelir. Faytonla bir ada turuna çıkarlar.

 Çocuklarına Lefter öyküleri anlatarak övünür. O sırada Lefter’i görürler. Lefter’in son yılları.. Erdal Acet onu görür ve kolye öyküsünü anlatır. Adanalı olduğunu söyler. Lefter o günleri anımsayamayacak durumdadır. Ancak Erdal Acet’e şunları söyler: “Füze Selami ne yapıyor?” Füze Selami Adana Demirspor’un ‘füzecisi’ olan ünlü Adanalı futbolcudur. Onu hatırlamıştır.

EFSANE MARATONCU: ERDAL ACET

Erdal Acet 28 Ekim 1944 yılında Adana’da doğdu kendisi gibi rekortmen yüzücü olan ağabeyinin desteğiyle 5 yaşında evlerinin önünden geçen sulama kanalında su kabağı ile yüzmeyi öğrendi.

İlk orta ve lise eğitimini tamamlanan Erdal Acet çeşitli nedenlerle İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ni 2. sınıfta üniversite eğitimini terk ederek yüzmeye ağırlık verdi. Kelebek ve serbest yüzmede1960 ve 1973 yılları arasında Adana Demirspor Kulübünde Antrenör Halil Dalhan’ın katkılarıyla Türkiye genelinde önemli dereceler elde ederek yüzme otoritelerinin dikkatini çekti.

Aynı zamanda sutopunda da başarılı olan Erdal Acet küçük yaşlarda Muharrem Gülergin’in kaptanlığında 17 yıl İstanbul takımlarına kafa tutan ve yenilmeyerek YENİLMEZ ARMADA ünvanını alan sutopu takımında uzun yıllar yer alarak başarıda pay sahibi oldu.

Erdal Acet 1965-1966 yıllarında vatani görevini yaptığı Muhafızgücü’nde de yüzme ve sutopunda önemli başarılar elde etti. 1965 yılında uzun mesafe yüzmeye başlayan Acet 5 kez Uluslararası Pendik-Burgaz-Fenerbahçe maratonunu kazandı. Ayrıca Çanakkale Maratonunda da defalarca şampiyonluk yaşadı.

– 9 SAAT 2 DAKİKALIK MANŞ REKORU TÜRK SPORCULAR TARAFINDAN KIRILAMADI-

31 Ağustos 1976 yılında 30 kilometrelik Fransa ve İngiltere arasında soğuğu akıntısı ve yüksek dalgalarıyla bilinen Manş Denizini antrenörü Kutal Özülkü’nün desteğiyle 9 saat 2 dakikalık derecesiyle rekorla spor tarihine geçmeyi başaran Erdal Acet  yüzme ve sutopundaki başarısını maratonda da kanıtladı.

Hırslı ve kafaya koyduğunu yapmasıyla tanınan Acet, yine 1977 yılında dünya genelinde hiçbir yüzücünün cesaret edemediği Manş Denizi’ni yüzerek gidip dönmeyi denedi. Büyük heyecan ve moralle 9 saat 7 dakika ile gitmeyi başaran Acet, beklenmedik deniz patlaması ve fırtına nedeniyle dönmeyi yapamadı. Acet’in 9 saat 2 dakikayla tamamladığı Manş Denizi rekoru ile 1973 yılında 6 saat 18 dakika ile geçtiği Pendik-Fenerbahçe maratonu rekoru yaklaşık 50 yıldır Türk sporcular tarafından halen kırılamadı.

-BORA ÖZKÖK ÖLÜMDEN DÖNDÜ-

Erdal Acet anlatıyor. Bora Özkök ile çocukluğumuz Atatürk Yüzme Havuzu’nda geçti. Babası doktordu. Üniversite için Amerika’ya gitti. Ancak yüzmeden vaz geçemedi. Pendik-Burgazada ve Fenerbahçe zorlu maratona Bora’da Amerika’da hazırlanarak gelmişti. Bora formda ve güçlü kulaçları vardı. Yarış başladı. Omuz omuza gittik. Bir ara beni geçer gibi oldu. Sonra durdu. Ne olduğunu anlayamadık. Ben bir taraftan yüzüyorum, bir taraftan da Borayı takip ediyorum. Neyse ki yanımızda sandalda hakem ve antrenör Kutal Özülkü var. Boğaz’ın soğuk suyu, akıntısı ve yüksek dalgalarından dolayı Bora,  resmen denizde uyuyor gibiydi. Başka anlamda aşırı soğuktan dolayı tıp dilinde Hipotermi olmuştu. Hemen sandalda bulunan Kutal Özülkü, hakemler Bora’nın kafasına elma, portakal, muz atmaya başladılar. Bora biraz kendine geldi ve zor-güç maratonu tamamladı. Bu durumdan çok etkilenmiştim.

1979 YILINDA ACET İÇİN HAVUZDA JUBİLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Antrenman düzenlemesini kendisi yapan ayrıca yüzme-sutopu ve maratonda yüzün üzerinde milli mayoyu giymeyi başaran Acet  için Atatürk Yüzme Havuzunda 1979 yılında görkemli jubile düzenlendi. Acet  yüzme-sutopu ve maraton milli takımlarıyla Bulgaristan Romanya Yunanistan İsrail İtalya Fransa İngiltere ve Hollanda’ya gitti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor