Felsefe öğretmeni de ziraat mühendisi de pazarcılık yapıyor!

(HABER MERKEZİ)– Hayat pahalılığı, marketlerdeki fahiş zamlar, enerji, doğalgaz ve akaryakıtın yanı sıra tarımdaki girdi maliyetlerinin hızla artması vatandaşı tam anlamıyla çıkmaza sürüklüyor. Türkiye’nin her yerinde yeni üniversiteler açılıyor ancak üniversite mezunları yıllardan bu yana işsizlik nedeniyle adeta kırılıyor.
Tarihi Seyhanspor Kulübü Başkanı Zekeriya Turanbayburt ile Adana’da Beyazevler Semt Pazarı’ndaki esnafı ziyaret eden CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, tezgah başındaki felsefe öğretmeni ve ziraat mühendisi gençlerle ülkenin içinde bulunduğu durumu konuştu.
ÖĞRETMEN PAZARCIDAN SİYASET DERSİ!
2016 yılında Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Öğretmenliği’nden mezun olduktan sonra bir türlü atanamayan ve pazarlarda domates satmaya başlayan Felsefe Grubu Öğretmeni Serkan Baş, Türkiye’nin içine itildiği sosyokültürel, sosyolojik ve ekonomik yapıyı özetledi.
Tezgah başında adeta ders veren genç pazarcı öğretmen Serkan Baş, aynen şunları söyledi:
“Düzlüğe çıkmak için siyasilerin öncelikle hitap şeklinin olumlu olması lazım. Ötekileştirmeden, insanları kategorize etmeden, oncu buncu demeden siyaset yapmaları lazım. Halı sahada 9 yaşlarındaki arkadaşlar birbirine ‘vatan haini’ diye şakalaşıyor. Bizler ise küçüklüğümüzde birbirimizle lakap takarak, şivelerle, aksanlarla şakalaşırdık. Çocuklar bunu nereden öğreniyor, televizyonlardan. Rol model aldıkları siyasilerden öğreniyor. Bunları basit olarak görürsek sonucu bulur. Aile içine, meskenine, coğrafyana yansır. İlk önce ağzı düzeltmek lazım. Sonra lafta değil özde birlik olmak lazım. Herkese kucak açacağız diyor ama hitap şeklini düzeltmesi lazım. Öğretmenim atama yok. Felsefe grubu öğretmeniyim. Eğitimi 4+4+4’e çıkardılar. Durumu olmayan bir aile çocuğunu en iyi dersaneye 2 bin lira borç alıp gönderebiliyordu. Öyle durumu olmayan bir aileden doktor, avukat çıkma sebebi oydu. Sonra zenginle fakir arasındaki makası daraltacağız dediler. Devlet liselerinin kalitesini, niteliğini artıracağız dediler. Şimdi etüt merkezlerine hangi anne ya da baba 16 bin lira 20 bin lira verip gönderebiliyor? Durumu olmayan aile zaten sınıfta kaldı. Zaman zenginin zamanı oldu. Sosyokültürel olarak aşırı kötü durumdayız. Felsefe de kesinlikle dışlanıyor. 2008 ya da 2010 yılında CHP meclise önerge verdi. Neden felsefe grubuna öğretmen atamıyorsunuz diye. Ondan sonra daha da kötüleşti. O zaman 400-500 alım vardı şimdi 200’lere düştü. Şu an bir toplumun kalkınmış mı kalkınmamış mı, onun temel ölçütü felsefe grubu, sosyoloji, psikoloji ile doğru orantılıdır. Bunlara rağbet olması lazım. Bunlara rağbet olursa toplum düzelir, ekonomi düzelir. Gençlerin hepsi yurtdışına gitmek istiyor. Kim ailesinden ayrılmak istiyor. Ama mecbur bırakılıyorlar. 2 ila 5 bin liraya çalışan arkadaşlarımız var ama yetmiyor. Ekonomi olmayınca evde sözlü, fiziki şiddet oluyor, kadına şiddet de oluyor. Bunların hepsi tesadüf değil. Kaderci olmamak lazım. Hayatta hiçbir şey tesadüf gelişmez.”
“SERMAYE AYNI AMA PAHALILIK NEDENİYLE EKİM ALANLARI DARALIYOR”
120 dönüm alanda ekim yaparken şimdi 20 dönüme düştüklerini üzülerek belirten ve pazarda ıspanak  ve karnabahar satan Çukurova Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bitki Koruma Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Mustafa Gücük ise “Ülkemizin aylık bin lira yardım alan bir ülke olmaktan çıkıp kendi kendine ayakta duran insanların oluşturduğu bir ülke olmasını istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz ama engeller çıkıyor. Ziraat Mühendisliği’nde okuyorum. Ailem çiftçi ama git gide ufalan bir aile. Sermayede değişiklik yok ancak hayat pahalılığı nedeniyle aynı sermayeyle daha az alanda ekim yapmak zorunda kalıyoruz. Günde en az, banko 300 liralık mazot alıyorum. Taban gübresi 2 ton atardık şimdi 1 ton atmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.
BAKIN İNDİRİM NASIL OLMUŞ!
Milletvekili Dr. Şevkin ise ziraat mühendisi 3. Sınıf öğrencisi gencin bu söylemlerine karşılık “İndirim yaptıklarını söylüyorlar” deyince üniversiteli pazarcı genç, ironi yaparak “Evet bir torba taban gübre 850 liradan 950 liraya düşmüş! KDV’ler düşmüş. Geçen gittim marketçi bir ağabey espri yapmış, yumurtalar 38 liradan 43 liraya düşmüş!” diye konuştu.
EMEKLİLER DERT KÜPÜ!
Bir başka pazarcı esnafı ise ağır sanayide çalışıp emekli olan bir insanın şimdi asgari ücretin altında maaş aldığına dikkat çekip, Milletvekili Dr. Şevkin’e, “CHP, emekliler için proje geliştirecek mi? Asgari ücret üzerinden emekli olanlar bile emekli aylığı olarak en az asgari ücret alıyordu. Şimdi asgari ücretle iş bulunamıyor. İşveren 5 bin lira maaş yatırıp bin lirasını geri istiyor. CHP, bunları nasıl düzeltecek?” diye sordu.
İbrahim Çetin isimli bir başka pazarcı esnafı da mazot fiyatlarının düşmemesi halinde ekonominin düzelmesinin imkanı olamayacağını kaydetti.
“GENÇLER YURTDIŞINA GİDİYOR”
Gençleri ve diğer pazarcı esnafının dertleriyle dertlenen CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, vatandaşın Türkiye’nin gidişatından memnuniyetsizliğini açık yüreklilikle dile getirdiğini, iktidarın artık ülkeyi yönetemez hale geldiğini kaydetti. Gençlerin yurtdışına gitme isteğinin engellenemediğine işaret eden Dr. Şevkin, CHP iktidarında her alanda etkin bir yönetim anlayışıyla vatandaşların nefes alacağını söyledi.
“EMEKLİLER TATİL DE YAPABİLMELİ”
Emekli ikramiyelerinin verilmesinde CHP’nin payının yadsınamayacağına dikkat çeken Dr. Şevkin, “Emekli aylığı iktidarımızda en az asgari ücret düzeyinde olacak. Bunun önünü açacağız. Yılda iki kez verilen emekli ikramiyeleri de asgari ücret düzeyinde olacak. Sağlık alanında emeklilerin farkında olmadığı katkı payları kesintisini düzelteceğiz. Elbette emeklimizin önce karnını doyurması gerekiyor ama hak ettikleri tatil imkanlarının da sunulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor