FERİT CELÂL: PAŞAM; ÖLMÜŞ SANILAN ULUSU DİRİLTTİNİZ

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yolun iki yanını doldurmuş Adanalıların coşkun sevgi gösterilerine karşılık olarak bir süre yürüyen Mustafa Kemal Paşa Hükûmet Konağında yarım saat kadar dinlendi. Öğle yemeğini, kendilerine tahsis edilen Suphi Paşa Konağı’nda yedi. Saat dörtte de Adana Gençliği tarafından onurlarına düzenlenen “çay ziyafetine” katılmak üzere Türk Ocağına geçti. Buraya giderken yine halkın büyük sevgi gösterisi ve “Yaşa, varol Paşa!..” ünlemleriyle ile karşılaştı. Yol boyunca halkı selâmlarken yüzünden derin mutluluk yansımaktaydı.

TÜRK OCAĞINDA

Ziyafet esnasında Türk Ocağı Kâtibi (sekreteri) ve Yeni Adana Gazetesi Baş Yazarı Ferit Celâl (Güven) izin isteyip Mustafa Kemal Paşa’ya hitap eden konuşmasını yaptı. Gençlik adına yapılan konuşma, aynı zamanda Adanalıların duygularının ifadesiydi. Her tümcesi ayrı ayrı değer taşıyan konuşmadan bazı bölümleri sunuyoruz:

 “Gazi Paşa Hazretleri! Bugün Adana Ocaklıları, Aziz kurtarıcısını kendi içlerinde görmekle hayatlarını en mesut, bahtiyar ve unutulmaz günlerini yaşıyorlar. Kalbimizi dolduran sevinçleri, öz hemşerilerimize anlatmaktan aciziz. Gazi Paşa; sizinle iftihar etmek her Türk’ün hakkı olduğu gibi, her Türk’ün de borcu. Dünya’da tarih yapan milletleri dirilten, milletleri felaketlerden kurtaran birçok kahramanların hayatını ve yaptığı şeyleri okuduk. Yapılan şeylerin hepsi, ancak bir insanın inanabileceği, insan aklının sınırı içindeki olan şeylerdir.”

“ÖLMÜŞ SANILAN ULUSU DİRİLTTİNİZ”

Ferit Celâl konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hâlbuki Türk Milletini felâketten kurtaran, ölmüş sanılan bir ulusu dünyada her ulustan daha sağlam, daha diri, daha bilinçli ve istiklalinin aşığı olduğunu gösteren siz kurtarıcımızın yaptığı bağımsızlık savaşı, istiklal zaferi, halk devrimi, tarihin hiçbir olayı ile mukayese edilemez. Ve geçirdiğimiz dört senenin büyük olayları içinde bulunduğumuz, bunların teferruatı ile uğraştığımız için, mücadelemizin büyüklüğünü tamamen göremiyoruz. Dıştan bize bakanlar, bizden sonra gelecek nesil, bizden önceki ihtiyar tarih bizi görürken, bizi okurken, bu milletin ne olduğunu, bu ulusun azim ve iradesini bir araya toplayan, onu belirli hedeflere sevk eden bir kurtarıcının eşsiz bir insan olduğunu tasdik edecektir.

Altın toprakların altından, inci kabuklarından çıktıktan sonra kıymet kazanır. İş, bu toprakların altındaki altınları bulup çıkarmak, sularla dalgalarla günlerce savaşarak inciyi toplamaktır. Siz Gazi Paşa, felaketin, ümitsizliğin içinde, hırslı ellerin altında kalmış, karanlıklarda boğulmuş asil Türk milletini kurtarıp, bugünkü Türkiye’yi yaptınız. Bunu inkâr etmek, bunun böyle olduğunu düşünmemek, Türk Milletinin kabiliyet ve soyluluğunu inkâr etmek demektir.”

PAZARTESİ: PAŞA’NIN UNUTULMAZ ADANA SÖYLEVİ

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor