GENÇ İŞSİZ SAYISI 10 MİLYONA ÇIKTI

(HABER MERKEZİ)-İYİ Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu, “İktidar genç işsiz sayısını 10 milyona çıkartmış, gençlerimizin geleceğini karartmıştır” dedi.

Çulhaoğlu yazılı bir basın açıklaması yaparak genç işsiz sayılarına değindi. Çulhaoğlu “Ak Parti iktidarı oy uğruna halen ihtiyaç olmayan yerlere bile fakülteler açmakta, gençlerimizin geleceği ile oynamakta, geleceklerini karartmakta, işsiz kalmalarına yol açmaktadır” diyerek başladığı basın açıklamasında;

Bugün ülkemizde 10 Milyon işsiz genç bulunmaktadır. Bunların 2 milyon 800 bini 15-34 yaş arasındaki gençlerimizden, 1 milyon 100 bine yakını da üniversite mezunlarımızdan oluşmaktadır. Bu durum gösteriyor ki üniversite eğitimi görmüş her 4 kişiden 1’i iş bulamamaktadır. Üniversite mezunu işsizlerin içinde 460 bin işsiz öğretmen ve bunlardan atama bekleyip ataması yapılmayan 60 bin öğretmenin de bulunması genç işsizlerimizin umutsuzluğunu arttırmaktadır. 2023 yılına kadar atanamayan öğretmen sayısının 1 milyona ulaşması beklenmektedir. Gençlerin iş arama süreleri uzadıkça psikolojik sorunları başlamakta, bu durum ülke genelinde sosyolojik bir sorun haline dönüşüp toplumumuzu bunalıma sürüklemektedir. Had safhadaki işsizliğin sonucu olarak psikolojik sorunlarla boğuşan bir gençlik ve huzursuz bir toplum oluşmaktadır. Yetenekli ve çalışkan öğrencilerimiz gelecek göremedikleri için üniversitede kalarak bilim insanı veya araştırmacı olmayı tercih etmemekte, önemli bir kısmı yurt dışına gitme eğiliminde olup, fırsat bulanlar da farklı ülkelere gitmektedir.

Üstüne birde bugün iktidarın Mesleki ve Teknik eğitim branşlarına önem vermediğini, istihdam imkanı sağlamadığı, gerekli altyapı olmadan üniversite ve açtığı bu üniversitelerin yarısından fazlasına bilimsel olarak yetersiz rektörlerin atadığına şahit olmaktayız.

Ülkemizde 131’i devlet üniversitesi, 78’i vakıf üniversitesi olmak üzere 209 üniversite bulmaktadır. Üniversiteler yetersiz bütçeyle yollarına devam ederken, üniversitelerimize kayıtlı 8 milyon öğrenciye karşılık, 87.590 öğretim üyesi bulunmakta ve öğretim üyesi başına yaklaşık 90 öğrenci düşmektedir. Bu eğitim kalitesini etkileyen çok önemli bir faktördür ve iktidar buna göz yummaktadır. Mezunlarına ihtiyaç duyulmadığı halde bir furya şeklinde aynı bölümler farklı üniversitelerde açılmış, arz-talep dengeleri yönetilmemiş ancak sonuçta kaybeden ülkemiz gençleri olmuştur. Araştırmalara göre, ülkemizde İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin yüzde 62’sinin iş bulma ümitleri bulunmamaktadır. Ümitsizliklerinin kaynağını, akademik başarı düzeyleri, iş deneyimlerinin olamaması, meslekleri ile ilgili gerekli bilgi, yetkinlik ve donanıma sahip olarak mezun olacaklarını düşünmemeleri, özellikle ülkedeki siyasi ortam ve bölümlerin ihtiyaçtan fazla mezun vermesi gibi nedenler oluşturmaktadır. Neredeyse bütün fakültelerde benzer sorunlar yaşanmakta, sonu işsizliğe giden bu sorunların çözümünde, kontenjanlar belirlenirken işgücü piyasası ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması, üniversitede verilen eğitimlerde yabancı dil ve bilişim teknolojisi ders yoğunluğunun arttırılması ve zorunlu stajın kapsamının genişletilmesi ile iş tecrübesi edinilmesine katkı sağlanması gibi konular etkin rol alabilir. Özellikle eğitim politikaları ve istihdam politikaları bu noktada önem kazanmaktadır.

2018 yılından bu yana KPSS ile ilan edilen makine mühendisliği kadro sayısı 200 civarındadır. Buna karşın her yıl 12 bin civarında makine mühendisliği bölümüne öğrenci alındığı düşünülürse kontenjan konusunun ne kadar önemli olduğu görülmektedir. Yine 2018 yılından bu yana toplam 682.184 gencimiz KPSS ile kamuda iş umudu aradı. Bu gençlerimizden sadece yaklaşık %1.5’i bir kamu kurumuna yerleşebilirken, yüzde %98.5’i açıkta kaldı. Yine aynı tarih aralığında ön lisans ve lisans olmak üzere üniversite mezunu toplam 473.647 gencimiz KPSS ile kamuda iş umudu ararken bunların da 5 bin 604’ü yani yaklaşık olarak %1’i kendine yer bulabilirken, %99’u açıkta kaldı. Üniversiteden mezun edip istihdam yaratılmayan gençler de dahil halen 3 milyon 300 bin civarında genç öğrenim kredisi borcunu ödeyememiş ve bunlardan 300 bini hakkında da yasal işlem başlatılmıştır.

İktidarın öngörüsüz, plansız ve proğramsız, günübirlik uygulamalarının sonucu bunlar.

Çulhaoğlu açıklamasının sonunda, İşte bu yüzden Milletimiz bizi çağırıyor. Bizde İyi Parti olarak bu olumsuzluklara son vermek için milletimizin biran önce iyileştirilmiş güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme geçmesini istiyoruz” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor