Hatimoğulları, kadına yönelik erkek şiddetini gündeme taşıdı

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Meclis kürsüsünde kadına yönelik şiddeti haykırdı.

Hatimoğulları, “Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Bileşenleri (16 ilde faaliyet gösteren 30 kadın örgütü) tarafından hazırlanan Türkiye’de Erkek Şiddetiyle Mücadelede Sığınaklar ve Da(ya)nışma Merkezleri izleme raporu kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair politikaların uygulamadaki karşılığını ortaya koymaktadır” dedi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları verdiği araştırma önergesi ile raporun gözler önüne serdiği kamu kurumlarının yerine getirmedikleri yükümlülüklerin denetlenmesi, 6284 sayılı yasanın uygulanması ve önleyici politikaların geliştirilmesi için  Meclis Araştırmasının açılmasını talep etti.

Meclis araştırmasının gerekçesinde şöyle denildi: “Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Bileşenleri (16 ilde faaliyet gösteren 30 kadın örgütü) tarafından hazırlanan Türkiye’de Erkek Şiddetiyle Mücadelede Sığınaklar ve Da(ya)nışma Merkezleri izleme raporu yayınlanmıştır. Rapor, Türkiye’de kadın danışma merkezleri ve sığınaklarının güncel durumunu ve kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair politikaların uygulamadaki karşılığını ortaya koymaktadır.  

Raporun kaynakları başvuru alan kadın örgütleri deneyimleri ve şiddetle mücadele etme yükümlülüğü bulunan kamu kurumları olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ŞÖNİM’ler ve belediyelere yapılan bilgi edinme başvurularıdır. Bu başvurularda Bakanlık pek çok soruyu cevapsız bırakırken 81 ŞÖNİM’den sadece 38’i cevap vermiştir. Bu cevaplardan 35’ini “yazınızın cevabı Bakanlığımız Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından Vakfınıza iletilecektir” yanıtı oluşturmuştur. Bilgi Edinme Başvurusu yapılan 73 belediye arasından ise 39’u yanıt verirken, bu belediyelerden Bursa ve Samsun Belediyeleri soruların tamamına ya da bir kısmına sığınak bakanlık tarafından işletildiği için belediye ile bilgi paylaşılmadığını belirterek yanıt vermiştir.

İzleme raporu, ŞÖNİM ve sığınakların çalışmasındaki sorunların şiddete maruz kalan kadınlar açısından neden olduğu zorluklar kadar başvuru alan kadın örgütlerinin çalışmasını nasıl zorlaştırdığını da ortaya koymaktadır. Belediyelerin yanıtları ise kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair sorumluluklarını yerine getirmedeki eksiklerinin yanı sıra sığınaklara kabulün ŞÖNİM’lere bağlanmasının neden olduğu, belediyelerin sorumluluğu Bakanlığa atan yaklaşımlarını da apaçık gözler önüne sermektedir. 

Raporda; erkek şiddetine karşı 6284 sayılı Yasa’nın çıkarılmasının üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen yasanın uygulanmasında halen ciddi sorunların yaşandığı belirtilmektedir. Son yıllarda 6284’ün uygulanmasına ilişkin sorunların daha da arttığı paylaşılmaktadır. Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri’nin (ŞÖNİM) şiddete maruz kalmış kadınlara yeterince destek sağlamadığı ifade edilmektedir. Türkiye’de 112’si Bakanlığa, 33’ü belediyelere, 3’ü Göç İdaresi’ne ve 1’i Mor Çatı’ya bağlı 149 sığınak bulunduğuna dikkat çekilen raporda, kadınların sığınaklarda kötü deneyimler edindiği, bu nedenle sığınaklara başvurmak istemediği aktarılmaktadır.

Raporda: “Şiddete maruz kalan kadın ve çocuklara ihtiyaçları olan destekleri sağlamak ve şiddeti önleyecek mekanizmaları kurmak, merkezi ve yerel yönetimlerin yükümlülüğüdür. Uygulama sorunlarının kaynağında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yok sayan ve bu yolla eşitsizliği derinleştirerek şiddeti besleyen politikalar olduğunu görüyoruz. Sorumluları acilen göreve davet ediyoruz.” ifade edilmektedir.

Kadına yönelik erkek şiddetinin önlenmesi ve yükümlü olunan 6284 sayılı Kanunun daha etkin uygulanması ve uygulamanın denetlenmesi, kadınlar için sığınak ve acil barınma ihtiyaçları için kapasite artırılması, önleyici politikaların geliştirilmesi, şiddete dair veri tabanının oluşturulması ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, ŞÖNİM’lerin ve belediyelerin yükümlülüklerinin takibi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, Meclis İç Tüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve talep ederiz.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor