İŞ İNSANI BİLİCİ, GUATEMALA BAKANI’NI ADANA’YA DAVET ETTİ

(HABER MERKEZÄ°)-Guatemala Ä°stanbul Fahri Konsolosu Bilal Bilici, Guatemala DışiÅŸleri Bakanı Mario  Adolfo Bucaro Flores ÅŸerefine bir davet verdi. 11 AÄŸustos PerÅŸembe akÅŸamı düzenlenen davette, Türkiye ve Guatemala arasındaki iktisadi ve siyasi iliÅŸkiler ele alındı. 13. Büyükelçiler Konferansı için Ankara’da bulunan Bucaro’ya eÅŸlik eden Bilici, Guatemala ve Türkiye iliÅŸkilerinin her geçen gün ivme kaydettiÄŸini vurgulayarak bu ziyaretin önemine deÄŸindi. Davet öncesi DışiÅŸleri Bakan Sayın Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’nun da teÅŸrif ettiÄŸi sabah toplantısında hazır bulunan Bilici, burada da her iki ülke tarafının hem vizyon hem de misyon olarak eÅŸit derecede içtenlik ve samimiyet gösterdiÄŸini ifade etti.  Bilici ayrıca, iÅŸ insanları olarak iki ülke arasındaki ticaretin artmasını temenni ettiklerini, Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu (DEÄ°K)’in de bu hususta çalışmalar yaptığını söyledi.

YARIM MÄ°LYAR DOLARLIK POTANSÄ°YEL

Ä°ki ülke arasındaki ticaret hacminin potansiyel seviyeye henüz ulaÅŸmadığını hatırlatan Bilici, iÅŸ dünyası STK’ları ve hükümetlerin destekleriyle hacmin 400-500 milyon dolara çıkabileceÄŸini vurguladı. Demir-çelik, kimyevi maddeler, çimento, tekstil ve zücaciye baÅŸta olmak üzere Guatemala’da önemli bir pazar potansiyelinin olduÄŸunu anlatan Bilici, “Åžu anda 151 milyon dolar civarında olan ikili ticaretin stratejik iÅŸbirliÄŸi ile 400-500 milyon dolar arası bir rakama gelebileceÄŸini umuyoruz. Guatemala, Orta Amerika bölgesinde en büyük nüfusa sahip ülkelerden biri. Türk ürünlerinin Guatemala’ya yer etmesi için giriÅŸimlerimiz var. Çok daha somut adımların bu ziyaretin ardından atılacağını düşünüyorum.” dedi.

BÜYÜKELÇİLER DÜZEYİNDE KATILIM

Bilici’nin düzenlediÄŸi akÅŸam yemeÄŸine ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Guatemala Büyükelçisi Erkan Aytun, Guatemala Ankara Büyükelçisi Jairo Estrada Barrios ve Orta Amerika Ãœlkeleri Büyükelçileri (Panama Büyükelçisi Mariela del Carmen Sagel Rosas, Kosta Rika Büyükelçisi Gustavo Alonso Campos Fallas, Dominik Cumhuriyeti Büyükelçisi Elvis Antonio Alam Lora ve El Salvador Büyükelçisi Héctor Enrique Jaime Calderón) de teÅŸrif etti.

Tayvan’nın Ankara Temsilcisi Volkan Chih-yang Huang, KaradaÄŸ Büyükelçisi Perisa Kastratovic, Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Güney Kore Büyükelçisi Won Ik Lee ve Arnavutluk Büyükelçisi Kastriot Robo’nun da katıldığı davette gecenin anlam ve önemine atfen Fahri Konsolos Bilal Bilici, Bakan Mario Bucaro’ya, Osmanlı motifli özel bir vazo hediye etti. Bilici, Guatemalalı Bakanı, Adana’ya davet ederek, bir sonraki ziyaretin Adana’yı da kapsaması yönündeki taleplerinin iletti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor