KIŞ MEVSİMİ DAHA SOĞUK GEÇİYOR

Türkiye genelinde kış mevsimi önceki yıllara kıyasla daha soğuk geçiyor. Türkiye’nin çoğu şehri yoğun kar yağışı ile mücadele ederken kar yağışının olmadığı şehirlerde ise fırtına, yağmur ve dondurucu soğuklar etkili olmaya devam ediyor.

Hal böyle olunca da ısınma gereksinimi artıyor. İnsanlar ısınma için günümüzde ısınma amaçlı doğalgaz, elektrikli ısıtıcı veya soba kullanıyorlar.

Ancak bunların hangisini kullanırsanız kullanın artan fiyatlarla birlikte vatandaşın eli bunlara gitmeyi pek istemiyor ancak mecbur bir şekilde kullanmaya devam ediyor. Özellikle küçük çocukları olan veya hastaları olan aileler ısınmadan çok fazla tasarruf edemiyorlar ve kabarık faturalar ve ücretler ödemek zorunda kalıyorlar.

Nasıl kalmasınlar ki!

Yeni yılla birlikte elektrik ve doğalgaza zam geldi. Kademeli tarife sistemine geçilmesiyle elektrik faturaları iki tarifeye ayrılırken, elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı. Doğalgazda ise konutlarda kullanılana yüzde 25, büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanana yüzde 50 ve elektrik üretim amaçlı kullanılana ise yüzde 15 zam yapıldı.

Sosyal medyada ünlü ünsüz herkes faturalarını paylaşmaya başladı. İnsanlar gelen elektrik ve doğalgaz faturalarına inanamıyorlar. Konuştuğumuz çoğu vatandaş, Ocak ayının sonuna kadar doğalgaz açmamak için direndiklerini ancak dondurucu soğuklar karşısında mecbur açtıklarını belirtiyorlar. 1 haftalık kullanım bedeli olarak 400 lira fatura ödediğini belirten vatandaş var.

Evinizde doğalgazınız yok, klimanız da yok soba ile kışı geçirmeyi düşünüyorsunuz. Ancak o da günümüzde lüks oldu. Çünkü odun ve kömür fiyatları katlanarak artmaya devam ediyor. Daha sezon başlamadan yakacak odun, kömür arayışına giden vatandaşlar şok fiyatları görünce piyasanın düzeleceğini tahmin ederek kömür ve odun almamışlardı ancak sürekli artan fiyatlar insanlar daha da büyük bir ücretler ödemeye sevk etti. Geçen sene 30 lira olan kömürün torbası bu sene 100 liranın üzerinde satılıyor. Odun fiyatları 2 katına çıkmış durumda.

Yani elektrikte kullansanız, doğalgazda kullansanız, soba da kullansanız artan fiyatlar karşısında bu kış daha da soğuk geçiyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor