KULÜPLER COVİD-19’LA SAVAŞIYOR

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra başta futbol olmak üzere spor dünyasında yaşanan en büyük kriz sanıyorum Covid-19 oldu.

Tedavisi ve aşısı tam olarak bulunamayan salgının girmediği ülke kalmadı. Salgın, devlet başkanı, bilim insanı,  sanatçı, belediye başkanları,  Fatih Terim, Sergen Yalçın, ünlü Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo’nun da Covid-19’u pozitif çıkmıştı. TFF, İmparator Fatih Terim dinlemeyerek maçları oynatmaya devam etti ve şimdi tüm kulüplerde tüm hızıyla devam ediyor.

Türkiye liglerinde başta 4 büyükler (Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor) olmak üzere, Hatayspor, Antalyaspor, Erzurumspor, Bursaspor, Gençlerbirliği, Akhisarspor, Kasımpaşa, Gaziantepspor, Çaykur Rizespor, Aytemiz Alanyaspor,  Ankaragücü,  Kayserispor, Boluspor, Tuzlaspor, Menemenspor, Ümraniyespor, Sancaktepe, İnegölspor, Adana Demirspor ve birçok kulüp Covit-19 nedeniyle sorunlar yaşıyor.

Adana Demirspor’da 24’ü futbolcu, 2 teknik kadro ve 3 personelin testlerinin poztif çıkması nedeniyle geçen hafta sonu deplasmanda yapacağı İstanbulspor karşılaşmasına gidemedi. Adanaspor ise konuk edeceği Menemenspor’da 34 futbolcunun testlerinin sonuçlarının pozitif çıkması nedeniyle geçen hafta oynayacakları karşılaşmalar iptal edildi. Şimdi tüm gözler Türkiye Futbol Federasyonu’na çevrilmiş durumda.

SAĞLIK BAKANI KOCA: SORUMLULUK FUTBOL FEDERASYONUNUN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sezon başında bilim kurulu toplantısı sonrası liglerin başlamasıyla ilgili alınan kararın sorumluluğunun Türkiye Futbol Federasyonu’na ait olduğunu belirterek şöyle konuşmuştu:

“Sayın Başkan’la bir görüşmemiz oldu. Özellikle futbol hassas bir konu. TFF özgür iradesiyle karar aldı. Herhangi bir katkıda bulunmak istemediğimizi de iletmiştik. Bundan sonraki sorumluluk da TFF’nindir. Bakanlık ve Bilim Kurulu olarak bizim herhangi bir öneri yaklaşımımız söz konusu değildir. Hala aynı noktadayız.”

Futbol Federasyonu, kulüplerin görüşünü alarak ve sorumluluğu yüklenerek maçları başlatmış, ancak kulüplerde halen yoğun yaşanan salgının dileriz gelecekte kötü sonuçlar doğurmaz.

-FUTBOL FEDERASYONU LOCALARI AÇTI. STADA YAKINDA SEYİRCİ DE ALINACAK-

Türkiye liglerinde Covit-19 ile tanışmayan kulüp bulunmazken, ünlü müteahhit ve Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir ile yönetim kurulu üyelerinin sporcu sağlığını çok ciddiye almadan karşılaşmaları sürdürmeleri büyük tepkilere neden oluyor.

10 Ekim’de TFF’den yapılan açıklamada, “Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, ilgili kurum ve kurullarla görüşerek yaptığı değerlendirme sonucunda TFF Sağlık Kurulunun protokolü ile belirlenen tüm sağlık tedbirleri uygulanmak şartıyla, lig ve kupa müsabakalarında locaların yüzde 50 kapasitesi kadar seyirci alınmasına karar vermiştir” denildi.

Süper Lig, TFF 1. Lig, Misli.com 2. ve Misli.com 3. Lig ile Ziraat Türkiye Kupası müsabakalarını kapsayan uygulamanın 17 Ekim 2020 tarihinden itibaren başlayacağı bildirilmişti.

Sponsorluk, reklam, isim hakkı, lisanslı ürün satışı, spor-toto gelirleri düşen spor kulüplerin de isteklerini önemseyen Futbol Federasyonu yüzde 30 kapasite ile yekin gelecekte seyirci alınması ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan gelecek yanıtı bekliyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN COVİT TESTLERİ KONUSUNDA KULÜPLERİ KORUDU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, spor kulüplerinde sporcu, antrenör, masör, malzemeci ve kulüp çalışanlarına belirli aralıklarla uygulanan ve bir sezon 750 bin TL’ye mal olan Covit-19 testlerinin kendilerine büyük yük getirdiğini belirterek, bunu kulüplerden tahsil etmeyi düşündüğünü açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Şampiyonu olan Vakıfbank U19 Kız Voleybol Takımını kabulünde Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ ile Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’nun da hazır bulunduğu sırada, ekonomik yönden sıkıntılı olan kulüpleri koruyarak test ücretlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmasının devam edeceğini açıklaması kulüpleri rahatlattı.

PROF DR. ULUSOY: “DİLEYEN KULÜPLER KONKORTADO İLAN EDEBİLİR”

İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Ulusoy, yaptığı açıklamada, pandemi nedeniyle ekonomik olarak büyük sorunlar yaşayan spor kulüplerinin “Mücbir Sebep” gerekçe göstererek konkortado ilan edebileceklerini kaydetti.

Prof. Dr Ulusoy, maçları Covit-19 nedeniyle ertelenen veya iptal edilen spor kulüplerinin, ticari faaliyette bulundukları, mücbir sebebi gerekçe göstererek, kapanan işyerleri gibi konkortado ilan edebileceklerini ifade etmesi de kulüplerin dikkatini çekti. (BÖLGE ÖZEL)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor