OKULLAR AÇILMALI-MI?

Yaz ortalarında açıklanan kararlar gereği okulların 6 Eylül itibari ile yüz yüze eğitim şekliyle yeni eğitim öğretim dönemine geçeceği ifade edildi.

Artık 6 eylül tarihine az bir süre kaldı. Anne babalar çocukları için kırtasiye alışverişlerini yaptılar. Gerek veliler, gerekse çocuklar büyük bir heyecan içinde okulların açılacağı günü sabırsızlıkla beklemeye başladılar.

Bu heyecanı da anlamak gerekiyor elbette. Çocuklar 2 seneye yakın bir süreçte okullarından uzakta kaldılar. En açık ifade ile bu süreçte çok da bir şey öğrenmeden sınıf geçtiler. Evlerinde sıkıldılar, internet ortamına daha çok girer oldular. Daha fazla oyunlara merak sardılar. Bu nedenle okullarına kavuşmayı heyecan ile beklemek hakladır.

Ancak günlük vakaların artan bir hızla artmaya devam etmesi, ölümlerin de korkutucu rakamlarla her gün gözlerimizin önüne serilmesi, böyle bir ortamda okulların açılmasının yani yüz yüze eğitime geçilmesinin ne kadar sağlıklı olduğunu düşündürüyor bizlere.

Geride bıraktığımız yıl da yine aynı şekilde Eylül ayında okullar açılmıştı ancak çok kısa süre sonra eğitim yüz yüze eğitimden online eğitime geçmiş ve çocuklar evlerinden eğitimlerine devam etmeye çalışmışlardı. O zaman ki rakamlar da bu zamanki rakamlar kadar korkutucu değildi.

Yaptığı açıklamalar ile toplumun büyük bir kesiminin yakından takip ettiği Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan okulların açılmasına kısa bir süre kala önemli bir açıklama yaptı. Ceyhan yaptığı açıklamada “Delta varyantı  durumu değiştirdi. Aşılar hastalık gelişme, ağır hastalık ve ölüm riskini çok belirgin şekilde azaltıyor. Ancak aşıların hastalık bulaşını yüzde 50 azalttığı bilgisi eski varyantlara aitti, Delta varyantının bulaşını kesinlikle azaltmıyor” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yaptığı diğer bir açıklamada da “Önlemleri ve kısıtlamaları kaldırıp, salgını sadece aşı ile yavaşlatamayız. Aşı toplumun yüzde 80’ine tam doz uygulanmadıkça enfekte kişi sayısını azaltamaz” ifadelerini kullanırken içinde bulunduğumuz bu süreçte okulların online eğitime bir müddet daha devam etmeleri gerektiği açıklamasında bulundu.

Aslında hepimizin aklında olan soru işaretlerine ışık tutan bir açıklama yapan Ceyhan, okulların yüz yüze eğitime devam etmelerinin erken olduğu uyarısı yaptı.

İlerleyen günler ne getirecek tam olarak bilemiyoruz ancak gördüğümüz güncel coronavirüs tablosunun sonuçlarına ve aşılama oranlarında istenilen seviyelere henüz daha tam olarak ulaşılamaması gibi nedenler bizleri okullar açılmalı mı sorusuna götürüyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor