Pekduraner : Sendikalı olduğu gerekçesiyle iş sözleşmesi feshedilen işçi, sendikal tazminat isteyebilir

(HABER MERKEZİ)-Mali Müşavir Özlem Pekduraner, işçilerin sendikaya üye olmaları ve sendikal faaliyetlere katılmaları nedeniyle işten çıkarılamayacağına, aksi durumda sendikal tazminat hakkının doğabileceğine  dair bilgiler verdi.

İşçilerin ekonomik, sosyal hak ve çıkarlarının korunması, geliştirilmesi için sendikalaşmanın önemli olduğunu ve ilgili kanunlarla sendika özgürlüğünün güvence altına alındığını ifade eden Mali Müşavir Pekduraner, işçilerin sendikal özgürlüğüne karşı iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 25/4. maddesi gereğince  işverenin sendikal tazminat ödemesi gerekeceğini belirtti.

Pekduraner, işçilere yasal güvence sağlandığını, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesine göre sendika üyeliğinin veya çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmanın, iş yeri sendika temsilciliği yapmanın iş sözleşmesinin feshi için geçerli bir sebep oluşturmadığını belirtti.

Ayrıca  6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 25. maddesine göre de işverenin, bir sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler veya ayrı sendikalara üye olan işçiler arasında, çalışma şartları veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayrım yapamayacağını, ücret, ikramiye, prim ve paraya ilişkin sosyal yardım konularında toplu iş sözleşmesi hükümlerinin saklı olduğunu, işçilerin, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamayacağını veya farklı işleme tabi tutulamayacağını ifade etti.

Mali Müşavir Pekduraner, bunlara ek olarak ilgili kanunlara riayet etmeyen, iş sözleşmesini sendikal nedenle fesheden  işverene karşı işçilerin feshin sendikal nedene dayandığını ispatla etmek şartıyla sendikal tazminat isteyebileceğini de vurguladı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor