POZANTI’DAKİ ORMAN YANGINI BEŞİNCİ GÜN KONTROL ALTINDA

Geçtiğimiz Çarşamba günü Pozantı yakınlarındaki Eski Konacık mevkiinde başlayan orman yangını ilk iki saatte kontrol altına alınmışken başka noktalarda da alevlerin yükselmesi ile felaket halini aldı.

Havadan uçak ve helikopterlerle, yerden de, Orman’a ait olanlar dışında birçok il ve ilçe itfaiyelerinin desteği ile yapılan yoğun çalışmalara karşın, alevler giderek yayıldı.

Kötü bir tesadüf sonucu Çarşamba akşamı esen güçlü rüzgar, alevlerin şiddetlenerek daha hızlı yayılmasına yol açtı.

Önceki akşam, Yeni Konacık tarafında kontrol altına alınan yangın alanında soğutma sürüyor. Ancak, tepelerde yer  yer görünen yangınların tehlike arz etmeyeceği bildiriliyor. Öğrenildiğine göre, tepelerde, özellikle kritik sayılan Çayır Yaylasına bakan tepeliklerde, ağaçsız şeritler oluşturularak alevlerin ilerlemesi engellendi. Ayrıca, Beşoluk Yaylasında da benzer çalışmalar yapılarak dün öğleye doğru burada da alevlerin kontrol altına alındığı ve soğutma çalışmalarına geçildiği bildirildi. Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, buradaki mücadeleye Çukurbağ Köylülerinin cansiperane katılımlarının unutulmayacağını söyledi.

ALEVLE SAVAŞANLARA

KÖYLÜLERDEN SIKMA

Yangın çevresindek köylerde hazırlanan sıkmalar, can pazarında fedakarca mücadele eden ekiplere yetiştirildi. Bu arada pek çok sivil vatandaş bir çalışmalara çeşitli araçlarla yardım etmeye çalıştı.

KUNDAKLAMA OLASILIĞI

GİDEREK GÜÇ KAZANIYOR

Henüz rakamsal olarak kesinleştirilmemiş olmasına karşın yangınların çok geniş alanları harap ettiği görülüyor. Pozantı halkı, Orman İdaresi görevlileriyle yaptıkları görüşmeye de dayanarak, en başından beri felaketin kundaklama sonucu ortaya çıktığına inanıyor. Bu düşünceye dayanak olarak da, son iki hafta içinde Hatay’da, Kozan’da, Osmaniye’de ve Dörtyol’da çıkan yangınlarda da aynı anda birkaç noktadan alev yükselmiş olması gösteriliyor. İlgililerin bu bağlamda soruşturma başlattığı da alınan bilgiler arasında.

HELİKOPTERDEN GÖRÜNÜŞ: Mücadeleye katılan helikopterlerden biri alevlere doğru yönelirken görüntü böyle saptandı.

BEKLENMEDİK DUMANLAR: Yangının kontrol altına alındığı yerlerde de yer yer beklenmedik dumanların görülmesi, endişeleri arttırdı. Ancak dün akşama doğru bu tür beklenmedik işaretlerle daha az karşılaşıldığı öğrenildi.

YANGIN YÜREKLERİ DE YAKTI: Karaçamların çoğunlukta olduğu alanlarda bulunan kızılçamlar yanfgının hızla yayılmasının ana nedenlerinden biri oldu. Soğutma sırasında çekilen bu fotoğraf, yürekleri yakan görüntüyü yansıtıyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor