Salih Demir: Adana’yı kazandırmaya adayım

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Salih Demir, Adana’yı yeniden ayağa kaldırmak için göreve ve hizmete talip olduğunu belirtti. Sosyal belediyecilik anlayışını Adana’da yaşayan her vatandaşa ulaştıracaklarını vurgulayan Demir, “Ulaşımıyla, çevresiyle, altyapısıyla, eğitim ve istihdamıyla, dönüşümüyle, akıllı şehircilikle, çevre düzenlemeleriyle, tarım, turizm ve kültür çalışmalarıyla ortaya koyacağımız hizmetlerle Adana kazanacak, kaybeden hiç kimse olmayacak’’ dedi.

***

 

 

RÖPORTAJ: YENER EKİNCİ

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Salih Demir, göreve seçilmesi halinde uygulayacağı projeleri gazetemize açıkladı.  Adana’nın hak ettiği konuma gelmesi için mücadele edeceğini vurgulayan Salih Demir, kentin makus talihini değiştirmek istediklerine dikkat çekti.  Sorunlarını yakından bildiğini belirterek, çözüm üretebilecek tecrübe ve kararlılığa sahip olduğunu ifade eden Demir, ‘’Uzun yıllardan beri süregelen sahipsizlik nedeniyle şehrimiz vizyonunu kaybetti. Bölgedeki çekim merkezi olma özelliği yitip giderken, halk da yoksullaşmaya başladı. Bu yüzden artık kaybedecek zaman yok. Zaman kaybetmeden ve daha fazla hasar vermeden Adana’nın bu durumdan kurtulması gerekiyor. Ortaya koyacağımız hizmetlerle Adana kazanacak, kaybeden hiç kimse olmayacak’’ dedi. İşte o röportaj;

Kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Kargılı köyünde, 1971 yılında dünyaya geldim. İlahiyat Fakültesi mezunuyum. 1992 ile 2000 yılları arasında Feke, Tufanbeyli ve Tarsus ilçelerinde imam-hatiplik yaptım. 28 Şubat sürecinde, artan baskılar nedeniyle görevimden istifa ettikten sonra beş yıl kadar serbest çalıştım. Son olarak, Tarsus’ta İslami yayınlar üzerine faaliyet gösteren bir kitabevim vardı. HÜDA PAR’ın oluşum aşamasında çalışmalar yürüterek, kurucu üyeleri arasında yer aldım ve akabinde Mersin İl Başkanlığı, ardından Adana İl Başkanlığı görevlerini sürdürdüm. Yerel seçimler nedeniyle, Adana İl Başkanlığı görevimden istifa ederek, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na talip oldum. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olmayı neden düşündünüz?

Öncelikle, Adana’yı artık sahiplenmek gerektiğini düşünüyorum. Sosyo-ekonomik gelişmişlik göstergelerine göre, Adana’nın 2003 yılında 8’nci sırada iken 2021 yılında 27’nci sıraya düştüğünü görüyoruz. Yerel iktidarlar da Adana’nın gerilemesine engel olamadı. Hatta, Adana’nın metropol kenti, dünya kenti, marka şehir olma potansiyeline zarar verdiler. Özellikle son beş yılda Adana’nın sorunları arttı… Ulaşım kaosa, şehir çöplüğe döndü. Belediye, sadece yol ve köprü yapmakla övünürken, bölgedeki çekim merkezi olma özelliği de kaybolup gitti. Zaman kaybetmeden ve daha fazla hasar vermeden, Adana’nın bu durumdan kurtulması gerekiyor. Adana’yı yeniden ayağa kaldırmak için bu göreve ve hizmete talip olduk. Adana ve Adanalılar bu durumu hak etmiyor. Bizde, Adana’nın hak ettiğinden daha fazlası için çalışacağız.

Göreve seçilmeniz halinde ne gibi projelerinizi hayata geçireceksiniz?

Adana’nın her köşesinde yaşayan her bir bireyin sesi olmaya ve şehrimizi daha iyi bir yarın için birlikte şekillendirmeye aday oldum aslında… Adana, tarih boyunca zengin kültürel mirası, dinamik ekonomisi ve mücadeleci ruhuyla tanınmış bir şehirdir; ancak, günümüzde karşı karşıya olduğumuz çok zorluklar var. Trafik sıkışıklığı, altyapı sorunları, işsizlik ve çevre kirliliği gibi konular, çözüm bekleyen öncelikli meseleler arasında yer alıyor; fakat ben, bu zorlukları fırsatlara dönüştürebileceğimize ve Adana’yı daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir ve daha refah bir şehir haline getirebileceğimize inanıyorum. Bu hedefe ulaşmak için birlikte çalışacağız. Öncelikli olarak kentsel dönüşüme hız vermeyi, şehrimizin altyapısını güçlendirecek ve modernize edecek bir yol haritası oluşturmayı taahhüt ediyorum. Trafik sorununu çözmek, ulaşımı kolaylaştırmak ve toplu taşıma sistemimizi geliştirmek için kararlı adımlar atacağız. İkinci olarak, Adana’nın ekonomik potansiyelini ortaya çıkarmak ve iş fırsatlarını artırmak için çaba göstereceğiz. Yerel işletmeleri destekleyecek, girişimcilik ruhunu teşvik edecek ve istihdamı artırmak için çalışacağız. Üçüncü olarak, çevre koruma ve sürdürülebilirlik konularına özel önem vereceğiz. Yeşil alanları artırmak, atık yönetimini iyileştirmek ve çevresel etkileri en aza indirmek için yenilikçi çözümler üzerinde çalışacağız. Son olarak, şehrimizin her kesiminden insanların katılımını teşvik ederek, kapsayıcı bir yönetim anlayışı benimseyeceğiz. Toplumun tüm kesimlerini dinleyecek, ihtiyaçlarına duyarlı politikalar geliştirecek ve şehrimizi daha adil ve eşit bir yer haline getirmek için çaba göstereceğiz. Adana’yı daha iyi bir geleceğe taşımak için el ele çalışacağız. Birlikte, Adana’yı daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir ve daha güzel bir şehir haline getireceğiz.

 ‘’ÇİFTÇİLERE TARIMSAL DESTEK VERECEĞİZ’’
Adana bir tarım kenti. Çiftçileri elbette unutmadık. Onlara tarımsal destek vereceğiz. Ürünlere fiyat ve girdi desteği sağlayacağız. Ürün ekilmeden önce fiyatı açıklanacak. Piyasa gelişmelerini takip ederek, gerektiğinde fark fiyatı ve müdahale fiyatı uygulanacak. Belirli bitkisel ürünleri direkt üreticiden alarak destekleyeceğiz. Ayrıca okul çağındaki çocuklara verilecek gıdayı yerli üreticiden karşılayarak hem üreticilerimizi hem de öğrencilerimizi mağdur etmeyeceğiz.

‘’GELECEĞİN TARIM UYGULAMA MERKEZİNİ KURACAĞIZ’’
Tarıma ve tarıma dayalı sanayiye nitelikli eleman yetiştireceğiz. Elektrik, mazot, sulama, gübre, yem ve tohum desteklerini arttıracak, hijyenik mezbaha, kesimhane, et entegre tesisleri ve küçükbaş hayvan satış alanları kuracağız. Yumurtalık ve Karataş’ta balık üretim çiftlikleri ile konserve fabrikaları kurarak, tarımsal sulamada güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmaya çalışacağız. Damla sulama gibi modern sulama tekniklerini yaygınlaştıracak, geleceğin tarım uygulamaları merkezini kuracak, bu merkezde biyoçeşitlilik ve tarım teknolojileri gibi AR-GE çalışmaları yürüteceğiz. Bu çalışmalar için gerekli altyapıyı girişimcilere sunarak, kooperatifleri destekleyecek, semt pazarlarında kooperatif ürünlerini halk için uygun fiyata satacağız.

‘’SOSYAL BELEDİYECELİK ANLAYIŞIYLA HAREKET EDECEĞİZ’’

Sosyal alanda büyük problemler olduğunu biliyoruz. Engelli vatandaşlara hayatı kolaylaştıracak, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi kuracak, 65 yaş ve üzeri büyüklerin deneyimlerine başvuracağız.  Yetenek yönetimi ve gençlik merkezleri ile gençlerin yanında olacak, dar gelirlilere sağlık, barınma, eğitim, gıda yardımı yapacak, çocuklu ailelere okul, kırtasiye ve beslenme yardımında bulunacak, mahalle evleri ile halkla buluşacak, uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele edecek, temiz ve bakımlı bir Adana için çalışacağız.

‘’YEŞİL MASA İLE HALKIN SORUNLARINA HIZLI VE ETKİLİ ÇÖZÜM’’

İtibardan kesinlikle tasarruf edeceğiz. Başkan ünvanımız var diye bizi seçen insanlara kibirle bakmayıp, ulaşılamaz olmayacağız. Dileyen her vatandaşımız makam kapısını vurup içeriye girecek ve derdini rahatlıkla anlatabilecek. Belediyenin bütün imkanlarından Adana halkı faydalanacak, kapalı kapılar ardında yandaşlara paylaştırılmayacak. Vatandaşların derdini dinleyen ve çözüm noktasında hızlıca harekete geçen ‘Yeşil Masa’ oluşturacağız. Yeşil Masa, sorunların çözümü noktasında ilgili ve yetkili kılınacak.

‘’UYUŞTURUCU İLE KARARLI MÜCADELE’’

Yıllardır her birimizi derinden düşündüren işsizlik ve yoksulluk belasına, son yıllarda uyuşturucu illeti de eklendi. Gençlerimizi ve çocuklarımızı uyuşturucu batağından kurtarmak, benim ilk görevim olacak. Bunun için gerekli proje ve faaliyetleri bizzat araştırmış olmanın verdiği yeterlilikle, bütün çalışmaları büyük bir hassasiyet çerçevesinde yapacağımızın altını çizmek istiyorum.

Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde güçlü teşkilat yapılanmanız dikkat çekiyor. Büyükşehir’i veya bu ilçelerden biri kazanmanız halinde, genel seçim ittifakının verdiği avantajla, siyasi iktidarın desteğini de alarak hizmet üreteceğinizi söyleyebilir miyiz?

Bunlar, genel merkezler düzeyinde yapılacak görüşmeler sonucu ortaya çıkacak gelişmelerdir. Ne gibi adımlar atılacağına karar verilir ve biz de ona riayet ederiz. Şu an, kendi logomuz ve partimizle seçimlere girmiş durumdayız. Seçimleri kazanmamız halinde, siyasi iktidarla uyumlu bir şekilde çalışacağımızı düşünüyorum açıkçası… Uyumsuz çalışmamız için bir sebep yok…

Saha çalışmalarınız sırasında, vatandaşların partinize olan ilgisini nasıl değerlendirdiniz?

Bizi tanıdıkça teveccühlerinin arttığını fark ettim. Gittiğimiz her yerden, çaldığımız her kapıdan olumlu dönüşler aldık. Siyaset arenasında, hakkımızda kullanılan kutuplaştırıcı ve ötekileştirici dilin halkta bir karşılığının olmadığını daha iyi gördük. Gerginlik siyaseti, kısa vadede faydalı gibi düşünülse dahi uzun vadede toplum içinde derin faylar oluşturması ve halkları bir birinden uzaklaştırması nedeniyle hiçbir partinin buna tevessül etmemesi lazımdır. Bu nedenle gerginlik siyasetini strateji haline getirenler en kısa zamanda bunu terk etmelidir. Partilerin meselelere yaklaşım tarzı her ne kadar farklı olsa dahi kullanılan dil ve üslup siyasi nezakete ve insan onuruna yakışır olmalıdır. Seçimler savaş meydanı olmadığı gibi rekabet de düşmanlık değildir. Bir oy fazla alabilmek için rakip partileri şeytanlaştırmak, her türlü tahrik ve provokasyona zemin hazırlamaktadır. Seçmenlerin seçim sonrasında da bir arada yaşayacakları unutulmamalıdır.

Son olarak, sandığa gidecek seçmene ne mesaj vermek istersiniz?

Şunu unutmamak gerekir, HÜDA PAR sadece seçimden seçime esnaflarımızın kapısını çalan bir parti değildir, her zaman diliminde halkın kapısına gidip sorun sıkıntılarını dinleyip bunları dile getiren bir partidir. İnşallah çalışmalarımız bu minvalde devam edecektir. Halkımız ile ortak noktada buluşup güzel işler başaracağız inşallah. Bu sefer HÜDA PAR diyoruz, bu defada HÜDA PAR’ı deneyin diyoruz. Nasip olursa HÜDA PAR ile olur bu iş diyoruz. Saha çalışmalarında görüyoruz ki, halkın siyasetçilere güvenini kalmamış. Yalan çıkar, menfaat ve adam kayırma halkın en çok muzdarip olduğu alanlar. Biz ise siyasetimizle halka umut vadediyoruz. Aldığımız tepkiler çok olumlu yönde. Toplum kendilerine yalan söylemeyen ve kandırmayan siyasetçilere susamış durumda. Karşılarında HÜDA PAR temsilcilerini görünce, siyasetin nasıl dürüst yapılacağını anlıyorlar ve ‘ümit var’ diyorlar.

Bu röportajın gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor