ŞAMPİYON YÜZÜCÜ TÜRKİYE’NİN İLK SPOR ANAOKULUNU AÇTI: SERDAR BAYIRDAR

HAZIRLAYAN: RAMAZAN ŞANIVAR

Serdar Bayırdar, 26 Agustos 1968 yılında Adana’da doğdu. İlkokulu Celalettin Sayhan, orta okul ve liseyi ise Adana’nın köklü okulu Adana Koleji’nde tamamladı. Daha sonra da Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu.

Küçük yaşlarda ailesinin de katkısıyla yüzme sporuna başlayan Serdar Bayırdar, milli ve rekortmen yüzücü Ünsal Fikirci’nin desteğiyle ilk kulübü olan Adanaspor’da lisans çıkartarak yarışmalara katılmaya başladı.

18 yaşında bu kez Ünsal Fikirci ve milli sutopu kalecisi Ergüven Merkezli’nin yardımlarıyla Çukobirlikspor’da yüzdü ve sutopu oynayarak birçok şampiyonluklar yaşadı. Bu arada, acemi öğrencileri yüzmeye kazandırdı.

Boyunun uzun olması ve fiziğinin düzgün olması nedeniyle okul takımlarında basketbol oynayan Serdar Bayırdar, 21 yaşında deplasmanlı Basketbol Ligi’nde uzun yıllar başarıyla hakemlik yaptı. Almanya ve Çek Cumhuriyeti’nde liseler Dünya Şampiyonası’nda düdük çalma başarısı gösterdi.

Vatani görevini yaptığı Silahlı Kuvvetler Spor Kulübü’nde yüzdü, sutopu oynadı ve oryantirinğ (yön bulma) takımını dünya şampiyonasına hazırladı.

Serdar Bayırdar, Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda 8 yıl branş öğretmeni olarak görev yaptı. 2001 yılında Türkiye’de ilk kez 2-6 yaş grubuna yönelik spor anaokulu açarak binlerce minik öğrenciyi sporla tanıştırdı.

Anaokulları Derneği Yönetim Kurulu üyeliğinin yanı sıra Veteran Basketbol Hakemlerinin kaptanlığını yapan Serdar Bayırdar sorularımızı şöyle yanıtladı:

Serdar hocam kendinizden söz eder misiniz ? Yüzmeyi kaç yaşında kimden öğrendiniz? Su topuda oynadınız mı? Başka sporlar yaptınız mı?

Boğulmalardan çok yaşandığı Adana’da ailemin desteğiyle küçük yaşlarda Atatürk Yüzme Havuzu’na kart çıkartarak yüzmeyi öğrendim. Milli ve rekortmen sporcu Ünsal Fikirci, beni yetenekli bulunca görev yaptığı Adanaspor’da lisans çıkartarak yarışmalara girmemi sağladı. Hafta sonları gerçekleştirilen hediyeli yarışmalarda özellikle kurbağa ve serbest dallarda önemli dereceler elde ettim. Daha sonra antrenörüm Ünsal Fikirci Çukobirlikspor’a geçince bizleri de oraya götürdü. Sutopu da oynadım. Birçok şampiyonluklar yaşadım. Milli sutopu kalecisi rahmetli Ergüven Merkezli’den sutopu konusunda büyük destek gördüm. Çakılı oynuyordum. Çok final maçlarında goller de attım. Boyum uzun olduğu için özellikle Adana Kolejinde basketbolda defalarca şampiyonluklar yaşadık.

Çok genç yaşlarda Çukobirlikspor’da hem sporcu hem de antrenör olarak yüzlerce sporcuya yüzme öğrettiniz ve onların gelişmesini sağladınız bunlardan söz eder misiniz ?

Çukobirlikspor adeta bir okul gibiydi. Yüzme ve sutopunun yanı sıra güreş, basketbol, voleybol, halter, hentbol branşlarında her kategoride önce Adana, sonra da Türkiye genelinde önemli dereceler elde ederek sesimizi duyurduk. Kulüpte yüzme ve sutopu yaptığım dönemlerde rahmetli yöneticimiz eski sporcu Hasan Baysaler beni çok beğenirdi. Beklemediğim bir zamanda ‘Yüzme ve sutopu takımına kadrolu antrenör olur musun?’dedi. Şaşkınlık yaşadım. Ve bu teklifi kabul ettim. Günümün büyük bölümü havuzda geçiyordu. Kulüpte yaklaşık 23 yıl görev yaptım. Aynı zamanda basketbol da oynadım. O dönemlerde başta milli sporcular Nihat Erdem ve Gürhan Bencan olmak üzere, Cumali Kandilci, Cem Firiksaç, Sami Akgöz, Taşkın Yeryaran, Ferhan Vuran ile birlikte Yüzlerce öğrenciye yüzme öğrettiğimiz gibi kulüpte de lisanslı olmalarını sağladık.

Yüzmeyle birlikte basketbolda oyuncu ve hakem olarak önemli başarılarınızın olduğunu biliyoruz. Bunlardan söz eder misiniz ?

Başta Adana Koleji olmak üzere Çukobirlikspor’da üst düzeyde basketbol oynadım. Özellikle bana basketbolu sevdiren merhum Beden Eğitimi Öğretmeni Orhan Demir’i rahmetle ve minnetle anıyorum. Ayrıca, Adana’da basketbolda efsane olan Alaattin Atsal, Sezer Güner, Mehmet Çiftçi’nin desteklerini asla unutamam. Hakemlikte de tüm liglerde önemli maçlarda düdük çaldım. Final maçları yönettim. Ve gözlemcilerden her zaman iyi notlar aldım. Basketbol Federasyonu ödül olarak Ercan Kümbül ile beni Almanya ve Cek Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen liseler dünya şampiyonasına gönderdi. Yine uluslararası müsabakada Türkiye-Mısır maçını Gültekin Polatkan ile başarıyla yönettik. Burada çok büyük hedeflerim vardı. Biraz haksızlığa uğradığımı hissedince hakemliği bırakmak durumunda kaldım. 

Vatani görevinizi nerede yaptınız ? Ayrıca Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu’nda antrenörlüğün yanı sıra öğretim görevlisi olarak da görev yaptınız.  Bunları anlatır mısınız ?

Vatani görevimi Ankara’da Silahlı Kuvvetler Gücü’nde yaptım. Yüzdüm ve sutopu oynadım. Birçok şampiyonluklar yaşadım. En önemlisi dünya şampiyonasına katılan oryantiring takımının antrenörlüğünü yaptım. Onların başarılı olmalarında büyük emeğim oldu.

Ayrıca, Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu (BESYO) Müdürü rahmetli Prof. Dr. Muhsin Yılmaz’ın katkılarıyla öğretim görevlisi Turan Arı ile birlikte 8 yıl üniversitenin havuzunda yüzlerce öğrenciye yüzme öğrettik. Ayrıca Çukurova Üniversitesi Spor Kulübü’nün yüzme ve sutopu takımını yarışmalara hazırladık. BESYO öğrencilerinin yüzme branşına öğretim görevlisi olarak yıllarca ders verdim. 

Kendi adınızı taşıyan Türkiye’de ilk kez spor ana okulu açtınız. Buna neden gerek duydunuz? Ayrıca, veliler neden spor ana okulunu tercih ediyorlar?

Türkiye’de toplamda 9 bin 200 kadar ana okulu var. 20 yıl kadar önce Türkiye’nin ilk spor ana okulunu olan ‘Serdar Abi Spor Anaokulunu’ açtım. Bu konuda sporun çocukların gelişimi üzerindeki etkilerini bilen veliler bizler tercih ettiler. Kız kardeşim Prof. Dr. Canan Madran ile konsepti oluşturduk. Burada temel eğitimi alan çocuklar şu anda 20 yaşın üzerinde oldular. Spor sayesinde hem iyi birer sporcu oldular ham de iyi üniversiteler kazandılar. Avrupa’da bize benzer okullar çok. Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatını uyguluyoruz. Ancak, bunun yanı sıra, ana okulu öğrencilerine vücut ve diş sağlığı,  beslenme, dans, bale, cimnastik, yüzme, basketbol, tenis, satranç, sinema, müze,  tiyatro, fidan dikme, balık tutma, hayvan barınağı, parklarda çevre temizliği ve köy yaşantısı gibi konularda eğitim almalarını sağlıyoruz. Bu arada öğretmen ve diğer çalışanlara da hizmet içi eğitim veriyoruz. Gerektiğinde okulun güvenliği, servis şoförlüğünü, spor eğitimlerini bizzat kendim veriyorum. Bunu çok severek ve isteyerek yapıyorum. Çocuklarımı kimseye emanet edemem.

Sanıyorum ana okulu derneği yönetim kurulu üyesisiniz. Ayrıca okulunuzda otistik çocuklara da özel eğitim veriyorsunuz. Bunları da anlatır mısınız ?

Adana’da anaokulları derneği yönetim kurulu üyesiyim. Okulların kurucularıyla sürekli bir araya gelerek hem sorunlarımızın çözümüne çareler arıyoruz. Hem de öğrencilere daha fazla nasıl yardımcı olabiliriz. Bunlar üzerinde duruyoruz. Pandemi nedeniyle okul kurucuları, öğretmen ve diğer görevliler hayli mağdur oldu.

Şimdiye dek 500 kadar otistik öğrenciyi spor sayesinde hayata bağladık. Onlara özel eğitim veriyoruz. Toplumla yaşamalarını sağlıyoruz ve sosyal olmaları konusunda yol gösterici oluyoruz.

MİLLİ YÜZÜCÜ BENCAN: “SERDAR SPORCU VE ANTRENÖR OLARAK ÇOK YARARLI OLDU”

Milli yüzücü, maratoncu Gürhan Bencan, Serdar Bayırdar’ı uzun yıllardır izlediğini ve çok beğendiğini, sporculuğunun yanı sıra antrenör olarak da yüzlerce öğrenciye yüzmeyi sevdirdiğini söyledi.

Serdar Bayırdar’ın spor ailesi arasında çok sevildiğine dikkat çeken Bencan, konuşmasında şunlara yer verdi:

“Serdar öncelikle insan olarak çok kibar, nezaketli ve saygılı bir arkadaşımız. Sporculuğunda hayli disiplinli, takım arkadaşlarıyla uyumlu, hocaların sözünü iyi dinleyerek yüzme ve sutopunda önemli başarılar sağladı. Ayrıca, özellikle Çukobirlikspor’da sutopunda birçok şampiyonluklar yaşadı.  Sutopu oynarken yüksek sesiyle arkadaşlarını yönlendirirdi. Antrenör olarak da Sami Akgöz ile iyi bir ikili oldular. Yüzlerce yetenekli sporcu kazanılmasını sağladılar. Benim kızım Sibel Bencan, Ankara’da Yükseliş Kolejinde milli takım seçmeleri kazanmasında Sami ile Serdar hocaların büyük katkıları oldu. Serdar ayrıca iyi basketbolcuydu. Sonraları Türkiye genelinde itibar gören tüm liglerde başarılı maçlar yöneten bir hakem oldu.

Tüm bunların yanı sıra Türkiye’de ilk kez Spor Ana Okulu’nu açarak yüzlerce öğrenciye temelde spor sağlığı, beslenmesi, yüzme, basketbol, tenis gibi derslerle geleceğe hazırlıyor. Yolu açık olsun.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor