Tam 102 yıl önce bugün, on binlerce yurttaş, Gazi Paşa için Pozantı’daydı

5 Ağustos, neredeyse 5 Ocak kadar önemli bir gündür. Hatta, sadece Adana ve Çukurova için değil, işgal altındaki tüm Anadolu kentleri için güç ve moral kaynağı olmuştur.

5 Ağustos 1920 Perşembe, Pozantı Belediyesi önündeki mütevazı bir anıttan çok daha ilerilere taşıyan derin anlamlar taşıyan gündür. Çünkü o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi Gazi Mustafa Kemal, denetim, gözlem ve destek amaçlarıyla Pozantı’ya gelmişti. Kurtuluş Savaşı sürerken Adana ve Çukurova ileri gelenleri Ulusal Direniş Heyetine karargah olarak burayı seçmişti. Çünkü, peşpeşe kazanılan zaferlerden sonra Pozantı ile Toroslardaki çok önemli mevziler yeniden kazanılmış, kontrol tamamen elimize geçmişti. Tüm cephelere dağıtılan  Mücahit Yeni Adana Gazetesi de burada basılıyordu.

MUCİZE ZAFERLER

Gazi’nin 16 Mart 1920 gün ulaştırdığı talimatla harekete geçen mücahitlerimiz yokluk ve yoksulluklarına aldırış etmeksizin ;

  • 1 Nisan’da Çamalan ve Kadirhan Karakollarını,
  • 6 Hacıkırı Karakolunu,
  • 7 Nisan’da Kelebek’i,
  • 10 Nisan’da Belemedik’i,
  • 24 Mayıs’ta da Pozantı’da bulunan Fransız Taburunu ele geçirmişti.

Çılgına dönen İşgal Kurmay Heyeti gözü dönmüşlerden seçilmiş paralı Ermeni askerlerle birlikte Adana’da öç alma harekâtı ile çeşitli fenalıklar yapmaya başlamışsa da, çetelerimiz ele geçirdikleri modern silah, giysi, ilaç ve yiyeceklerle daha da güçlenmişti. Nitekim, kısa sürede kazanılan cephelere yenileri ekleniyordu. İşte, bölgemiz bu koşullar altındayken Gazi Paşa, Pozantı’ya gelmişti.

KÜÇÜK BUCAK’TA KOCA İNSAN SELİ

Pozantı minicik bir bucaktı. Yöneticisi Hulusi Bey (Akdağ) aynı zamanda cesaretiyle tanınmış çete reislerinden biriydi. Paşa’nın gelişin heyecanla bekleyen sadece o değildi. Haberi duyan çevre köy ve Kasabalar dışında Niğde’den, Kayseri’den, Tarsus’tan, Mersin’den ve gayet tabii Adana’daki gizli teşkilattan gelenler Pozantı’ya sığmayacak kadar büyük bir insan topluluğu oluşturmuştu. Daha uzaktan görüldüğünde halkın heyecanlı sevinç çığlıkları kara trenin homurtularını bastırıyordu bile. Makinist de o heyecana kapılmış, sürekli düdük çaldıra çaldıra istasyonu bulmuştu.

Mustafa Kemal Paşa Pozantı’ya ayak bastığı anda o heyecan adeta beşe katlanmış, Toroslardan yankılanarak ovaya dalga dalga yayılmaktaydı.

TARİHİ SÖLEV

Gazi Paşa, kısa bir istirahatten sonra hazırlanan kürsüye gelerek şu konuşmayı yaptı:

“Bütün Millet Meclisi namına cepheleri ziyaret ederek, Meclis’in muhabbetli teşekkürlerini muhterem mücahitlerimize tebliğe memur olan heyetimiz; mücahit orduların öncüsü, bütün İslâm âleminin iftihar vesilesi ve gözünün nuru olan Adana vilâyeti halkı ile temasa gelmiş olmaktan pek büyük haz duymaktadır.

Adana’nın muhterem Müslümanları! Peygamber’in esaret tanımayan bir dindar ümmetinin cihad ordularına öncü olmak şerefiyle bahtiyar olan siz aziz Adanalı dindaşlarımız! Adana İslâmları, bütün Anadolu için vatanseverlik timsali oldu.

Şeref ve istiklâl davasında faydalanacağımız muvaffakıyet (Başarı) vasıtalarının kaynağı yalnız Anadolu değildir. Avrupa’nın bin türlü zulüm ve gadrine uğramak suretiyle her türlü esaret duygularının ıstıraplarını çekmiş olan Mısır’da, Hindistan’da, Rusya’da, Afrika’da Müslüman kardeşlerimiz gözlerini, Allah’ın merhametine ve tecavüzlerini Peygamber’in kabrine kadar uzatmış olan düşmanlarımızın kahrına çevirmiş olarak bize maddî, manevî yardımlara karar vermiş bulunuyorlar. Fazla olarak Rusya’da insanî ve ulvî gayeler etrafında toplanmış olan ve her millet hukukuna riayet etmeyi esas olarak kabul eden ve günden güne genişleyerek, zulüm ve tagallüp (yenenler) âlemini yıkmakta olan muazzam kuvvet, bize azamî muavenette (yardımda) bulunulmasını vaat etmişlerdir.”

Hakikî kuvvetini Allah’ın yardımından alan, istiklâl ve şerefini korumak uğrundaki azamî fedakârlık duygularını şanlı ve şerefli atalarımızdan miras edinen milletimizin yakın bir zamanda her türlü mânâsıyla, dinî ve millî tarihine şanlı sayfalar ilave edeceğine şüphe yoktur.

Allah’ın yardımının yüksek tecellilerine mazhar olmamızı dua ve niyaz ederek cümlenize gerek Büyük Millet Meclisi, gerek bütün İslam âlemi namına teşekkürlerimizi arz ederiz, muhterem gaziler…”

PAZARTESİ: Adana Vilayeti Pozantı’da kuruluyor

 

 

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor