‘Tavsiye kararı bugüne kadar neden onaylanmadı?’

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay  Hatimoğulları, ILO 190 sayılı Sözleşme ve 206 No’lu Tavsiye Kararı’nın bugüne kadar neden onaylanmadığını sordu.

Hatimoğulları, “ Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 21 Haziran 2019 tarihinde uluslararası standartları içeren ve şiddet ve tacize odaklanan ilk uluslararası sözleşme olan Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin 190 sayılı Sözleşme ve 206 No’lu Tavsiye Kararı’nı kabul etmiştir.

Tüm dünyada çalışma yaşamında şiddet ve tacizin ortadan kaldırılmasını hedefleyen ve üye ülkeler tarafından onaylanması için ulusal ve uluslararası sendikaların kampanyalar düzenlediği ILO 190 sayılı Sözleşme ve 206 No’lu Tavsiye Kararı Türkiye tarafından bugüne kadar onaylanmamıştır” dedi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e soru önergesi verdi.  Önergede; “Kadınların çalışma hayatında yaşadıkları en önemli sorunlarından biri olan şiddet ve tacizin önlenmesine yönelik Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 21 Haziran 2019 tarihinde uluslararası standartları içeren ve şiddet ve tacize odaklanan ilk uluslararası sözleşme olan Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin 190 sayılı Sözleşme ve 206 No’lu Tavsiye Kararı’nı kabul etmiştir. Sözleşme, insan onurunu ve insana yakışır çalışmayı amaçlayan bir çalışma ortamında şiddetin ve tacizin kabul edilemez, insan haklarına aykırı bir durum olduğunu savunurken; iş yaşamında şiddet ve tacizin fırsat eşitliğine yönelik bir tehdit olduğunu, şiddet ve tacizin özellikle kadınların, işgücü piyasasına erişimini, işgücü piyasasında kalmasını engelleyeceğini vurgulamaktadır. Toplumsal cinsiyet rollerine dayalı şiddet ve tacizin kadın ve kız çocuklarını orantısız şekilde etkilediğini ve eşit olmayan toplumsal cinsiyet rollerine dayalı güç ilişkileri de dahil temel neden ve risk faktörlerini ele alan kapsayıcı, bütüncül ve toplumsal cinsiyet rollerine duyarlı bir yaklaşımın iş yaşamında şiddet ve tacize son vermek için esas olduğunun altını çizmektedir.

Sözleşmede aile içi şiddete maruz kalan kadınların aile içi şiddete maruz kaldığı için çalışmama kararını almaması gerektiği belirtilmekte, buna karşı önlemlerin alınabileceği, aile içi şiddetin iş yeri risk değerlendirilmelerine dahil edilmesi gerektiği, kadınlar ve erkekler için ev içi şiddeti önlemek adına farkındalıkların artırılması gerektiği ifade edilmektedir.

Tüm dünyada çalışma yaşamında şiddet ve tacizin ortadan kaldırılmasını hedefleyen ve üye ülkeler tarafından onaylanması için ulusal ve uluslararası sendikaların kampanyalar düzenlediği ILO 190 sayılı Sözleşme ve 206 No’lu Tavsiye Kararı Türkiye’de onaylanarak, yürürlüğe sokulmalıdır.

Bu bağlamda;

1. ILO 190 sayılı Sözleşmesi ve 206 No’lu Tavsiye Kararı neden şimdiye kadar onaylanmamıştır?

2. Türkiye’nin ILO 190 sayılı Sözleşmesi ve 206 No’lu Tavsiye Kararı’na ilişkin bir çekincesi var mıdır? Varsa nelerdir?

3. Bakanlığınızca ILO 190 sayılı Sözleşme ve 206 No’lu Tavsiye Kararı’nın imzalanmasına yönelik bir çalışma bulunmakta mıdır?

4. Bakanlığınızca kadınların yaşadığı istihdam kaybında iş hayatında yaşadıkları taciz ve şiddetin payı hakkında çalışmalarınız olmuş mudur? Varsa bu çalışmaların sonuçları nelerdir?

5. Kadınlara, LGBTİ+’lara yönelik çalışma yaşamındaki ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını, iş hayatındaki taciz ve şiddetin önlenmesini sağlamak üzere Bakanlığınızın çalışması var mıdır?

6. İş yaşamında yaşanan taciz ve şiddeti önleyerek kadınları halihazırda uzak kalmak durumunda kaldıkları istihdama katmak için özel bir politikanız olacak mıdır?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor