TMS ile yeni hayata

Kısa adı TMS olan Transcranial Magnetic Stimulation tedavisi ile hayatları değişen nörolojik ve psikiyatrik hastalar, yaşadıkları değişimi gazetemize anlattılar. Adana’da, Uzm. Dr. Özgür Özkaynak Hacıoğlu’nun uyguladığı TMS tedavisinin yeni bir yaşama kapı açtığını söyleyen hastalar, hayattan lezzet ve keyif almaya başladıklarını ifade ettiler.

Röportaj: Yener EKİNCİ

Klinikten randevu almak için: 0 530 344 56 53

ADANA (BÖLGE) – Dünkü sayımızda Uzm. Dr. Özgür Özkaynak Hacıoğlu’nun uyguladığı TMS (Transcranial Magnetic Stimulation) tedavisinin içeriğinden bahsetmiştik. Bugün ise tedavi gören hastaların yaşadıkları değişime yer verdiğimiz gibi birkaç sorunun daha cevabını bulacağız. 

Genel bir sıralama yapacak olursak TMS’nin avantajları nelerdir?

*Neredeyse sıfır diyebileceğimiz bir yan etkiye sahiptir.

*Terapötik etkisi çabuk başlar. Bir hafta içerisinde TMS tedavisinin pozitif etkisini görmeniz mümkündür.

*Vücuda doğrudan bir müdahale söz konusu değildir. Yani invazif ve bütünlüğü bozucu bir yaklaşım değildir.

*Anestezi gerektirmez. Ayaktan uygulanabilir. Hastane yatışı zorunlu değildir. Ancak hastaneye yatış gerektiren şiddetli psikiyatrik durumlarda da hastane yatışı sırasında herhangi bir anesteziye ihtiyaç duyulmaksızın yapılabildiği için büyük bir avantaj sağlamaktadır.

*Depresyonla ilgili tedavilerde depresyona sebep olan bölgedeki bozukluk üzerine direk manyetik uyarım verildiği için spesifik, nokta atışı yapma şansı vardır. Mesela depresyonda beynimizin sol ön bölgesinde bir işleyiş sorunu söz konusu olur. TMS tedavisi de depresyonda sol ön beyin bölgesinden verilir.

*Çok kısa bir süre içerinde tedavi protokolüne başlanıp bitirilebilir. 2-4 hafta arasında gerekli olan tedavi bitmektedir.

*Hem sonucun hızlı alınması hem de tedavinin kısa sürmesi açısından da avantajı vardır.

*Tedaviye dirençli kişilerde tedavi etkisinin yanı sıra terapötik fayda sağlaması da önemli bir avantajdır. Çünkü insanlar o dirençli durumlarda büyük bir iş ve özel yaşam dengesizliği yaşamaktadırlar. Kişilerin çevresel, mesleki ve ailesel işlevsellikleri son derece düşmektedir. İlaç tedavisinde belli bir süre ilaçların etkisinin oluşmasını beklemek gerekmektedir. Bir de bekledikten sonra o ilaca kişinin dirençli olup olmadığına karar verip, başka bir protokole, başka bir tedaviye geçip geçmeyeceğinizi belirlemek için de belli bir süre gerekmektedir. Haliyle tedaviye dirençli durumlarda ilaç tedavisinde kişinin direnci aşabilmesi için belli bir süre beklemesi gerekir. Bu süre içerisinde de kişinin işlevselliği son derece etkilenmiş olur. Bu dirençli durumlarda tedaviyi hızlandırıcı etkisinin olması TMS tedavisini son derece faydalı ve kullanışlı bir tedavi aracı haline getirmektedir.

*TMS tedavisi sırasında kişinin mevcut tedavi protokolünü bırakmasına hiç ihtiyaç yoktur. Hangi ilacı kullanıyorsa o ilacı kullanmasına devam eder. Terapi alıyorsa terapisine devam eder. Bunları kesmesine ya da değiştirmesine gerek yoktur. Bu tedavilere ek olarak kişinin tedavi sürecine yüksek katkı sunmaktadır.

*TMS tedavisi sadece majör depresif bozuklukta değil, aynı zamanda bipolar bozukluğa özgü protokolüyle de tedavi etkisini ortaya koymaktadır. Bipolar Bozuklukta da aynı şekilde ilaç tedavisinin etki etmesi için belli bir süre gerekir. Eksitasyon döneminde kişinin neredeyse tamamen işlevselliği bozulur. Kendisine ve çevresine, dış dünyaya zarar verme riski söz konusu olur. Haliyle kişinin tedavi edilmesi ve bu durumdan çıkması için çoğu zaman hastane yatışının yapılması ve bir ilaç protokolüyle tedavi edilmesi gerekir. İşte bu sürenin kısaltılması TMS tedavisinin önemli etkilerinden birisidir.

* Hastane yatışı gereken durumlarda (majör depresif bozukluk, şizofreni, bağımlılık ve diğer yatış gerektiren psikiyatrik durumlar) en önemli durumlardan bir tanesi hastane yatış süresinin uzun olmasıdır. Hastane yatış süresi ne kadar uzunsa kişinin ilerleyen süreçte hastalığının etkisinin fazla olması da o kadar olası olur. Haliyle bizim önemli konularımızdan bir tanesi de hastanedeki yatışı en az süreye indirmektir. TMS tedavisi bu noktada da son derece büyük katkı sağlamaktadır. TMS tedavisinin bir amacı ve katkısı da hastane yatış sürelerini kısaltmaktır.

*TMS’nin önemli özelliklerinden bir tanesi de hastanın kısa süre içerisinde iyiye gittiğini kendisinin çok çabuk fark edebilmesidir. İlaç tedavilerinde bu farkındalık çok kolay olmaz. Çok uzun süreler içerisinde 2-3 hafta 4 hafta sonra ortaya çıktığı için kişi kendisindeki iyileşme etkisini hissedemeyebilir. Ancak TMS tedavisinde 5-6 günden itibaren bu değişimi hissetmeleri kişilere ekstra bir moral ve motivasyon kaynağı olur. Kişilerin kendilerine güvenleri ve iyileşeceklerine dair inançları artar. Bunu direk elektriksel ve kimyasal etkilerin yanı sıra bir psikoterapötik etki olarak da görmek mümkündür. TMS tedavisi bu manada da etkili bir yöntemdir.

TMS her bütçeye uygun mu ve seans ücretleri ne kadar?

Cihazları yurtdışından getirtiyor ve uygulama için özel eğitimler alıyoruz. Haliyle biraz masraflı bir hizmet alanı oluşuyor. Ekonomik koşulları göz önüne alarak kimsenin ödeyemeyeceği bir rakam çıkarmamaya özen gösteriyoruz. Çünkü her ihtiyacı olanın faydalanmasını istiyoruz.  

İNTİHAR DÜŞÜNCESİNDEN TAMAMEN KURTULDUM

Gülizar Köse (48) : Yaklaşık 9 yıldan bu yana psikolojik sorunlar yaşıyorum. Kendimi tamamen eve hapsetmiş durumdaydım.  Dışarı çıkmadığım gibi evde eşim ve çocuklarımı dahi görmek istemiyordum. Çocuklarımın çabaları üzerine zoraki getirildim buraya. Akrabalarım dahil olmak üzere 10 kişi koluma girip tedaviye başlatmışlardı ve bugün 13 seansımı gördüm. İkinci seansa kendi isteğimle geldim çünkü bir anda çok büyük değişimler yaşadım. Artık evde temizliğimi ve yemeğimi yapabiliyorum. Mutlu bir aile yaşantısına kavuşmanın yanı sıra komşularımla iletişim kurabiliyor ve onlarla keyifli zamanlar geçirebiliyorum. Kısacası hayattan zevk alıyorum. İçimde beni boğan sıkıntı intihar düşüncesini bile aklıma getiriyordu. Hepsinden kurtuldum çok şükür. Özgür hocama minnettarım ve kendisine sonsuz teşekkür ediyorum.  

ALZEHİMER HASTASI ANNEM ÇOK İYİ DURUMA GELDİ 

Sıdıka Ürküt (35) : Alzehimer hastası olan 76 yaşında ki annemin tedavisi için buradayım. Her şeyi unutuyor ve depresyondan bir türlü çıkamadığı gibi sürekli hasta olduğunu söylüyor ve yataktan kalmak istemiyordu. Agresif davranışlar da sergilemeye başladı. Bu sorunlar sosyal yaşantımızı ve psikolojimizi olumsuz etkiledi. Hastane hastane dolaştık ancak hiçbir çözüm bulamadık. Bir gün yine hastaneye giderken bindiğimiz taksi şoförünün tavsiyesi üzerine Özgür hocamı tanıdık. Taksici de, aynı hastalıktan muzdarip bir tanıdığının iyileşmesine tanık olduğu için Özgür hanımı bize önermişti. Kapısını çalıp derdimizi anlattık. Gerekli tetkik ve tahlillerden sonra seanslara başladık. Bugün 17’nci günümüzdeyiz. İnanılmaz bir değişim yaşandı. Annem artık bazı şeyleri hatırlıyor, sürekli uyumuyor ve agresifliği tamamen ortadan kalktı. Evde daha huzurluyuz.

ARTIK İÇİMİ KEMİREN SIKINTILAR YAŞAMIYORUM

Funda Köse (21) : İçimde tarif edilmesi çok güz bir sıkıntı vardı. Herkesi kendime düşman olarak görüyordum. Buna neden olarak evin içinde duramıyor, arkadaş ortamında giremiyor ve hep kaçmak istiyordum.5 yıl boyunca böyle devam etti.Ruh Sağlığı Hastanesi’nde tedavi gördüm ancak ne ilaçlar ne uygulamalar fayda sağlamadı.Yengemiz tavsiyesi üzerine Özgür hocama geldim. Şu an aile işimiz gereği Afyon’da yaşıyor olmamıza rağmen tedavim için Adana’da kalıyorum. Bugün 7’nci seanstayım. İnanılması güç bir değişim süreci yaşıyorum. Günün 24 saati derinden hissettiğim sıkıntılı halim, günden güne azalmaya başladı. Şu an toplasan bir saati bulmuyor. Geri kalan seanslarda onların da kalmayacağına eminim. Özgür hocama rastladığım için kendimi şanslı hissediyorum. 

5 YILLIK IZDIRAPLI BİR SÜRECİ GERİDE BIRAKTIM

Mehmet Akşun (24) : Eczacılık Fakültesi son sınıf öğrencisiyim.Geçmişte yaşadığım bazı sorunları kafamdan atamıyordum. 5 yıldan beri İnsanlarla konuşamıyor ve sürekli kendi içime kapanarak ızdıraplı bir yaşantı sürdürüyordum. Annem sosyal medyada Özgür hocamın sayfasına denk gelmiş. Hastanede aldığım tedaviye destek olması amacıyla getirdi beni buraya ama burada aldığım seanslar sayesinde artık hastaneye gitmeme gerek kalmadı. Bugün 13’ncü seansıma geldim ve çok rahatım. Herkesle konuşabiliyorum, eskisi gibi kafama hiçbir şeyi takmıyorum ve derslerimle ilgileniyorum. Arkadaşlarımla buluşup onlarla zaman geçirebiliyorum.  Benzer sorunları yaşayan herkese tavsiye ederim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor