TÜRK TARIMINA  ELEKTRİKLİ TRAKTÖR ÜRETİMİYLE KATKI

HABER: RAMAZAN ŞANIVAR

ADANA (BÖLGE)-Adanalı Milli Yüzücü Önder Yol,  çeyrek asırdır büyük çaba göstererek, önce elektrikli otomobil, ardından da  yüzde 90’ı yerli üretim olmak üzere elektrikli traktörde seri üretime geçeceklerini söyledi.

Yol, BÖLGE GAZETESİ’ne yaptığı açıklamada, 1863 yılında kurulan Ziraat Bankası’nın tarihinde ilk kez kendisiyle yüzde 50 sermaye ile ortaklık sözleşmesi imzaladığını, Haziran ayı içerisinde Kocaeli Dilovası İlçesi’nde 9 bin metre kare alanda kurulan fabrikada seri olarak elektrikli traktörünü üreteceklerini kaydetti.

  Elektrikli traktörün yüzde 95 tasarruf sağlayacağını, önceliklerinin üretilen traktörlerin satışında Türk çiftçilerinin taleplerinin karşılanacağını,  ihracat için şimdiden büyük talep olduğunu belirterek, şöyle devam etti;

“Tarsus Amerikan Koleji, ardından Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Çocukluğumdan bu yana otomobillere büyük tutkum vardı. Yaklaşık 25 yıldır en büyük hayalim akaryakıta alternatif araç üretmekti. Bunun için çok kafa yordum ve büyük sabırla çok zaman ayırdım. Nihayet bunu gerçekleştirdim. Türkiye artık gelişmiş teknolojiyi daha fazla kullanıyor, araştırıyor ve üretiyor. İnsansız hava aracından otomatik silahına, tankından uydusuna kadar birçok alanda başarılı projelere imza atıyor.  Küçük, orta ve büyük 3 tip elektrikli traktör üreteceğiz. Şu anda 25 traktör hazır. Hazirandan sonra seri üretime geçeceğiz. Traktör satışında önceliğimiz Türk çiftçisi olacak. Ve gereken kolaylığı göstereceğiz.  Ziraat Bankası tarihinde ilk kez benim buluşumu çok yararlı gördüğü için yüzde 50 ortaklı sözleşme imzaladık. Başka anlamda üretimi yüzde yüz yerli sermaye ile gerçekleştirdik. Kasım ayında Almanya’da gerçekleştirilecek fuara dünyada ilk kaz üretilen 3 tip elektrikli traktörü sergileyeceğiz. “

-ELEKTRİKLİ TRAKTÖRÜN ÖZELLİKLERİ-

   Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile diğer yetkililerin fabrikada incelemelerde bulundukları ve mutlu ayrıldıklarını anımsatan Önder Yol, elektrikli traktörün özelliklerini şöyle anlattı;

“Traktörün bataryaları maalesef Çin malı. 40 kadar farklı yazılım gerçekleştirdik. Gelecekte bataryaların da üretimini bizler yapacağız. Batarya ömrü 12 yıl. 4 bin defa doldurularak kullanılacak durumda. Elektrik enerjisi bulunan her mekanda şarj yapılabilir.   Doğaya ve çevreye saygılı fark yaratan bir teknoloji.  Sessiz çalışır. Yakıt maliyetini sekizde bire düşürür. Bakım ve tamir masrafları çok düşük.  45 dakika şarj ile 7 saat durmaksızın çalışır. Her yönüyle Türk çiftçisinin tercih edeceği elektrikli traktör büyük avantaj sağlayacak ve girdi maliyetlerini düşürecek.”

-ADANALI ÇİFTÇİYE POZİTİF AYRIMCILIK-

Önder Yol, Adanalı olmaktan her zaman gurur duyduğunu, bu bağlamda ilk elektrikli traktörü Adana Çiftçiler Birliği Eski Başkanı Cumali Doğru’nun oğlu Müslüm Doğru’ya sattığını, ayrıca traktörlerden Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün de (TİGEM) satın aldığını, seri üretime geçtiklerinde yurt dışına ihracat talebini karşılayacaklarını da sözlerine ekledi.

ÖNDER YOL KİMDİR ?

  1963 yılında Adana’da doğdu. Tarsus Amerikan Koleji’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Çukurova Dış Ticaret A.Ş. Uluslararası Satış Departmanında başladığı meslek hayatına, 1990 yılından 2009 yılına kadar Promeks Dış Ticaret A.Ş.’de devam etti. 2009 – 2019 yılları arasında Derindere Motorlu Araçlar San. ve Tic. A.Ş. ile  OveO Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu.

2019 yılı itibariyle ZY Teknoloji A.Ş. ve ZY Elektrikli Traktör Sanayi ve Ticaret A.Ş. şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı görevini sürdüren Önder Yol milli sporcu, evli ve 2 çocuk babasıdır.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor