UNUTULAN KAHRAMANLAR

Değerli okurlar, BÖLGE gazetesi, Adana’nın  düşman işgalinden kurtuluşu bugünden itibaren derleyerek, nasıl bir mücadele verildiğini  sizlere sunmak istedik.. Amacımız, sadece Adana’nın kurtuluş hikayesini değil, Adana’nın kahramanlarını da anmak, şükranlarımızı sunmaktır amacımız.. Onları unutulmaz kılmaktır, örnek alınmasını sağlamaktır.

Unutulmazlar, sadece Adana’nın kurtuluşuna katkıda bulunanlar değil, Adana’nın kalkınmasına katkıda bulunanlardır ..

Mesela merhum Gani Girici, Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunda verdiği büyük mücadelenin yanısıra kalkınmasında da aynı mücadeleyi  vermiştir..

  İsterseniz, torunu  Ali Yücel  Akarcalı”dan dinleyelim;

 “Gani Giricie, annemin babası öz dedemdir. Adana için sadece savaşmamıştır. Atatürk”ün bu genç çok girişken sözü üzerine  Girici soyadığını almıştır. Adana Çiftçi Birliği”ni kurmuş, 50 yıla yakın Başkanolmuştur. ÇEAŞ ve Pamukbank kurucusudur. Nüfus kayıtlarını  eski Türkçe”den  yeni Türkçe”ye çevirmiştir.Ermeni mezalimi kitacbını yakmış,Yeni Adana Gazetesi”nde yıllarca Adana”nın kurtuluşunu anlatmıştır. Camili köyünde ilköğretim vakfı kurmuş 67 dönüm kavaklık bağışlamış o gelirle 70 yıla yakındır öğrenci okumaktadır.Adana müzesinde eşyalarının sergilendiği  bir özel bölümü vardı. Köprüye ve caddeye verilmiş bir adı vardı. Ama şimdi var mı bilmiyorum.”

Aslında bu hatırlatma, bir sitem niteliğindedir..

Evet… Gani Girici’nin herhangi bir köprü ya da caddede, ya da parkta adı yaşatılıyor mu ?

Savaş alanında olmazsa bile ekonomi savaşında Çukurova Elektrik’i yönetim Kurulu Başkanlığı döneminde Türkiye’nin en büyük kuruluşu haline getiren merhum Turgut Yegenağa’nın hatırlanması için bir caddeye, bir sokağa, bir parka adını verebildik mi ?

Çukobirlik’in kurulmasında, sadece Türkiye’nin değil, Ortadoğu ve Balkanların en büyük enteğre tesislerinin kurulmasında büyük mücadele eden ve Adana’dan Diyarbakır’a tesisler kuran bir Hikmet Savatlı’nın adını ölümsüzleştirmek, şükran duygularını dile getirmek için herhangi bir alana adını verdik mi?

Sakıp Sabancı’nın Adana ve Türk ekonomisine, sosyal gelişimine , kalkınmasına verdiği katkıların karşılığı olabilecek bir heykelini, dikebildik mi, ya da bir cadde, sokak, park gibi alanlarda adını ölümsüzleştirebildik mi ?

Biz neden günümüzü yaşıyor, geçmişimizdeki değerleri, bizi biz yapan kahramanları hatırlatacak bir çaba göstermiyoruz?…

Unutulan, unutulmaya yüz tutulan kahramanları lütfen hatırlayalım, hatırlatalım..

Yabancı ülkelerin devlet adamlarının heykellerini dikmek, caddelere adını vermek değildir marifet,

Kendi değerlerine sahip çıkmak ve unutturmamaktır.

Yeni Yılınızı Sağlık, huzur, mutluluk, değerlerimizi unutmamak,unuttutmamak dileklerimizle kutlarız..

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor