VALİ KÖŞGER, “SUÇ ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELEDE KARARLIYIZ”

(HABER MERKEZİ)-Adana Valisi Yavuz Selim Köşger,  Adana’da güvenlik birimlerince yürütülen faaliyetler hakkında basın mensuplarına açıklamada bulundu, Adana ve Adana halkının güvenliği için her türlü önlemlerin alındığını söyledi. Suç örgütleriyle mücadelede kararlı olduklarını belirtilen toplantıya İl Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Coşkun Sel, Sahil Güvenlik Komutan Vekili Üsteğmen Orhun Fil de katıldı.

Toplantıda Adana genelinde gerçekleştirilen emniyet, asayiş ve güvenlik faaliyetleri hakkında basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Köşger; “Emniyet Müdürlüğümüz 8 bin 747, jandarmamız 2 bin 524, Sahil Güvenlik Komutanlığı da 70 personeliyle kentsel, kırsal ve denizsel alanda güvenliği, huzuru ve esenliği sağlamaya çalışıyor. Güvenlik güçlerimiz gece gündüz demeden fasılasız bir şekilde ilimizde emniyeti ve asayişi sağlamak için olağanüstü bir gayret sarf ediyorlar. Adana’mıza dışarıdan bakıldığında maalesef bizim de olumlu karşılamadığımız bir imajı var. Aslında Adana’nın içine girildiği zaman, kentimizin realitesi bambaşka, Adana’mızdaki vatandaşlarımızın birlikte yaşama kültürü ve diğer unsurlar bunun tersine ama maalesef dışarıda olumlu olmayan bir imaj var. Onu hep birlikte düzelteceğiz. Öncelikle biz Adana’daki reel olan sıkıntılı olan durumları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bu sıkıntılı durumların en başında silahla işlenen suçlar bulunuyor. Silah merakı var, silaha aşırı istek var. İkinci olarak organize suçların konusuyla alakalı bazı sıkıntılı oluşumlar vardı. Bütün bunlar üzerine güvenlik güçlerimiz topyekûn olarak gitmeye çalışıyoruz. Aslında birçok alanda da çok olumlu gelişmeler olduğunu hep beraber gözlemliyoruz. Faaliyetlerimizi kesintisiz ve etkili bir şekilde tüm unsurlarımızla birlikte gece-gündüz devam ettireceğiz. İnşallah yıl sonunda Adana daha yaşanılası, daha huzurlu, güvenliği sağlanmış bir hale gelecek. Bu konuda kararlılığımızı ifade etmek istiyorum.” diyerek  Adana’yı yeni bir bakış açısıyla gözden geçirdiklerini ve yeni tedbirlerle olması gereken asayiş, huzur ve güvenliği hep birlikte sağlayacaklarını ifade etti.

Aşağı yukarı bütün suçlarda % 90 üzerinde aydınlatma gerçekleştirildiğini belirten Vali Köşger; 4591 şahsın yakalandığını, şu an aranmakta olan 3108 şahıs olduğunu, aranan şahıslar konusunun üzerinde özellikle durduklarını ve daha önceden suç işleyip bir şekilde saklanmış olanlar üzerinde de çok güzel neticeler aldıklarını belirtip “Burada sadece mal varlığına karşı işlenen suçlarda %78’lik bir oran var. Bu oran da Türkiye ortalamasının üzerinde bir oran. Yani Türkiye’de mal varlığına karşı işlenen suçların aydınlanma oranı bunun 10 puan altında. Adana’da daha iyi durumdayız.”dedi.

Adana’da silahla işlenen suçlarda ciddi oranda azalma olduğunu belirten Vali Köşger, “23 Ekim 2023’te Adana’da Türkiye’de ilk olan uygulamayı başlattık. Bu tarihten önceki 140 gün ile bu tarihten sonraki 140 günü mukayese ettiğimizde silahla işlenen suçlarda çok ciddi oranda azalma olduğunu gözlemliyoruz. 23 Ekim’den önceki 140 günde 47 cinayet işlenmişken, bu tarihten sonraki 140 günde 14 cinayet işlenmiş durumda. Yüzde 70,2 oranında silahla işlenen cinayet olaylarında azalma söz konusu. Yine 140 günlük süreyi dikkate aldığımızda yaralama oranlarında da % 44 azalma söz konusu. Cezaların caydırıcılığının aslında ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmış oluyor.” dedi.

Konuşmasını “Diğer suçlarda kısmi artış olmakla birlikte mal varlığına karşı işlenen suçlarda yani hırsızlık tabirinden suçlarda ciddi bir azalma olduğunu görüyoruz 2024’ün ilk iki aylık süresinde. Kişilere karşı işlenen 10 önemli suç; cinsel saldırı, cinsel taciz, kasten öldürme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, kişilerin huzur ve sükunun bozma, çocuğun cinsel istismarı, konut dokunulmazlığının ihlali, hakaret, tehdit, gasp ve yaralama gibi suçlarda da aydınlatma oranımız hem 2023 hem de 2024 için oldukça iyi burada da bir kısım suçlarda azalmalar devam ediyor. Bunları da takip edeceğiz.” ifadeleriyle sürdüren Vali Köşger, 2024’ün ilk iki aylık döneminde kendinden önceki yıla oranla mal varlığına karşı meydana gelen 9 önemli suçta (evden hırsızlık, iş yerine hırsızlık, oto hırsızlığı, otodan hırsızlık, motosiklet hırsızlığı, kapkaç…) azalma söz konusu olduğunu belirtip “Ele geçirilen silah ve şüpheli şahıs sayısında da ciddi bir artış var.  2023’te toplam 6103, 2023’ün 2 aylık döneminde 566, 2024’te 786 tabanca ele geçirildi. Burada da %50’ye yakın ciddi bir artış var. Av tüfeğinin yakalanma oranında da yine artış var. Toplam silah yakalamada 2023’ün ilk iki ayıyla 2024’ün ilk iki ayı mukayese edildiğinde %50’ye yaklaşan bir artış var. 2023’ün ilk iki ayında 674, 2024’ün ilk iki ayında 814 şahıs yakalandı. Bunlarda ruhsatsız silah yakalama durumunda tutuklama oranlarında da ciddi bir artış var. Ruhsatsız silahla yakalananların yarıya yakını tutuklanıyor.” dedi.

İldeki toplam asayiş olaylarının 65.697 adet olduğunu ve bu olaylardan %3.2’sinin yabancıların karıştığı olaylar olduğunu kaydeden Vali Köşger  “Yabancıların karıştığı olaylara yabancıların pasaport, nüfus kağıdı ihlal vb. suçlar da dahil. İlimizin nüfusu 2 milyon 270 bin. 239 bin yabancı var Adana’da. İlimizdeki yabancı oranı nüfusun %10’unu buluyor. Bu şekilde oranladığımızda yabancıların suça karışma oranları düşük.”dedi.

Kasten öldürmeye yönelik olay sayısında 2023’ün 2 aylık döneminde 15 kişinin öldürüldüğünü,  2024’ün iki aylık döneminde ise 10 kişinin öldürüldüğünü belirten Vali Köşger “Burada ateşli silahla öldürülen kişilerin dışındakiler (boğmak, kafasına bir cisim vurmak, bıçakla öldürmek gibi durumlar sonucunda öldürülen şahıslar) de buraya dahil edildiği için bu rakam daha yüksek gibi görünüyor.”dedi.

Organize suçların üzerinde önemle durduklarını ifade eden Vali Köşger; 2023 yılında düzenlenen 9 operasyonda 467 kişinin yakalandığını, bunlardan 177’sinin tutuklandığını söyleyip, operasyonlar kapsamında 5’i bölgesel, 2’si yerel olmak üzere 7 organize suç örgütüne operasyon yapıldığını ve bir kısmının çökertildiğini belirterek “Bu tür yapılanmalara karşı, güvenlik güçlerimiz en organize ve en şiddetli şekilde gitmeye devam edecek. Bu konudaki olumsuz durumu en kısa sürede ve seri şekilde ortadan kaldıracağız. Burası bir hukuk devleti ve bunu herkes öğrenecek. Kimse elini kolunu sallayarak suç işleyemez ve burada dolaşamaz.” diye konuştu.

VATANDAŞLARIMIZ ASKERİNE, POLİSİNE VE JANDARMASINA GÜVENSİN

Adanalılardan da destek beklediklerini kaydeden Vali Köşger, “Vatandaşlarımız askerine, polisine ve jandarmasına güvensin. Bu tür işlere tevessül eden her kim varsa; bunları ihbar etsin. Endişe etmesin, çekinip, korkmasınlar. Biz, her bir vatandaşımızın arkasındayız. Devletin birinci vazifesi; vatandaşının güvenliğini sağlamak. Dolayısıyla her kim, burayı dağ başı zannediyorsa; onun da hakkında hukuk çerçevesinde ne yapılması gerekiyorsa, sonuna kadar yapılacak. Bunlara asla hayat hakkı tanımayacağız. Adana’da bu iş, burada bitecek. Kentimizde böyle şeylerin yaşanmasına asla müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Organize suçlarda ele geçirilen malzeme durumuyla ilgili bilgi veren Vali Köşger; 2023 yılında organize suç örgütlerine yönelik gerçekleştirilen 9 operasyonda 467 kişinin yakalandığını, 2023’ün ilk iki aylık döneminde 18 kişinin gözaltına alındığını 2024 yılının ilk 2 ayında ise 4 operasyonda gözaltına alınan 36 şüpheliden 17’sinin tutuklandığını, yakalanan malzemelerde de ciddi oranda artış olduğunu belirtti.

Mali suçlarla ilgili 2023 yılında 122 operasyon yapıldığını belirten Vali Köşger; 394 şüphelinin yakalandığını, 49 kişinin tutuklandığını belirtip bu operasyonlarda 1358 adet sahte altın, 4 bin 84 adet tıbbi cihaz, suçtan elde edilen 2 bin 75 gram altın ele geçirildiğini kaydetti.

Kaçakçılık suçuyla ilgili 2023 yılında 1005 operasyon yapıldığını açıklayan Vali Köşger “1204 şüpheli, 41 tutuklu var. Bu operasyonlarda 866 milyon 721 makaron, 2milyon 265 bin litre akaryakıt, 1 milyon 533 bin paket sigara yakalandı.”dedi.

“Göçmen kaçakçılığı da üzerinde hassasiyetle durduğumuz konulardan birisi. İlimizde 239 bin göçmen var. Uluslararası koruma altında olan göçmen sayısı 5169. İkamet izniyle kalan 4547 toplam düzenli göçmen sayısı 244 bin 881. Göçmen kaçakçılığına yönelik 189 operasyon, gözaltına alınan 227 tane organizatör var. Tutuklu organizatör sayısı 56. Yakalanan düzensiz göçmen sayısı da 1612. Yani burada Bakanlığımızın ve Devletimizin politikası organizatörlere yönelik. Tekil göçmenlere değil de bu işi organize edenlere yöneliyoruz. Bir yıl öncesiyle mukayese edince bu rakam çok anlamlı oluyor. Yakalanan organizatör sayısında ciddi artış var.”diyen Vali Köşger; narkotik suçlarla ilgili 2023 yılı boyunca 10850 operasyon yapıldığını belirtip “11002 gözaltı, 1119 tutuklu var. Yakalanan narkotik malzemeler de; 1tonu aşkın esrar, 270 kg metanfetamin, 585 sentetik ecza, 209 bin ekstazi, 67 bin gram eroin, 54 bin gram kokain ve kök kenevir.”dedi.

Terörle ilgili mücadelenin ülkemizde kesintisiz bir şekilde devam ettiğini bu kapsamda 2023 yılında. Adana’da da 181 operasyon yapıldığını kaydeden Vali Köşger; 333 gözaltı, 57 tutuklu olduğunu sözlerine ekledi.

Siber suçlarla mücadele kapsamında “İlimizde 2023 yılında toplam 16868 operasyon yapıldı. 72774 kişiye Siberay faaliyetiyle ulaşıldı. Siber suçlar kapsamında ödeme sistemlerine yönelik 8 operasyon, yasa dışı bahse yönelik 1 operasyon, çocuk istismarına yönelik de 2 operasyon yapıldı.  Burada daha çok sanal ortamı kullanmak suretiyle dolandırıcılık söz konusu. Tüm alanlarda gerçekleştirilen planlı projeli operasyon sayılarımız 2023 yılında toplam 40 açık 270 kapalı olmak üzere toplam 310 operasyon gerçekleştirildi. 2024’te de devam eden 103 projeli operasyon var. Sonuçlandırılmış 122 operasyon var. Toplam 225 operasyon.” diyen Vali Köşger, bu sayının yılın ilerleyen dönemlerinde çok daha artacağını kaydetti.

Adana’da 2023’te toplam 6059 ölümlü ve yaralamalı trafik kazası olduğunu kaydeden Vali Köşger “ Ölümlü kaza 98, yaralamalı kaza 5961, Adana’da 117 kişi trafik kazalarında vefat etti. Hastanede ölen sayısı 108. Toplam 225 kişi Adana’da vefat etti. Bu durum içimizi acıtan bir şey. Adana’da gerekirse tüm sürücülerimizden kurallara uymalarını rica ediyoruz. Kural ihlali yapanlara devletimiz yaptırım uygulayacak. Ama her şeyden önce vatandaşımızdan kendi canını korumak için tüm trafik kurallarına riayet etmesini rica ediyoruz. Özellikle Adana’da şehir içinde kornayı çok fazla kullanıyorlar. Adana şoförümüzde kornayı gereksiz yere kullanmamasını rica ediyorum. 2023’ün ilk iki ayı ile 2024’ün ilk iki ayı arasında ölümlü kaza sayısında bir artış var. 14 kişi vefat etmiş. Dolayısıyla sadece bizim uğraşımızla bu konunun üstesinden gelemeyiz. En önemli şey sürücülerin kurallara riayet etmesi.”dedi.

Adana’yı daha yaşanılası, daha huzurlu ve güvenli bir kent yapmak amacıyla mesai mefhumu gözetmeksizin çalıştıklarını sözlerine ekleyen Vali Köşger, yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor