1960 ROMA OLİMPİYATLARINA KATILMIŞTI; ÜNSAL FİKİRCİ

HAZIRLAYAN: Ramazan ŞANIVAR

Ünsal Fikirci 10 Mart 1939 yılında Adana’da doğdu. Okul dönemlerinde birçok sporla yakından ilgilendi. Küçük yaşlarda yüzme ile tanıştı. Adana’ya modern yüzmeyi getiren Halil Dalhan ile efsane sporcu Muharrem Gülergin, Ünsal Fikirci’de ki (Firikci) üstün yeteneği keşfettikten sonra üzerinde çok durarak derecelerin gelişmesine öncülük ettiler. 

Adana’nın yüzme ve sutopunda en başarılı sporcusu kim ? diye sorulduğunda, hiç şüphesiz verilecek yanıt kesinlikle Ünsal Fikirci’dir. Genç yaşına rağmen 1960 yılında Roma Olimpiyat Oyunları’na katılmayı başaran Ünsal Fikirci, milli takımın 10-15 yıl değişmez sporcu olduğu gibi, rekorları, kendine özgü yüzme stili, 40 yaşına kadar yarışmalara katılması ve sutopu oynaması asla unutulamaz.

 Yüzme Federasyonu Eski Yönetim Kurulu Üyesi, Yüzme Federasyonu Adana İl Temsilcisi, Yüzme Otoritesi Ruhi Polisçi, Ünsal Fikirci’yi şöyle anlatıyor;

“Ünsal Fikirci, havuza 15 yaşında geldi. Keşke 8-10 yaşlarında gelseydi. Önceleri içine kapanık, konuşmayı pek sevmeyen, ancak büyüklerine saygılı, nezaketli, zaman zaman ince espriler yapan, rekor kırdığı ve milli takıma gittiği zamanlarda bile asla şımarmayan, çabuk sinirlenen, haksızlığa gelemeyen tipik bir Adanalıydı. Kentimize ilk modern yüzmeyi getiren Halil Dalhan ile efsane sporcu Muharrem Gülergin, yetenekli sporcu Ünsal Fikirci’nin çok üzerine düştüler. Ünsal’da onları asla mahcup etmedi. Özellikle 800 ve 1500 metrede ayrıca sutopunda 10 yıl milli takımın değişmez oyuncusu oldu. Balkan şampiyonluğunun yanı sıra Adana’dan ilk kez Akdeniz Oyunları, Avrupa Şampiyonası ve 1960 Roma Olimpiyat Oyunları’na katılan sporcu oldu. 15 kadar yeni Türkiye rekoru kırdı. 10 yıl kadar da milli takımda antrenörlük yaptı. Ne yazık ki özel yaşamına dikkat etmedi. 53 yaşında çok genç yaşamını kaybetti. Benim ölçülerimde Ünsal Fikirci, sadece Adana’nın değil, Türkiye’nin en başarılı sporcuların başında gelir.”

-UYKUSUZ, ALKOLLÜ VE YORGUN TÜRKİYE REKORU KIRDI-

Yine Ruhi Polisçi’den dinlemiştim; Ünsal Fikirci, 1967 yılında vatani görevini Denizgücü’nde yapmaktadır. Askeri birlikler arası Türkiye Yüzme Şampiyonası Adana’da yapılmaktadır. Denizgücü askeri takımı Adana’ya gelerek kampa girer. Adanalı yüzücüler Ünsal Fikirci’yi kamptan kaçırarak “Adanalıca” eğlenceye götürürler. İçkiler dökülesiye içilir. Fıkralar, eski dönemlerde havuzda yaşananlar sabaha kadar anlatılır. Gün ağarırken arkadaşları Ünsal Fikirci’yi yeniden kampa bırakırlar. Ancak, 2 saat sonra yarışlar başlayacaktır. Ünsal Fikirci, aldığı alkolün etkisiyle bir türlü uyanamaz. Arkadaşları, bir kova suyu başından aşağıya boşaltırlar. Ayrıca ayıkması için duşa sokarlar. Komutan korkusu da olunca, Ünsal Fikirci, yorgun, alkollü ve uykusuz şekilde, ısınma yapmadan girdiği 800 metre serbest yarışında 10.21’lik derecesiyle yeni Türkiye rekoru kırar.

Yaşananlardan habersiz olan ve yarışları izleyen kafile başkanı Komutan, başarısından dolayı Ünsal Fikirci ile gurur duyarak ona 10 gün memleketi olan Adana’da izin yapması için ödül verir.

-GİTMEDİĞİ ÜLKE KALMADI-

10 Şubat1992 yılında vefat eden Ünsal Fikirci, spor sayesinde Akdeniz Oyunları, 1960 Roma Olimpiyat Oyunları, 1966 Hollanda Avrupa Şampiyonası, , İtalya, Almanya, Tunus, Bulgaristan, Yugoslavya, Fransa, Avusturya, Makedonya, İran uluslararası müsabakalar. 

 Hepimize ağabeylik, antrenörlük ve liderlik yapan Ünsal Fikirci’nin benim de çok sevdiğim ve beğendiğim yüzücü çocukları Bahar ile Murat Firikci’nin bir iddiası var. Gerçek soyadlarının “Firikci” olduğu, ancak bir Türkiye şampiyonasında hakemler “Fikirci” diye anons ederler soyadı kayıtlara o şekilde girer. Bahar ve Murat babalarıyla gurur duydukları gibi, adını yaşatmak için “Ünsal Firikci Yüzme Kulübü” oluşturdular. Firikci Spor Kulübü yüzücüleri kazandıkları madalya ve kupalarla müzelerini güçlendiriyorlar.

Ünsal Fikirci, Gençlikspor Kulübü’nde kadrolu antrenör olarak uzun süre görev yaptı. Ayrıca, Çukobirlikspor’da da yüzme ve sutopu takımında da antrenörlük yaptı. Kulübün başarılı sonuçlar almasını sağladı.

Ayrıca, Ünsal Fikirci’nin antrenörlüğünü yaptığı aynı zamanda takım arkadaşı olan Yüzme Federasyonu’nun Adanalı Eski Başkanı Ahmet Bozdoğan da her yıl Ünsal Fikirci adına Türkiye genelinde yüzme yarışları yaparak anısını yaşatması beğeniyle karşılanıyor.

KIZI BAHAR BABASINI ANLATTI…

Babam öncelikle mükemmel bir insandı.  Babamla gurur duyuyorum. Çünkü, dar gelirli bir aile çocuğu olmasına rağmen, kısıtlı imkanlarla, bu kadar rekorları, başarıları elde etmesi beni mutlu etmiştir. Özellikle 1960 Roma Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi temsil etmesi, İstanbul takımlarından o dönemlerde babamı transfer etmek için teklif ettiği olanakları, çok büyük paraları geri çevirerek Adana Demirspor sevdasıyla mavi-lacivertli kulübü tercih etmesi çok anlamlı.

Babam, spordan maddi olarak hiçbir şey kazanmadı. Ancak, dost kazandı. Ayrıca, Avrupa’da gitmediği, görmediği ülke kalmadı. Kardeşim Murat ve bana yüzmeyi sevdirdi. Müsabakalara katılmamızı sağladı.  Bizler de babamızın adının hatırlanması için Firikci Spor Kulübü’nü kurduk. Yüzlerce sporcuyu bünyemizde barındırıyoruz. Babamızı çok erken kaybettik. Bize spor sayesinde iyi bir miras bıraktı. Mekanı cennet olsun……

Bahar Firikci’den bir anı…. Ahmet Bozdoğan babamın öğrencisidir. Babamın havuzda herkese emeği vardır. Bir gün milli sporcu ve hakem Nihat Erdem, 1500 metrede babam ile Ahmet Bozdoğan’a yarış yaptırır. Ahmet Bozdoğan az farkla hocasını geçer… Babam, bu duruma hem üzülür hem de mutlu olur. Ve mayosunu Ahmet Bozdoğan’a hediye eder. Ahmet Bozdoğan bir karşılaştığımızda halen mayoyu sakladığı söyledi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor