ANADOLU KULÜPLERİNİN ZAFERİ VE 43 TARAFTARIN ÖLDÜGÜ KAYSERİ-SİVAS MAÇI

Ziraat Türkiye Kupası’nda 10 ve 11 Mayıs tarihlerinde oynanan yarı final ikinci maçları sonucunda Trabzonspor’u eleyen Yukatel Kayserispor ile Aytemiz Alanyaspor’u eleyen Demir Grup Sivasspor finalde eşleşti.

Bütçeleri, tesisleri, futbolcu kadrosu ve yöneticileriyle 3 büyükler hatta, Türkiye Şampiyonu olan Trabzonspor’u eleyerek finale kadar yükselen 2 Anadolu takımını, futbolcuları, teknik direktörler Hikmet Karaman ve Rıza Çalımbay’ı kutlamak gerekir. Yukatel Kayserispor ile Demir Grup Sivasspor arasındaki Ziraat Türkiye Kupası finali, 26 Mayıs Perşembe günü saat 20.45’te İstanbul Olimpiyat Stadı’nda oynanacak.

Aslında Adana Demirspor’da finale adını yazdırması gerekirdi. Çeyrek finalde deplasmanda Aytemiz Alanyaspor ile karşılaşan Mavi-Lacivertliler penaltı atışlarıyla elenmişti.

Buraya kadar her şey güzel.  Türkiye’nin spor tarihine kara leke ve spor terörü olarak değerlendirilen, spor ve olimpizm ruhuna aykırı 55 yıl önce yaşanan bir olaydan söz etmek istiyorum.

Yaşı 50’nin altında olan sporseverler 17 Eylül 1967 yılında 2. Ligde mücadele eden, aralarında rekabet bulunan iki komşu ilin unutulmayacak bir daha asla yaşanmasını istemediğimiz “tribün faciasını” anımsayamazlar.

Karşılaşma Kayseri’de oynanmaktaydı. Sivas’tan 20 minibüs, 40 otobüs ve trenle toplamda 3-4 bin kişi gelmişti. Olaylar önce stat dışında başladı. Daha sonra maça giren taraftarlar birbirlerine ağıza alınmayacak karşılıklı küfürler ve taşlarla gerginlik yarattılar. İlk golü Kayserisporlu Küçük Oktay attı. İlk yarıyı tamamlatan hakem, ikinci yarıda can güvenliği olmadığı gerekçesiyle maçı oynatmadı.

Daha sonra,  2 Kayseri, 41 Sivas’tan toplamda 43 kişi otopsi raporunda kapı çıkışlarında panik, havasızlıktan, boğularak ve ezilerek öldükleri açıklanmıştı. Bir kısım esnafın dükkânı yakıldı. Olaylar büyüyünce Malatya, Tokat ve Erzurum’dan askeri birlikler gelerek olaylar biraz olsun yatıştırmışlardı.

Dönemin futbol federasyonu her iki takıma 17 maçlık ceza verdi. Ayrıca 5 yıl aynı grupta olmalarını engelledi. 1990 yılında Cumhuriyet Gazetesi Adana Bürosu’nda görevli iken Spor müdürümüz Abdulkadir Yücelman bir Kayseri-Sivas maçına beni görevlendirdi. Maçın federasyon temsilcisi rahmetli kurallı ve disiplinli Emekli Albay Şeref Tunca maça 2 gün önce gelerek tüm önlemlerin alınmasını sağlamıştı. Çok da güzel bir maç olmuştu. Maça yakınlarını geçmişte kaybedenler de gelmişti.

DİLEĞİMİZ BİR DAHA ÜLKEMİZDE BU GİBİ İSTENMEYEN OLAYLARIN YAŞANMAMASIDIR.

 

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor