BEL FITIÄžI OLANLAR NELERE DÄ°KKAT ETMELÄ° ?

HABER: AYÅžE TOPAK

ADANA (BÖLGE)-Bel aÄŸrısı toplumumuzda sıkça görülen ve yakınılan sorunların neredeyse başında geliyor.Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet Ä°nanır bel fıtığı hakkında önemli bilgiler verdi.   

Bel fıtığı nedir, ne gibi bulgularla ortaya çıkar ?

Bel fıtığı, omurların arasında yer alan ve bir tür süspansiyon görevi gören jölemsi yumuÅŸak kısmın sert dış kapsülünü aÅŸarak dışarı çıkması ve sinirlere basınç yada baskı uygulayarak  aÄŸrı, uyuÅŸma, karıncalanma veya kuvvet kaybına yol açması durumudur. AÄŸrı öksürmekle, ıkınmakla ve gülmekle artar. Ayakta durmak, oturmak ve öne eÄŸilmekte aÄŸrıyı arttırır. Aşırı kilo, ağır yük kaldırmaktan kaynaklanan ani bir gerilim yaÅŸlanma ve dejenerasyon gibi faktörler nedeniyle diskin dış kısmındaki halkada zayıflama ya da yırtılma olduÄŸunda fıtıklaÅŸma meydana gelir. Özellikle ani baÅŸlangıçlı fıtıklar ağır kaldırma, travma  yada ani hareket ile oluÅŸur. Bazı hastalarda ise arada bir olan kısa sürede kendiliÄŸinden  geçen aÄŸrılı bel tutulması  atakları görülür. Hastalar çoÄŸu zaman düzeldiklerinden bunu önemsemezler ama en sonunda bu hastalarda  ÅŸiddetli bel tutulması ve aÄŸrı baÅŸlar hatta ciddi fıtıklar geliÅŸebilir. Bu yakınmalar hastalara hayatı zehir eder hale gelir. Orta hat bel fıtıklarında hasta aÄŸrıyı genellikle belinde hisseder. Yana çıkan fıtıklarda ise aÄŸrı genelde bir bacaÄŸa yayılma ile kendini gösterir. AÄŸrı ile birlikte bacakta uyuÅŸma, güç kaybı, refleks ve denge kayıpları ortaya çıkabilir. Hasta otururken ve yürürken de zorluk yaÅŸayabilir. lomber disk hernisi, hiç bulgu vermeyebilir de.

Burada patlamış fıtık ifadesini açıklamak gerekir. 2.drece fıtıkta (protrüsyon) Anulus fibrozustaki kısmi defekt yoluyla diskin arkaya doğru herniye olmasıdır. 3. Derece (Ekstrüde disk) Anulus fibrozustaki tam defekt yoluyla diskin arkaya doğru herniye olmasıdır. Tam katı geçiyor ise bu duruma patlamak ifadesi yanlış olarak kullanılmaktadır.

Tanısı nasıl konulur ?

Bel fıtığı teÅŸhisi konulması özellikle de tedavisi fıtık konusunda bir uzman mahareti gerektirir. Bel veya bacak aÄŸrısının diÄŸer sebepleri ekarte edildikten sonra fıtık tanısı kesinlikle en baÅŸta fıtık konusuna hakim bir uzman muayenesi ile konulur, ve tanıya yardımcı olması amacı ile röntgen, MR, BT veya CT taraması gibi yüksek çözünürlüklü tanı cihazlarıyla fıtık nedeniyle oluÅŸan omurilik veya sinir iliÅŸkisi tespit edilir. Ayrıca EMG cihazı ile hastanın hangi sinir kökü veya köklerinin fıtıktan etkilendiÄŸi belirlenebilir.Åžunu belirtmek isteriz ki sadece MRI ile fıtık tanısı koymak son derece yanlış bir davranıştır. Çalışmalar her ne kadar bel aÄŸrısı nedenlerinden fıtığın %4-5  olduÄŸunu söylüyor olasa da bel bölgesinde aÄŸrı, tüm anatomik yapılardan kaynaklanabildiÄŸi için, hem doktor hem hasta tarafından iyi lokalize edilememektedir. Çok deneyimli bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı tarafından çok detaylıca deÄŸerlendirilmesi ÅŸarttır. Klinik çalışmalar, bel aÄŸrısının kaynağının %39’lara varan oranda intervertebral disk patolojilerine baÄŸlı olduÄŸu göstermektedir. Ä°ntervertebral disk patolojileri alt grupları göz önüne alındığında, lomber disk hernisi ve dejeneratif disk hastalığı başı Ã§ekmektedir. Hiçbir ÅŸikayeti olmayan kiÅŸilerde de %22-40 oranında Manyetik Rezonans Görüntülemede fıtık resim olarak görülmektedir ve bulgu vermemektedir. Bu nedenle bel aÄŸrısı olan hastaya çekilen MRI da fıtık görüldüğünde direkt fıtığa baÄŸlamak ciddi bir hatadır.

Bel fıtığında ameliyat dışı hangi tedaviler uygulanır ? Bel fıtığında Ne Zaman Ameliyat Gereklidir ?

Ä°stirahat, disk içi basıncı ve omur çevresindeki yumuÅŸak dokularda yüklenmeyi azaltarak fıtığın veya diÄŸer bel aÄŸrılarının iyileÅŸmesinde yardımcı olabilir. Yatak ne sert ne de aÅŸağı çökecek kadar yumuÅŸak olmalıdır. Hasta sırt üstü, saÄŸ ve sol yan pozisyonda yatabilir. Doktorunuzun önerdiÄŸi kadar istirahat yapılmalıdır.En önemli ÅŸey fıtık ve bel aÄŸrısı yapan etkenleri iyi ayırd edebilecek ehil bir uzman doktor bulmak ve onun gözetiminde hayatımızı devam ettirmektir. Bir yöntem uygulatıp tedavi oldum artık her ÅŸey iyi gidecek düşüncesi yanlıştır. Çoklu yöntem uygulamak çok önem arzeder. Ne manuel Terapi, ne Proloterapi ne Nöral Terapi ne kuru iÄŸneleme ve ne de kök hücre uygulamaları tek başına çözüm üretici deÄŸildir. Bele kortizon, lazer, ozon, hidroterapi, radyofrekans gibi yöntemlerle de bel fıtığına kesin çözüm üretilememektedir.Sülük, hacamat (yardımcı olarak kullanılabilir) ve yüzeyden sürülen kremlerin çözüm üretici etkisi yoktur.Ameliyat, ancak %1-2’lik kısmında gerekmektedir ve dışkı ve idrar tutamam, cinsel fonksiyonlarda bozulma, ve her türlü(asla tek yöntem deÄŸil) tıbbi tedavi ve önleme raÄŸmen ilerleyen kuvvet kaybı geliÅŸmesi durumlarında düşünülür.Ameliyatlar ve disk içi uygulanan nükleoplasti veya anuloplasti gibi yöntemler diske zarar verdiÄŸinden gelecek ay ve yıllar içinde yeni problemlerin davetçisi olabilmektedir ve esnekliÄŸi  belli derecelerde kısıtlar ve hastayı hafif veya ciddi özürlü hale getirebilir.  Ameliyatın endoskopik veya mikrocerrahi olması cazip gösterilmektedir ancak açık cerrahi gibi volüm azalması yaptığından dolayı diske verilen zararı engellememektedir.

Bel Fıtığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli

  • Ani hareketlerden kaçınılmalı
  • Ağır kaldırılmamalı, kaldırılan nesnelerin ağırlığına dikkat edilmeli
  • Hafif sporlar yapılmalı, beli zorlamaktan kaçınmalı
  • Uzun süreli olarak aynı pozisyonda kalınmamalı
  • EÄŸilirken dizleri kırarak bel düz olarak eÄŸilmeye dikkat edilmeli
  • Omurgayı zorlayacak ve zedeleyecek hareketler yapılmamalı
  • Kilo almamalı, kilolu olanlar mutlaka normale dönmelidir
  • El çantası yerine hafif sırt çantası tercih edilmeli.
  • Çok fazla ayakta durulmamalı
  • Sırt üstü veya yan yatmak tercih edilmeli
  • Dik oturulmalı ve bel desteklenmeli

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor