Bir günde sigaradan kurtulun

Sigarayı bırakmak isteyen insanların birçok yöntem denediğini; ancak kafada bitiremedikleri için başarı oranının düştüğünü belirten Allen Carr Adana Temsilcisi Hakkı Büyükmertoğlu, sigara bağımlılığının yüzde 99’unun psikolojik, yüzde 1’inin ise fiziksel yani nikotin bağımlılığı olduğunu söyledi. Büyükmertoğlu, ‘’Allen Carr olarak, bir gün içerisinde yaptığımız 6 saatlik seminerle insanları mutlu içmeyen hale getiriyoruz. Şimdiye kadar dünyada 50 milyona yakın insan, ülkemizde ise on binlerce insanı bu kanser çubuğundan kurtardık ve kurtarmaya da devam ediyoruz’’ dedi.

RÖPORTAJ: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Günümüzde sigaranın zararları bilmeyen yoktur; fakat zararlarını bilmek sigarayı bırakmaya yetmez. Sigara tiryakileri irade gücü ile bırakmaya çalıştıklarında zor ve sıkıntılı bir süreç yaşarlar. Sigara bırakma söz  konusu olduğunda tiryakiler stresli bir dönem geçirmekten  veya kilo almaktan korkarlar. Sigara bırakma konusunda birçok yöntem geliştirilerek insanlara sunuluyor.  En etkili sonuç verenlerden birisi de Allen Carr yöntemi…  Bu yöntem ile yıllarca kullandığı sigaradan kurtulan ve şimdi ise Allen Carr Adana temsilciliği yapan Hakkı Büyükmertoğlu, merak ettiğimiz soruları yanıtladı. Sigaradan kurtulmak için bakış açısı ve görüş biçiminin değişmesi gerektiğini belirten Hakkı Büyükmertoğlu; “Allen Carr yöntemi ile ağrısız ve irade gücüne ihtiyaç duymadan sigarayı kafanızdan atabilirsiniz. Seminerlerimize sadece bir gün katılmanız yeterli. Bir gün içerisinde yaptığımız 6 saatlik seminerle insanları mutlu içmeyen hale getiriyoruz” dedi. Büyükmertoğlu, sigara bağımlılığının yüzde 99’unun psikolojik olduğunu, yüzde 1’inin ise fiziksel yani nikotin bağımlılığı olduğunun altını çizdi. Bunun yanı sıra, ricamızı geri çevirmeyen Hakkı Büyükmertoğlu, Bölge Gazetesi okurlarına özel, yüzde 30 gibi ciddi bir indirim uyguladı. Okurlarımız adına kendisine teşekkür ediyoruz.

Terapist olma hikayeniz nasıl başladı?

Yaklaşık 18 yıl boyunca günde 2 veya 3 paket sigara içen biriydim. Birisi çıkıp sigaranın zararlarından bahsettiği anda, ilk işim konuyu kapatmak için hemen bir sigara yakmak olurdu. O kadar ki gerilirdim. Her yerde sigara içer ve içemeyeceğim yerlere gitmezdim. Birkaç bırakma girişimim oldu; ama her seferinde farklı bahanelerle kendimi yeniden içiyor buldum. Bu durum, Allen Carr’ın kitap ve terapilerinden bahseden bir arkadaşımın önerisiyle tersine döndü. Bu yöntemle sigaranın bırakılabileceğine inanmayan bir insandım. Arkadaşım; ‘Bırakamazsan bile bir kitap okumuş olursun, fena mı?’ dedi. Bu da bana mantıklı geldi ve denemeye değer gördüm. Aslında amacım kitabı okumayı bitirsem bile sigara içmeye devam etmekti. Böyle düşünmemem rağmen, kitabı okuduktan sonra elim sigaraya gitmedi. O zaman bir şeylerin değiştiğini anladım. Mutlu ve özgür biriydim artık. Değişimi terapiyle tamamlamamın ardından, başka bağımlılar da sigaradan kurtulsun istedim. Çeşitli eğitimler alıp terapist unvanı kazandıktan sonra Allen Carr’ın Adana şubesini oluşturdum.

Sigaradan kurtulmak gerçekten zor mu?

Sigaradan kurtulmak, mutlu bir içmeyen olmak hiç de zor değildir. Denizde yüzmeyi veya bisiklete binmeyi öğrenmek biraz zordur ancak öğrendikten sonra keyiflidir. Sigara içmeyen mutlu bir insan olmak da keyiflidir; ancak bu işi kafada nasıl bitireceğiniz öğrenmeniz gereklidir. Herkes, sigaranın neden bırakılması gerektiğini çok iyi bilir; fakat neden içtiğini bilemez. Bahaneler üretir. Önemli olan kurtulmak için ilk adımı atmaktır.

Neden kendi irademizle bu illetten kurtulamıyoruz?

Sigara içmek kötü bir alışkanlık değil tamamıyla bir tuzaktır. Yıllar önce, o ilk sigarayı içer içmez tuzağa düşmüş oluyoruz. Bu tuzaktan kurtulmaya çalışıyoruz; ancak başarılı olamayınca kabullenmek zorunda kalıyoruz. Bizi rahatlattığını, stresimizi aldığını, konsantrasyon sağladığını, keyif verdiğini söyleyerek bahaneler üretiyoruz. Sigaranın tuzağı da, bunları düşünmenizi sağlamaktır zaten. Seminerlerimizde, sigaradan kurtulmanın zor olmadığını idrak ettiriyoruz. Sigara içmek gerçek anlamda keyifsizlik verir ve ondan kurtulmak hiç de zor değildir. Tabii nasıl yapılacağını bilirseniz.  

Sizce insanlar, tehlikeli ve zararlı olduğunu bile bile sigara içmeye neden başlıyorlar?

Sigara içmenin yüzde 1’i nikotin, yüzde 99’u psikolojik bağımlılıktır. 14-15 yaşlarında sigara içmeye başlayan çocuğun beyninde, filmlerde gördüğü sevdiği karakterlerin ve ailesinde sigara içenlerin oluşturduğu 150’den fazla kayıt var. Bütün bunların yanı sıra, bazı sigara firmaları, piyasaya sürdüğü markaları bir yaşam biçimi olarak halka sunuyor. Bir şekilde, o ilk sigara farklı sebeplerden yakılıyor.  Biz, nikotin bağımlılığını çok ciddiye almıyoruz. Çünkü nikotin isteği 3 günde bitirilebilen bir durum. 3 gün içmezseniz, vücudunuzda nikotinden eser kalmaz. Üstelik bu ağrı ve sancı da yapmaz. Bizim sorunumuz; bizi gergin yapan, arayışa sürükleyen, bırakıp bırakıp başlatan, kilo yaptıran, hayatımızı cehenneme çeviren psikolojik bağımlılıktır. Herkesin ‘kafa biter’ dediği kısım işte bu kısımdır ve bu kısım nikotin gibi kendiliğinden atılmaz. Son sigaranızı, psikolojik bağımlılıktan kurtulmadan söndürürseniz, hayatınızı sonuna kadar sigara arayarak geçirirsiniz. Çevrenizde mutlaka, ‘’Sigarayı bırakalı 5 yıl oldu, hala canım istiyor’’ diyen insanlar vardır. İrade gücüyle bırakan insanların maalesef bu konuda ki hassasiyetleri devam ediyor. Böyle yaşamak, aslında sigara içmekten de kötüdür.

Bir bağımlıyı sigaradan kurtarmak için ne gibi yöntemler uyguluyorsunuz?

Bizde, sigarayı herhangi bir iğne, ilaç, makine veya irade gücüyle bırakmak yoktur. Yöntemlerimizle bırakıldıktan sonra özlem duymak ve kilo almak da yoktur. Ne var? Mutlu bir içmeyen olmak var. Bunu sağlamak için grup terapisi uyguluyoruz. Grubumuz genellikle 15-20 kişiden oluşuyor ve 6 saat sürüyor. Pandemiden önce terapiyi otelde veya ofisimizde yaparken, şu dönemde ‘Zoom’ programı marifetiyle, internet üzerinden canlı yayında gerçekleştiriyoruz. 6 saatlik terapi boyunca asla sigaranın zararlarını anlatmıyor ve neden içilmemesi gerektiği hakkında konuşmuyoruz. Daha çok neden içtiğimizi konuşuyoruz. Neden stresli iken bir sigara yaktığımızı, neden çay-kahve içerken i gereksinim duyduğumuzu  veya neden yemekten sonra kendimizi şartlandırdığımızı idrak etmeye çalışıyoruz. Ve 6 saatin sonunda, mutlu bir içmeyen olarak bağımlılıktan kurtarıyoruz. Şunun özellikle altını çizmek istiyorum. İrade, bizim için kıymetli olan bir şeyden vazgeçmek ve vazgeçtiğimizde de mahrum kaldığımızı hissetme duygusudur. Biz, sorunu kafada bitirtiyoruz. Ölümcül bir bağımlılıktan kurtulmuş olma hissini empoze ediyoruz. Böylece, ‘’Çok şükür kurtulduk, keşke daha önce kurtulsaydık’’ dedirtiyoruz. Beyni yıkanarak sigaraya başlayan bir insanı, yine beynini yıkayarak kurtarıyoruz aslında.

Adana’da tahmini bir rakamla kaç kişiyi sigaradan kurtardınız?

Önce genel bir oran vererek sorunuzu yanıtlamak istiyorum. Bu yöntemle, dünyada 50 milyonun üzerinde bağımlı sigaradan kurtulmayı başardı. Türkiye’de 60 bin, Adana’da ise son 5 yılda, 2 binden fazla kişi, bir daha yakmamak üzere sigarayı söndürdü.

Terapiye katılan kişiler arasında başarı oranınız nedir?

Bizim yöntemimiz dışında ki iğneli-ilaçlı bütün yöntemler, yüzde 1’lik nikotin bağımlılığına çalışıyor. Biz ise yüzde 99 psikolojik bağımlılığa çalışıyoruz. Bizim yöntemimizle sigara bırakma başarısı yüzde 85… Tamamen uygulanacak olursa, yöntemimizin kendisi yüzde 100 etkili bir yöntem. Terapiden sonra 1 yıl süreyle destek veriyoruz. Kişi eğer yeniden sigara içme eğilimine girdiğini söylerse, 3’er saatlik destek terapileri veriyor veya durumuna göre kendisini ana gruba yeniden alıyoruz.  Sonuçta, bu yolu yalnız başına yürümelerine izin vermiyoruz.  

Vermiş olduğunuz hizmetin maliyeti nedir? Her bütçeye uygun mu?

Kişiye maliyeti, 2 aylık sigara parasını geçmiyor. Bütçenin en büyük gideri, sigaraya verilen paradır. Bitmeyen bir kredi borcunu öder gibi, sigaraya para yatırmaktan imtina edilmiyor ne yazık ki. Toplam verilen paralara bakıldığında, ev veya araba alınabilecek inanılmaz rakamlar ortaya çıkar. Bizim verdiğimiz, 1 yıl destekli hizmetin toplam bedeli ise bin 500 lira.

Bu röportajı okuyup da size ulaşan okurlarımız için özel bir indirim yapmanız söz konusu olabilir mi?

Bölge Gazetesi okurları için yüzde 30’luk bir indirim uygulayarak, bin 500 lira olan hizmet bedelini, bin 50 TL’ye indirebiliriz. 

Vermiş olduğunuz bilgiler ve 450 TL’lik indirim için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim.

YÜZDE 30 ÖZEL İNDİRİMDEN FAYDALANMAK İÇİN : 0 (532) 777 10 13

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor