ÇOCUK HAKLARI HAREKETLERİ

Geçen 23 Nisan 2023 Pazar günü kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı anısına bu köşe yazımda Çocuk Hakları Mücadelesi Veren Hareketlerinden bilgiler ve haberler aktararak 3 Mart 2023’den bu yana kaleme aldığım çocuklarla ilgili yazıma bu yazıyla şimdilik ara veriyorum.

Her yer çocuk; hem çocuklarla hem yetişkinlerle ülkemizin yedi farklı ilinde Her Çocuk çocukları artık her hafta Online Olarak Buluşuyor, kendi gündemlerini belirleyip tartışıyor ve karar alıyorlar.

Okullardaki sorunlardan evdeki problemlere, en çok mutlu oldukları günlerden seçimlere kadar her şeye dair konuşan çocuklar, bu buluşmaların çağrılarını da kendi hazırladıkları görsellerle yapıyorlar.

Demek ki çocuk deyip geçmeyeceğiz!…                                                                

TÖB Çocuk Hakları Meclisi; Çocukların Hakları var. Çocuk hakları mücadelesine katkı sunmak isteyen herkesin gönüllü olabileceği meclis, geçtiğimiz 20 Kasım’da 5 ilde Çocuk Hakları Var diyerek sokağa çıktı. Ayırca İzmir’de yetişkinlere yönelik bir panel gerçekleştirildi.

Yapılan açıklamalarda ülkedeki çocuk algısı ve politikasının sorunlarından acilen atılması gereken adımlardan ve bütünlüklü, hak temelli çocuk politikası ihtiyacından bahsedildi.

Meclisin acil talepleri şöyleydi…

-Çocuğa duyarlı bütçe

-Çocuklar için bir öğün ücretsiz, sağlıklı okul yemeği

-Çocuk emeğinni sömürüsüne son!…

Mino’nun şarkısı

Mimoza Çocuk Çalışmaları Ekibinin çocuk hakları ihlallerine karşı yayımladığı şarkıyı dinleyebilmek…

FİSA Çocuk Hakları Meclisi’nden çağrı var.

Çocuğun insan hakları alanında çalışmalar yürüten meclisin, 100.yılda çocuk politikasını birlikte tartışmak için ortak çalışma daveti var.

Geçtiğimiz yüz yılda uygulanan çocuk politikalarının çocuklara ve topluma etkileri neler olmuştur. Bugün taşıdığı izler nelerdir?

Nasıl bir çocukluk, nasıl bir Cumhuriyet hayal ediyoruz? gibi başlıklar içeren tartışmanın yapılması öngörülmektedir.

Tarlabaşı toplum merkezi

15 yıldır kadınlar ve çocuklarla çalışmalar yürüten ve Haziran 2021’den bu yana hedef gösterilen, örgütlenme hakkı gasp edilmek istenen ve hakkında kapatılma davası açılan Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin dava duruşmasında toplum merkezi yöneticileri yalnız bırakılmamalıdırlar.

Cinsel İstismar Suçtur!

Failler ve sorumluluk zincirindeki herkes yargılansın, çocukları koruyacak olan sözleşmeler derhal uygulansın.

İSİG Meclisi

İSİG, 2022 iş cinayetleri raporunda hayatını kaybeden çocuk sayıları da yer aldı. Bu rapora göre 2022’nin 11 ayında 6, Kasım ayında ise 7 çocuk iş cinayetinde hayatını kaybetti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor