ÇSG’nin; Çukurova Ödülü/2024 Adnan Özyalçıner’e verilecek

(HABER MERKEZİ)-Çukurova Sanat Girişimi’nin 50. kuruluş yılına giren Türkiye Yazarlar Sendikası’na (TYS) vermeyi kararlaştırdığı Çukurova Ödülü 2024 düzenlenecek törende TYS’nin 1 no’lu üyesi, Genel Başkan Adnan Özyalçıner’e sunulacak.

Bu yıl 16.’sı verilecek Çukurova’nın öz kültürünü yansıtan ‘Torosların Boğası’ figürlü ödül plaketi töreni 25 Mart 2024 Pazartesi günü saat 18.00’de, söyleşi ise saat 16.30’da Yazarlarevi’nde gerçekleştirilecek. Söyleşi ve tören ÇSG’nin youtube kanalında canlı olarak da yayımlanacak.

ÇSG Kurucusu Yazar Çetin Yiğenoğlu, TYS’nin sokaklardan ceset toplandığı, 12 Eylül cehenneminin ayak seslerinin duyulduğu, eşi-benzeri görülmedik gerilimli bir dönemde kurulduğuna dikkat çekerek “70 yiğit yazın emekçisi tarafından kurulan TYS, ‘Demokratik kitle örgütü’ nitemiyle sosyal-siyasal-sanatsal-ekinsel yaşamda 50 yıldır işlevini yerine getiriyor. Her zaman, toplumsal sorumluluklarının gereğini yerine getirdi. Katledilen yazarlara, yurtseverlere, toplumsal, tarihsel, ekinsel, yazınsal değerlere sahip çıktı. Cinayetler, kirli, karanlık olaylar karşısında mağdur ama haklıların, halkının esenliği için can veren, yaralanan, zarar gören yazın emekçilerinin, yiğitlerin gönüllü savunmanlığını yaptı,” dedi.

Yiğenoğlu, TYS’nin tam bin yıldır skolastik yapının yol açtığı kör karanlıkta ekinsel dünyası çölleştirilmiş, korteksi taşlaştırılmış, beyni nasırlatılmış insanların önüne ışık tuttuğuna dikkat çekerek özetle şunları söyledi:

“Çukurova 2024 gerekçesinde de belirtildiği gibi TYS, hukuksal, sosyal, kültürel, ekonomik alanlarda temel hakları, özgürlükleri saptayıp, geliştirerek koruma ilkesinden ödün vermedi. Tam anlamıyla söz, yazı özgürlüğünün kazanımı için her türlü yasal mücadeleyi yürüttü.

Bir toplumun güç kaynağının edebiyat olduğunun bilinciyle ülkemizin gereksindiği düşünsel, yazınsal, kültürel, siyasal birikim konusunda tarihe not düşüren çalışmalar yaptı.

Türkiyemizin birçok alanda yozlaşma, çöküntü, çürüme sürecinden geçtiği günümüzde,ilkelerinden ödün vermeden bağımsız, demokratik düşünce özgürlüğünün tam yaşandığı bir ülke mücadelesinde her zaman işlevini yerine getirdi.”

Bu yılın “Çukurova Ödülü” sahibi TYS için hazırlanan kitap ÇSG’nin https://www.cukurovasanatgirisimi.com/ adresli web sitesinde yayımlandı.

Daha önce sanatçı, bilim insanı ve kuruluşlara verilen ödüller sırası ile şöyle: Nihat Ziyalan, Taha Toros, Ayla Kutlu, İpek Ongun, Prof. Dr. Erman Artun, Ülkü Tamer, Yaşar Kemal, Mehmet Aksoy-Necah İbrahim, Haluk Uygur, İsa Çelik, Nedim Gürsel, Tariq Ali, Dil Derneği, Mehmet Özdoğan, Feyza Hepçilingirler.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor