DOPİNG İLAÇLARI ALMADAN MADALYA KAZANILMAZ MI ?

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), spor arenasında Dünya ve Olimpiyat Şampiyonaları’nda birçok branşta madalyaları toplayan Rusya, doping kurallarına uymadığı gerekçesiyle 4 yıl boyunca olimpiyat ve dünya şampiyonalarından men edildi.

Ayrıca Rusya’nın bayrağı ve ulusal marşı 2020 Tokyo Olimpiyatları ile 2022 FİFA Dünya Kupası’nda yer almayacak. Rusya, WADA kararına 21 gün içinde Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) itiraz etme hakkı bulunuyor.

Geçmiş yıllarda benimde katıldığım uluslararası antrenör seminerinde, “DOPİNG YAPICI İLAÇLAR ALMADAN MADALYA KAZANILMAZ MI?” tartışması konuşmacıları ikiye bölmüştü. Bazı bilim insanları doğru beslenme, iyi uyku ve dinlenme ve bilimsel antrenmanla madalya kazanılacağını öne sürerken, bazı konuşmacıların da atletizm, halter gibi ağır spor yapanların dopingle başarılı olacağını iddia etmişlerdi. Hatta bir yabancı hoca müsabakaya 2 ay kala doping silici ilaçlar kullanarak sporcuların bu gibi suçlamalara maruz kalmayacağını anlatmıştı.

1996 yılında ABD’nin Atlanta Kenti’nde gerçekleştirilen Olimpiyat Oyunları’na Anadolu Ajansı’ndangiden 4 gazeteciden biriydim.  Özellikle görevimiz Türk sporcuları haber yapmaktı. Halterde efsane sporcu Naim Süleymanoğlu, Seul, Barselona’dan sonra üçüncü altınını Atlanta’da almıştı. 

Başarıdan dolayı Türk gazeteciler çok duygulanıp ağlamıştık. Yabancı gazeteciler ve televizyoncular bizlere yalvarırcasına “Naim’le bizi yan yana getir” diye yalvardıklarına tanık oldum. ABD ve Japonya çok büyük paralarla Naim’e antrenörlük teklif ettiler.  15 yaşındayken ilk dünya rekorunu kıran, kendi ağırlığının 3 katını kaldıran, dünyaca ünlü TİME Dergisi’ne kapak olan, 8 kez dünya şampiyonluğu kariyerine 46 rekor sığdıran Naim, ayrıca tüm zamanların en iyi haltercisi seçildi.

Naim, ne yazık ki iyi yaşamadı, kendine bakmadı ve 50 yaşında siroz, karaciğer yetmezliğinden yaşamını kaybetti. Naim resmi olarak hiç evlenmedi, ancak 4 çocuğu var. Sanıyorum bu durum her şeyi anlatıyor.

-SON YILLARDA DOPİNGLE CİDDİ MÜCADELE-

Benimde üyesi olduğum Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener,  halen IOC Asbaşkanı, Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı, WADA Yönetim Kurulu Üyesi, IOC Sağlık ve Bilim Kurulu Başkanı, WADA Tıp, Sağlık ve Araştırma Kurulu Başkanı görevlerini de yürütüyor. Bünyelerinde oluşturdukları “Dopingle Mücadele Komisyonu” tüm federasyonlara ve paydaşlarına dopingle ilgili caydırıcı çalışmalar yaparak dikkati çekmektedirler.

Özellikle doping illetinden en büyük zararı gören Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar ile Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar önemli kararlar alarak dopingi tamamen sıfırlamaya çalıştıkları gözleniyor.

DOPİNGLE HAYATLARI KARARAN BAZI SPORCULAR

Son yıllarda dopingden dolayı ceza alan, ayrıca kazandıkları para ödülü ve madalyaları geri alınan sporcuların bazıları şöyle;

Süreyya Ayhan (Avrupa Şampiyonu Atlet), Nevin Yanıt (Avrupa Şampiyonu Atlet), Eşref Apak (Olimpiyat madalyalı atlet), Halil Mutlu (Olimpiyat madalyalı halterci),  Elvan Abeylegesse (Olimpiyat madalyalı atlet), Binnaz Uslu ( Milli atlet), Aslı Çakır Alptekin (Olimpiyat madalyalı atlet), Gamze Bulut (Olimpiyat madalyalı atlet), Nurcan Taylan (Olimpiyat madalyalı halterci), Sedat Artuç (Olimpiyat madalyalı halterci), Hasan Şaş (Milli futbolcu),  Ayhan Akman (Milli futbolcu), Kerem Gönlüm (Milli Basketbolcu) 

Bu arada, fair-play, adil oyun adına dopingsiz günler diliyorum……

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor