Endişeliyiz

Nihat KÖSE

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı

Sayın Meslektaşlarımız,11.06.2020 tarihinde gerçekleşen ve aşağıda katılımcıları belirtilen toplantıya istinaden kaleme alınan tutanağın tarafımızdan yapılan incelenmesinde mesleğimizin bu gününü ve yarınını yakından ilgilendiren önemli sakıncaları sizlerle paylaşmak ve tereddütlerimizi hatırlatmak amacı ile ilgili hususları, şahsım ve Veteriner Hekimler Derneği Yönetim Kurulu Üyelerimiz adına bilgilerinize sunarım.

Özellikle bu çalışmamızda yoğun katkı gösteren meslektaşımız ve derneğimiz İstanbul temsilcisi Dr.Kemal Kutlay’a teşekkür ederiz.

11.06.2020 tarihinde Tarım Orman Bakanlığı kurum idari kurulu toplantı tutanağı ile öğrendiğimiz TOÇ BİR-SEN ile Tarım Orman Bakanlığı personel genel müdürü İrfan İçöz, hukuk müşaviri Aylin Polat, destek hizmetleri daire başkanlığı idari işler ve koordinasyon daire başkanı Vedat Çatakçı’nın katıldığı toplantıda Bakanlık temsilcileri ile TOÇ BİR-SEN arasında imzalanan toplantı tutanağı, mevcut sorunsuz işleyen düzeni mesleki gruplara çıkar sağlayacak ancak topluma zarar verecek unsurlar içermesi sebebiyle bu bilgilendirme metni hazırlanmıştır.

Söz konusu imza altına alınan toplantıda B Bölümü Talepler kısmında:

 1. (Madde 1) Ön lisans düzeyinde mezun olanlara veteriner fakültelerinde uzaktan veya örgün öğretim şeklinde lisans tamamlama hakkı verilmesi talep edilmektedir. Bu durum ancak uygulamalı bir eğitimle kazanılabilecek veteriner hekim olma yeteneklerinin fakülteye bile uğramadan veteriner hekim diploması alınmasını hedeflemiş Bakanlıkta bulunan teknisyen, tekniker gibi veteriner hekimlik eğitimi almamış kişilere okula gitmeden veteriner hekim diploması dağıtılmasına yol açacak, yetkinlik kazanmamış kişilere yetki belgesinin önünü açacak bir taleptir. Bu şartlar altında Bakanlık kendi bünyesindeki teknisyen ve tekniker ihtiyacını da karşılayamayacak bir noktaya gelecek, her ara eleman ihtiyacı karşılanamadığı gibi her teknisyen ve teknikerin bakanlık bütçesinden eğitimi mümkün olmayacak bir şekilde uzaktan eğitim adı altında veteriner hekim diploma alması sağlanacaktır. Bu durum topluma hizmet anlayışıyla bağdaşmamaktadır. Uzaktan eğitimle veteriner hekim yetiştirilmesi mümkün değildir.

2. (Madde 2) 657 sayılı kanuna göre sağlık sınıfında olan veteriner hekimlerin fiili hizmet hakkı yönünden sağlık sınıfında olmayan mesleklerle bir tutulamayacağı açıktır. Bu sebeple diğer sağlık sınıfına verilen hakların sağlık sınıfından olmayan meslekler için de sağlık sınıfındaymışcasına fiili hizmet hakkına sahip olmaları hukuken mümkün değildir. Bununla birlikte veteriner hekimler sağlık sınıfında olmasına rağmen fiili hizmet hakkının tanınmamış olması da Anayasanın eşitlik kuralına aykırıdır. Mevcut tutanak sağlık sınıfında olmayan kişiler için sağlık sınıfının haklarını haksız bir şekilde talep etmektedir.

3. (Madde 3) Veteriner hekimler hayvanlardan insanlara bulaşacak hastalıklarla mücadele etmesi sebebiyle diğer meslek gruplarından ayrı bir konuma sahiptir. Bu hastalıkların her an mücadele eden veteriner hekimlere bulaşabilme, hasta etme ve can kaybıyla sonuçlanacak riskleri söz konusudur. Bu sebeple diğer meslek gruplarında yapılacak ilave ödemelerde aynı statüde bulundurulması doğru olmayıp kontrol görevi yürüttükleri her gün için taşıdıkları fazladan riskleri de göz önünde bulundurarak daha fazla tutarda ilave ödenek alması gerekir. Bununla birlikte Avrupa Birliği direktiflerinin dışında yetkisiz kişilere kontrol görevi verilerek bunlara da ek ödeme yapılması doğru değildir. Zira ihraç edilen ürünlerde hayvanlardan insanlara hastalık geçmemesini sağlamak için veteriner kontrolü özellikle dış ülkelerce aranmaktadır. Bütün dünyadaki ülkelerin kendi vatandaşlarına hayvan hastalıklarından korunmak için hak olarak sağladığı veteriner hekim kontrolünde gıda tüketiminin kendi ülkemizdeki vatandaşlarımıza hak görmemek birtakım meslek gruplarına kontrol yetkisi devrederek halk sağlığıyla oynamak hukuki olmaması bir yana insanlığa da sığmaz.

Kontrol görevi esnasında aynı riskleri taşımayan meslek gruplarının ilave ödemeden aynı şekilde faydalandırılması hakkaniyetli değildir.

Ayrıca eğitim seviyesi açısından farklı bilgiye sahip ve farklı alanlarda farklı yetkilerle donatılmış kişilere kendi başlarına kontrol edemeyecekleri konularda yetki verilmesi, teknisyen ve teknikerlerin yüksek lisans mezunu veteriner hekimlerle ek ödeneklerle bir tutulması da hakkaniyete uygun değildir. Veteriner kontrol ve gözetimi altında yardımcı personel olarak görev yapacaklara veteriner hekimlerle eşit koşul ve şartlarda ek ödenek yaplması aynı olmayan iki farklı şeyin aynı şekilde ücretlendirilmesidir ki bu da hakkaniyete uygun değildir.

(DEVAMI YARIN)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor