FİYATLAR ETKİLENİR Mİ?

Çukurova’nın bereketli topraklarında kısa süre önce ayçiçeği hasadına başlanılmış bulunuyor. Üreticilerin büyük emeklerle yetiştirdikleri ürünleri için artık hasat zamanı geldi. Makineler tarlalarda hasadı gerçekleştirirken, vatandaşlar ise fiyatının yüksekliği ile dikkatleri üzerine çeken yağın fiyatının hasada bağlı olarak nasıl etkileneceğini merak ediyor.

Mutfakların olmazsa olmazı olan, yemeklerin ise ana maddesi olan ayçiçeği yağı özellikle pandemi dönemi ile birlikte inanılmaz bir yükselişe geçti. Ucuz olmaları ile bilinen ve bu nedenle de vatandaşları tercih ettiği bazı zincir marketlerde 5 litrelik ayçiçeği yağının fiyatı 35 lira iken pandemi başlamasıyla birlikte kısa süre içinde 70 liralara dayanır oldu.

Vatandaşları isyan ettiren ayçiçeği yağının fiyatının yükselişi devam ederken vatandaşlar ise şu sıralar devam eden ayçiçeği hasadının fiyatlara yansımasını merak ediyor.

Bu yıl üreticiler ayçiçeğinin fiyatının artışını gördükleri için bol miktarda bu üründen ektiler. Fakat hesap edemedikleri bir şey oldu ve bu sene çok kurak geçti. Ürünlerin büyüme, olgunlaşma döneminde olmayan yağışlar, hasat öncesinde beklendi fakat o yağışlar da yağmayınca üreticilerin elde etmeyi umdukları verim maalesef ki elde edilemedi.

Uzmanların açıklamalarına göre geçen sene Adana’da 603 bin dönüm ayçiçeği ekilmişken bu sene bu rakam 650 bin dönümü bulmuş. Üretim alanı artmış artmasına rağmen ancak yağış azlığına bağlı olarak beklenilen verim artmamış. Hal böyle olunca da üreticilerin beklentileri düşmüş oldu.

Yine uzmanların açıklamalarına göre eğer bu sene tahminlerin de üzerinde seyreden kuraklık durumu etkili olmasaydı yani artan ekim alanına paralel olarak verim de geçen yıla göre artmış olsaydı piyasaya bol miktarda ürün sürüleceği için belki fiyatlar aşağı inmezdi ancak hızlı yükselişi frenlenmiş olurdu.

Hal böyle olunca da fiyatların vatandaşların beklentileri düzeyinde bir azalma eğiliminde olmayacağı bir tablo çıkıyor karşımıza.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor