GAZİ 16 MART CUMA GÜNÜ BAZI KURUMLARA UĞRADI

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Belediye Başkanı Ali Münif (Yeğenağa) Bey’in Kız Lisesindeki akşam yemeğinden sonra Mustafa Kemal Paşa’nın konuşmasından ilk bölümü dün sunmuştuk. Gelinen düzeyi anlatan Paşa, kazanılanlar  ve yapılanlarla yetinemeyeceğimizi anlatmış ve şöyle konuşmuştu:

“Fakat düşmanlarımız o kadar çok ve kalplerinde, vicdanlarında ve kafalarında aleyhimize besledikleri hisler ve fikirler o kadar sağlamdır ki, elde ettiğimiz bu kadar muzafferiyet ile o hisler ve fikirlerin bertaraf edildiğini zannetmek gaflete düşmek olur. Tarihi yapan akıl, mantık, muhakeme değil, belki bunlardan ziyade hislerdir. Düşmanlarımızın hakkımızda uzun asırlarla yoğunlaşan hislerini yalnız bugünkü hâdisat ile silebileceğimizi zannetmek, hakikati ifade etmek olmaz. Biz bunu zaferlerle değil, ancak bugünkü yükselişi kabul, bugünkü ilmin ve medeniyetin talep ettiği hususların bütününe sarılmak ve bütün medeni milletlerin irfan seviyelerine bizzat kendimiz erişmekle yapacağız. Milletimizin kabiliyeti, çalışmaya olan aşkı, bize bu yüksek kademeyi kolaylıkla geçmeye kâfidir. Ben şimdiden büyük milletin o seviyeye ulaştığını görmekteyim. Bilhassa bugün ve bu geceki gördüklerim, bu emniyeti daha çok takviye etti. Hemşerileri olmakla gurur duyduğum Adanalılara bir daha teşekkür ederim. Buradaki takdirkâr hislerimin bütün hayatımca bâki kalacağına emniyet buyurabilirsiniz.”

16 MART ZİYARETLERİ

Mustafa Kemal Paşa sabah ilk olarak Kolordu Komutanlığına geldi. Komutan Kenan Bey, konuklarını askeri mahfilde ağırladı. Fotoğraflar çektirildi. Paşa, Kolordudan ayrılırken Komutana gördükleriyle yaşadığı mutluluğu söyleyip kutladı.

Kolordudan sonra Cuma Namazı için Ulu Cami’ye gitti. Adana’nın en büyük ve özgün mimarisine sahip olan Ulu Camiin çevresi halk tarafından hınca hınç doldurulmuştu. Adana’ya ayak bastığı andan itibaren süregelen sevinç ve saygı gösterileri burada da sürdürülmekteydi. Doğu kapısında bir süre sohbette bulunduktan sonra camiden ayrıldı. Hemen yakınlarda bulunan Sanayi Mektebini görmek istedi. Burada okulun geçmişi ile öğretim düzeni hakkında bilgi aldı.

Öğleden sonra önce, Başkanı olduğu Müdafaa-i Hukuk Cemiyetine (Hakları Savunma Derneği) uğradıktan sonra hastaneye gelerek yöneticilerden bilgiler adı, hastalarla ilgilendi.

ÖĞRETMENLERLE

Öğretmenler Derneği, Paşa onuruna yemek düzenlemişti. Lise’de verilen bu yemeğe yaklaşık yüz elli kişilik bir davetli katıldı. Yemekte kız mektepleri müdürleri, bazı öğretmenler de hazır bulundular. Gazi’nin sağına Latife Hanım, soluna Vali Refet Bey (Canıtez) oturdu. Lâtife Hanım’ın yanına ise Dar-ül-muallimat (Kız Öğretmenler Okulu) Müdiresi Remziye Salih (Hisar) Hanım oturdu.

Yemeğin sonuna doğru Şair Mehmet Emin (Yurdakul) Bey, şiirlerini okudu. Daha sonra Adana izcilerinin sportif gösterileri ve yemin töreni seyredildi. Adana izcileri, herkesin takdirini kazanan gösteriler düzenlediler. Adana İzcileri Komutanı Kenan Bey izciliğin hedef ve amaçlarını anlatan konuşma yaptı. Ardından da Gazi Paşa’nın huzurunda devrimlere bağlı kalacaklarına dair bir ağızdan yemin ettiler. Heyecan uyandıran yemin ayakta dinlendi.

YARIN: TEMASLARA DEVAM

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor