KAVAKLIHAN’DAKİ VURUŞMALAR CEHENNEMİN SAHNESİ OLMUŞTU

BEŞİNCİ BÖLÜM

Hem bizimkilerin, hem de Mesnil’in beklentisi gerçekleşti. Üst üste uğradıkları inanılmaz kayıplar üzerine adeta çıldıran merkez komutanlık 11 Nisan günü Mesnil’e yardım etmek üzere, donanımlı bir orduyu Pozantı’ya doğru harekete geçirdi. Karar, Adana’dan Karaisalı’ya bildirildi. Kaymakam Beybaba haberi alır almaz, 11’inci Tümen’den gelmiş olan Teğmen Cemal Efe’ye 38 mücahit vererek Fransızlara karşı koyma görevini verdi.

Müfrezemiz 12 Nisan sabahı Çırbıklar Köyüne yetiştiklerinde çatışma başlamıştı. Camtepe, Kayadibi ve Bayramlı köyleri yanmaktaydı. Fransız topçuları durmaksızın ateş açmaktaydı. Çatışmanın şiddetlendiği anlarda yardıma diğer müfrezelerimiz de geldi. Fakat Makineli Tüfek birliğinin ölüm kusan mermileri yüzünden hareket edemiyorlardı. Bizimkiler bir ara makineli tüfek yüklü katırların mevzi değiştirmekte olduğunu fark ederek aniden ateş açtılar. Katırlar yıkılınca da hücum ederek bazı silahları ellerine geçirdiler. Özellikle makineli tüfekleri bu kez karşı tarafa çalıştırdılar. Fransızlar hiç beklemedikleri direnç ve karşı ateşlerden ürkerek geri çekildi. Böylece, Birinci Kavaklıhan Çarpışması hiç beklemedikleri yenilgileriyle sonuçlandı.

FRANSIZLAR BU KEZ ÇOK İYİ HAZIRLANDI

Tarihe İkinci Kavklıhan Savşı olarak geçen vuruşma yine bir mucize ile sonuçlanmıştı. Yine kısacık özetle, İkinci Kavaklıhan’ı anlatalım.

İşgalciler Kavaklıhan’da hiç beklemedikleri bozgundan sonra uzun bir hazırlık dönemine girdiler. En çok şaşırdıkları nokta, türlü silah ve bitmek-tükenmek bilmeyen cephane ile uçak dahil çeşitli araçlarla da bir türlü ilerleyememiş olmalarıydı. Türklerin bazen bir öğün yemek bile yiyemedikleri halde aslanlar gibi cephe tutmasına inanamıyorlardı.

15 Mayıs günü kesin zafer rüyası ile tanklar-toplar harekete geçirildi. Bir tümen piyade, dört batarya top, üç tank ve iki zırhlı araçla ve tabii ki sürekli bomba atacak uçaklarla artık hiçbir kuvvet karşılarında duramazdı. Bu kez Türklere tam bir ölümcül darbe vurulacağı kesindi(!). Sadece Tarsus’ta toplanan asker sayısı 5 bini bulmuştu. Yenice ve diğer mevzilerde de en az bu kadar tam teçhizatlı asker toplanmıştı.

17 Mayıs sabahı, şafakla hücuma geçtiler. Karayayla ve Kavaklıhan’a saldırmışlardı; amaç, Pozantı Yolu’nu kontrol altına alabilmek ve bu suretle Menil’in Taburu ile birleşip Türklerin eline geçen stratejik nokta ve karakolları yeniden almaktı. Tabii bu arada Menil Taburu da onurunu kurtarmış olacaktı. Bizimkileri tedirgin eden unsurlardan biri de zırhlı otomobillerdi ve Fransızların zırhlı 4 araç hazırladıkları öğrenilmişti.

Fransızlar ilk ciddi saldırıyı Büyük Karayayla Müfrezesine karşı yaptı. Bin kişilik kuvvet ve dört zırhlı otomobille Selim Efendi Çiftliği’nden harekete geçti. Çarpışma akşama dek sürdü ve teknolojik üstünlüğe sahip Fransızlar süklüm-püklüm geri çekilmek zorunda kaldılar.

17 Mayıs’ın şafağında Karayayla ve Kavaklıhan’a saldırdılar. Hücum şiddetli oldu. Türk cephelerine dalış yapan uçaklar alçalıp alçalıp sayısız bomba atıyor, makineli tüfeklerle tarıyordu. Tanklar, süvarilerin önünde, birer mobil kale gibi homurdana homurdana, cayırtı kopara kopara yaklaşıyordu. Kavaklıhan Grup Kumandanı Cemal, 3 tank, iki zırhlı otomobil, dört batarya topu ve en kötüsü iki uçakla donatılmış düşman kuvvetlerine karşı bir adım gerilemeden savaşmayı sürdüreceklerini karargaha bildirdi. Fazladan, bir zırhlı tren de Cephe gerisine sarkmak üzereyken mücahitlerimiz tarafından kuşatılabilmişti. Trendeki silahlar ha bire ateş kusuyordu. Yine de, kuşatma başarı ile sürdürüldü.

Saldırganlar şiddetli top ateşi karşısında direnemeyen Büyük Karayayla’ya girerek burayı ateşe verdiler. Küçük Karayayla’ya da mevzilenmek üzere kalabalık bir asker grubunu harekete geçirdiklerini fark eden mücahitlerimiz, hangi güdünün verdiği güçledir bilinmez, o cehennem ateşi altında gelenleri durdurdu. Kusun Boğazında, Yaramış Köprüsü başında şiddetli çarpışmalar geç vakte kadar devam etti.

YARIN: CEPHE KAYNIYOR, MESNİL ÇARESİZ KALIYOR

UÇAK

BREMON’UN UÇAKLARI: Birinci Kavaklıhan Savaşındaki beklenmedik hezimet üzerine adeta çılgına dönen Albay Bremond, kendine tahsisli uçakları da İkinci Kavaklıhan Harekatında, diğer uçakların yanında görevlendirdi.

SİNAN PAŞA

SİNAN PAŞA: Mustafa Kemal Paşa tarafından Batı Kilikya Komutanı

olarak tayin edilen Sinan Paşa, savaştan sonra da her 5 Ocak Kutlamasına

katılmıştı. Fotoğrafta, Sinan Paşa’yı (Gözlüklü), mücahitlerden Gani Girici

 ile 1952 Kurtuluş Bayramı törenlerinde görülüyor.

ARAÇLAR

FRANSIZ ARAÇLARI: Çetelerimiz atı, hatta eşeği bulamazken

Fransızlar araç bolluğuna sahiptiler. İkinci Kavaklıhan’a

hazırlanırken ağır silahların yanısıra dört de zırhlı araç

görevlendirmişlerdi. Fotoğraf, araç parklarından birini gösteriyor.

???????????????????????????

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor