KORONAVİRÜS EDEBİYATA DA BULAŞTI

(HABER MERKEZİ)-Hayatımızı bütünüyle değiştiren koronavirüs salgını edebiyatın da alanına  girmeyi başardı. Tarih boyunca yaşanan salgınların yer bulduğu roman ve öyküler şimdi yepyeni bir salgını daha yazıyor. Pandeminin, edebiyatın yeni teması haline gelişi üzerine bir yazı kaleme alan Seray Şahinler, bu konuyu başka birkaç yazar ile birlikte masaya yatıyor.  Oya Baydar, Yekta Kopan, Nermin Yıldırım, Jale Sancak, Harun Candan ve Defne Suman’ın görüşleriyle harmanlanan yazının tamamı,  Milliyet Sanat’ın Ağustos 2021 sayısında yer alıyor.

Tarihsel süreçte dünyada ve Türkiye’de yaşanan toplumsal gelişmeler, siyasi çalkantılar, savaşlar, çöken toplumlar, yükselen ideolojiler edebiyatta her zaman bir karşılık bulmuştur. Bu durum günümüzde de pek farklı değil. Hayatın her alanındaki gelişmeler tüm yönüyle yazarların meselesi halini alıyor. İçerisinde bulunduğumuz yüzyılı ve bütün dünyayı etkisi altına alan en güncel konu ise pandemi oldu. Virüs hayatın her alanındaki yerini güçlendirirken edebiyat alanında da bu gücü göstermeye başladı.

Seray Şahinler, Milliyet Sanat’ın Ağustos 2021 sayısı için kaleme aldığı yazıda, başarılı yazarlarla birlikte bu salgının edebiyatın yeni konusu olup olamayacağını tartışıyor. Şahinler’e konuşan Oya Baydar, Yekta Kopan, Nermin Yıldırım, Jale Sancak, Harun Candan ve Defne Suman, pandeminin yazarları ve yazılarını kaçınılmaz olarak etkileyeceği ve yeni yazıları biçimlendireceği fikrinde birleşiyor. İçinde bulunduğumuz sürecin sanata etki etmesi için üzerinden zaman geçmesi ve yaşananların sindirilmesi gerektiğini de dile getiren yazarların her biri, bu konuya farklı bakış açılarıyla ve farklı yönlerden yaklaşıyor.

Seray Şahinler’in pandemi ve edebiyat ilişkisine dair yazısının tamamı dilerseniz Milliyet Sanat’ın Ağustos 2021 sayısında okuyabilirsiniz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor