Kuraklığın belirtisi mi?

Takvimler kış mevsimini gösteriyor ancak Adana’da son günlerde termometreler 30’lu dereceleri göstermeye başladı bile. Sadece Adana’da değil elbette Türkiye’nin pek çok bölgesinde de sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Adana’da geride bıraktığımız hafta sonu hava sıcaklıkları o kadar çok yükseldi ki insanlar kısa kollularla bile gezmeye başladı. Havanın sıcak olması elbette çoğu kişi için güzel bir durum olabilir. Ancak doğanın dengesi için her mevsimin olması gereken gibi yaşanması gerekiyor.

Birkaç hafta önce yağan yağmurlar ve aniden soğuyan hava mevsim normallerine döndüğümüzü gösterdi derken yeniden hava sıcaklıkları yükselişe geçti.

Mevsimler artık o kadar birbirine karıştı ki sonbaharı görmeden kış mevsimine, ilkbaharı görmeden yaz mevsimine geçiyoruz. Mevsimlerin uzadığını da söyleyebiliriz. Yaz mevsimi neredeyse eylül ayının sonuna kadar devam ediyor. Yaz daha erken gelip daha geç bitmeye başladı. Bu durum yarı kuraklık bulunan bölgelerde, kuraklığı daha da artırabiliyor.

Kuraklık insan, bitki, toprak ve diğer canlı türleri için oldukça riskli bir durumdur. Canlıların hayatlarını idame ettirebilmelerinin önünde büyük bir engeldir kuraklık. Şuan ki seyreden iklim tablosunda gördüğümüz kadarı ile herkes kuraklığın giderek artacağından korkuyor.

Kış mevsiminin bu şekilde kurak geçmesi yaz mevsiminin ise daha da kurak geçeceğine işaret ediyor. Adana gibi sıcak memleketlerde yağışlar zaten yaz mevsiminde durma noktasına geliyor. Bu ise tarımdaki sulama problemlerinin artmasından tutun da barajlardaki su seviyelerinin azalmasına kadar çok sayıda olumsuzluğu da beraberinde getirecek sonuçlar doğuracak.

Peki mevsimlerde yaşanan bu değişmelerin, mevsimlerin birbirine karışmasının nedenleri nelerdir?

Uzmanlara göre mevsimlerin bu denli birbirine karışmasının en temel nedeni elbette ki insanlar. İnsanların yeşil alanları yok edip yerlerine beton yapıları yapmaya başlamaları, çevreye verdikleri zararlar… gibi nedenler arttırılabilir.

Doğal dengenin doğal seyriyle devam edebilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Aksi halde bu günleri bile mumla arayacağımız günlerin gelmesi yakındır.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor