Kuvvet antrenmanlarının faydaları

Sağlıklı bir kalp ve dolaşım sistemi, kişinin genel sağlık düzeyinin ilk göstergesidir.

Çünkü; kalpq vücudun motorudur. İşte kuvvet ve dayanıklılık antremanlarının yararlarından bazıları:

VÜCUT YAĞLARININZ KONTROLÜ

Aşırı kiloluk, dünyanın temel sorunlarından birisidir. Mesela her 3 Amerikalıdan biri şişmanlık sınırlarının da üzerindedir. Her yıl yaşanan milyonlarca ölümün şişmanlığa bağlı olduğunun belirlenmiş olması, fazla kiloları “önlenebilir ölümlere” neden olan faktörler arasında ilk sıraya yerleştiriyor. Vücut geliştirme, vücut yağlarının azaltılmasına belirgin şekilde yardım ediyor.

KAN BASINCINI NORMALLEŞTİRİR

Goldberg ve Eliot, “Hastalıkların iyileştirilmesi ve korunma için egzersiz” (1994) isimli araştırmasında 80 bilimsel çalışmayı inceleyerek, kuvvet çalışanlarının kan basınçlarının, genel görüşün aksine yüksek olmadığını, düzenli kuvvet egzersizlerinin sistolojik ve diastolik kan basıncını normalleştirdiğini ortaya koydular.

TOPLAM KOLESTROL DÜZEYİNİ DÜŞÜRÜR

Kuvvet antrenmanı yapanların kolestrol düzeyi, elit atletlerdeki gibi düşüktür. Özellikle ağır antrenman yapmak, yüksek oranlı lipoprotein yani ‘iyi kolestrol’ düzeyini artırması, böylece arterlerin yağ kolestrolünden temizlenmesi için en iyi yollardan birisidir.

TRİGLİSERİD DÜZEYİNİ DÜŞÜRÜR

Yiyeceklerle aldığımız yağların büyük bir bölümü trigliseridlerdir. Vücut enerjisinin önemli bir kısmını buradan alır. Ancak fazlalık trigliseridler vücut yağı olarak depolanır. Düzenli kuvvet antrenmanı yapanların vücutları, antrenmanlardan sonra bile yağ yakmaya devam eder.

KAN PIHTILARINA KORUNMA SAĞLAR

Kalp krizlerinin önemli bir bölümü yağ kolestrolünün artıklarının neden olduğu damar tıkanıklıklarından kaynaklanmaktadır. Kuvvet antrenmanları, pıhtı oluşumuna engel olan bir enzimin üretimini artırır.

STRESİ DÜŞÜRÜR

National Instute of Mental Healt, yetişkinlerin yüzde 30’dan fazlasının stres nedeniyle performans düşüklüğü yaşadığını ortaya koydu. Dayanıklılık çalışmaları, fiziksel ve zihinsel strese karşı koyabilmekte önemli katkılar sağlar.

POZİTİF YAKLAŞIMLARI DESTEKLER

Özgüven yoksunluğu ve düşük motivasyon gibi depresyon semptomlarını gösteren kişilerin kalp krizini daha yatkın oldukları bilim dünyasında ortaya kondu. Kuvvet çalışmalarının endorfin üretimine yardımcı olup, kişinin kendisini iyi hissetmesini ve özgüvenini geliştirmesini sağlar.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor