MODERN VÜCUT GELİŞTİRMENİN KISA TARİHİ (2)

Sandow’un vücut geliştirmeye katkıları bunlarla sınırlı değildi. Dünyadaki ilk vücut geliştirme dergisinin kurucusu ve editörü olan Sandow bunu uzun yıllar devam ettirdi.

Bu “vücut süper starı” aynı zamanda bir ticari zekasını iyi kullanarak vücutkk geliştirme ekipmanları satmaya başladı (halter, barlar ve dambıllar), böylelikle öncesinde el yapımı ilkel ağırlıklarla çalışılırken seri üretime geçmiş oldu.

Sandow yine kendi girişimleriyle 1891 yılında ilk halter müsabakasını İngiltere’de düzenlendi, ardınadn 1896 yılında halter sporu ilk kez olimpiyatlara girdi.

Bunları takiben ilk büyük vücut geliştirme yarışması 1901 yılında Londra’da yapıldı; galibi tabii ki Eugen Sandow idi.

Sandow ilerleyen yıllarda felç geçirdi ve 1925 yılında 58 yaşyındayken öldü… Bazı kaynaklar çamura saplanan arabasını güç gösteri maksadıyla kaldırarak kurtarmak isterken felç geçirdiğini söyleseler de bu iddia fantastik bir hayal gücünün ürünüdür.

Eugen Sandow’un adını çok yazdım farkındayım, ama enteresandır, Sandow felç geçirip öldükten sonra gömülmüş sayılmaz. O bugüne kadar şampiyon olmuş her Mr.Olympia’nın evinde ayakta duruyor, sadece biraz küçülmüş olarak.

Evet, günümüzde de Mr.Olympia yarışmasının birincilik ödülü –adını bir kez daha yazacağım- Eugen Sandow’un heykelciği olarak veriliyor!

CHARLES ATLAS’NI REKLAM KAMPYANYASI

Eugen’den sonra dergisinin yükümlülüğünü alan ve yarışmaların organizatörlüğünü yapan kişi Bernarr Macfadde oldu.

1920’li yıllara kadar süern yarışmalar başka bir yıldızın doğuşuna sabep oldu; 1921 En İyi Geliştirilmiş Vücut Yarışması’nın birincisi: Charles Atlas.

Charles Atlas o zamana dek vücut geliştirme için yapılmış en uzun soluklu reklam kampanyasının yıldızı oldu.

Bu kampanya tek sayfalık çizgi romanlardan oluşuyorud. Charles Atlas’ı meşhur etmiş ve vücut geliştirmenin geniş kitlelerce kabul edilmesine yol açmıştı.

İlk reklamda, plajda sevgilisiyle geçen genç ve sıska bir çocuk, iri bir zorba tarafından tartaklanıyor, alay ediliyor ve eve giderek ağırlık çalışarak vücut geliştirmeyi keşfediyordu.

Vücudunu geliştiren çocuk aynı plajda o iri zorbayı döverek kahraman oluyorud.

En klişe Hollywood senaryosunun doğuş öyküsünü de böylece öğrenmiş olduk.

1930’larda da birçok vücut geliştirme yarışması yapıldı, fakat katılanların hepsi halterci değildi, fiziğine güvenen yüzücüler, boksörler ve diğer estetik vücutlu atletler bu yarışmalarda boy gösterdi.

1939 yılında Mr America adı altında daha profesyonel bir yarışma başlatıldıktan sonra işin seyir değişti.

Rekabet ortamı artmıştı ve disiplinli bir şekilde ağırlık ve halter çalışanların bariz üstünlüğü kanıtlanmış oldu.

O sıralarad üst üste şampiyonluklar alan halterci John Grimek kütlesi ve estetiği ile dikkat çekiyordu.

Ona rakip olabilmek için disiplinli halter ve ağırlık çalışmaları yapmaktan başka yol yoktu.

Zaten rekabet her zaman kaliteyi getirmez mi?

(DEVAMI HAFTAYA)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor