Salt trafik ceza tutanağı yeterli değil!

BÖLGE (ÖZEL)Adana Şoförler Odası Başkan adayı Münir Karaaslan,  yaptığı yazılı açıklamada “ Türk yargısının ticari araç sahiplerinin büyük bir sıkıntısını giderdiğini ve trafik ceza tutanağına dayalı olarak SGK tarafından verilen idari para cezalarının iptali sürecinin bir üst mahkemece de onanarak kesinlik kazandığını bildirdi.

 Oda başkanlığı seçim çalışmalarını sürdüren Münir Karaaslan,  Av. Ahmet Çolak önderliğinde yürüttükleri hukuk mücadelesini kazandıklarını duyurarak; taksicilerin, kamyoncuların, nakliyatçı ve dolmuşçu esnafının milyonlarca liralık SGK idari para cezasının iptalini sağladıklarını bildirdi.

SGK’dan trafik ceza tutanağı sebebiyle verilen idari para cezaları için 30 günlük dava açma süresini esnafın kaçırmamasını isteyen Münir Karaaslan; mahkemeler sadece trafik cezası ihlali üzerine verilen trafik para cezalarına dair ceza tutanağının ticari araçta işçi çalıştırma olgusunu göstermeyeceğini bildiren mahkemelerin bu şekilde verilen SGK cezasını iptal ettiğini ve esnafın bu zor süreçte bir nebze de olsa nefes aldığını söyledi.

Av. Ahmet Çolak; iptal ile ilgili mahkeme gerekçesinde salt trafik ceza tutanağının sigortasız işçi çalıştırma olgusunu tam olarak ortaya koyamamış olduğunun gösterildiğini bildirdi.

OLAYIN AKIŞI BÖYLE GERÇEKLEŞİYOR

İdari para cezasının iptali süreci ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Adana Hukuk Ofisi kurucusu Av. Ahmet ÇOLAK,  süreci şöyle anlattı:

Dolmuşçu, servisçi, nakliyeci ve benzeri ticari araç sahibi gerçek ya da tüzel kişilere ait araçları kullanan bir kişi trafik kuralını ihlal ederek ettiği ve hakkında trafik ceza tutanağı tanzim edildiğinde bu tutanak anında yapılan anlaşma uyarınca SGK’ya gitmektedir.

SGK, kendisine gelen bu ceza tutanaklarını dolmuş sahiplerinin sicili dosyası  ile karşılaştırıp dolmuş ya da serviste aracı kullanırken  trafik cezasına muhatap olan sürücüyü o aracın “kuruma  bildirilmemiş sigortalı işçisi ”  sayarak araç sahibinden  bir günlük  APHB (Aylık Prim Hizmet Belgesi)  istiyor. 

Bu uyarıyı dinleyip aylar sonra  beyannameyi veren işyeri sahibi kişilere  bu kez de  “beyanı geç vermekten” ceza verilmekte idi. 

Hakkında Trafik ceza tutanağı düzenlenen  sürücü ile ilgili araç sahibi Aylık Prim Hizmet Belgesi yani işe giriş ve çıkış bildirgesi vermediği takdirde bunu işlemi SGK resen yapmakta, dolmuş sahibine  ceza tutanağındaki gün için SGK  primi  tahakkuk ettirdiği gibi, süresinde işçi çalıştırmayı ve  işten çıkışını  bildirmediğinden bahisle iş yeri sahibi (Dolmuş ve servis) gerçek  kişi ya da tüzel  kişiye asgari ücretin bir kaç katı 5510 SAYILI KANUNU UYARINCA   idari para cezası vermekteydi. 

Dolmuş ve servis sahiplerinin bu cezaya tebliğden itibaren 15 gün içinde itiraz hakları olup, çoğunlukla bu itiraz komisyonlarca kabul edilmiyordu. 

       Şimdi ise bu süreçte SGK’da itirazı kabul edilmeyen ticari araç sahiplerine uygulanan idari para cezalarının iptali davalarında İdari yargıda çok sayıda olumlu sonuç alındığını bildiren Av. Ahmet Çolak , bu idari para cezalarının mahkemelerce iptal edildiğini, bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemelerinde de iptal kararlarının onaylandığını bildirdi.

MAHKEME GEREKÇESİ

Av. Ahmet Çolak; iptal ile ilgili mahkeme gerekçesinde salt trafik ceza tutanağının sigortasız işçi çalıştırma olgusunu tam olarak ortaya koyamamış olduğunun gösterildiğini bildirdi.

İdari para cezalarının iptali davalarında mahkemelerin “ idari para cezasının tereddüte yol açmayacak tespit ve bulgulara dayalı olması gerektiğini, tek başına trafik ceza tutanağının  işçi çalıştırmaya delil teşkil etmeyeceğine “ karar verildiğini bildiren Av. Ahmet Çolak;

Mahkemelerin bu cezaları iptal gerekçesinde:

Sigortasız çalıştığı belirtilen kişinin gerçekten çalışıp çalışmadığı, bu kişiye ücret ödemesi yapılıp yapılmadığı, sözü edilen kişinin ve olayla ilgili varsa diğer tanıkların ifadelerine başvurulması amacına yönelik olarak sosyal güvenlik mevzuatı bakımından yetkili ve uzman kurum memurları vasıtasıyla etkin bir soruşturmanın yapılmadığı, davaya konu olayda yapılacak etkin bir soruşturma sonucunda , ceza kesilmesine giden süreçte sigortasız işçi çalıştırma fiilinin işlenip işlenmediği hususunun her türlü şüpheden uzak ve hukuken kabul edilebilir kesin delillerle tespit edildikten sonra ortaya konulması gerekirken, bu yol ve yöntemler izlenmeden , yetersiz inceleme ile İl Emniyet Müdürlüğünün davalı idareye gönderdiği trafik para cezası uygulandığına ilişkin yazısı esas alınmak suretiyle uygulanan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” şeklinde hüküm kurduğunu  belirtti.

TÜRK YARGISI HUKUKA AYKIRI İDARİ PARA CEZASI TATBİKİNE GEÇİT VERMEDİ

     SGK ‘ nın bu şekildeki  idari para cezası uygulamalarına yargının  “ dur” demiş olmasını Adana’daki ticari araç sahibi esnafın sevinçle karşıladığını bildiren Adana Şoförler Odası Başkan adayı Münir Karaaslan, esnafın bu sorununun çözümünde kendilerine destek olan Türk yargısına müteşekkir olduğunu bildirdi.

      Trafik ceza tutanağı mesnet yapılarak İdari para cezasına muhatap olan dolmuş ve servisçi, nakliyatçı esnafının bu cezaların kendilerine tebliğinden itibaren 30 gün içinde idari yargıda iptal davası açmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor