SES VER MUHALEFET!..

Adnan Menderes, Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan’dı.. Tarih  29 Kasım 1955’ti.. Meclis’teki grup toplantısında milletvekillerine şöyle sesleniyordu;

 “SİZ İSTERSENİZ HİLAFETİ BİLE GETİREBİLİRSİNİZ”

Gelişmelerin başlayış şekli şöyleydi;

DP içinde rüzgârlar pek de Menderes’in lehine esmemekteydi. Bu arada 29 Kasım günü yapılan DP grup toplantısında Ticaret Bakanı Sıtkı Yırcalı için bir soru önergesi verilmişti.

Adnan Menderes’in başlangıçta hazır bulunmadığı toplantıda, soru gensoruya dönüştürülmüş ve daha önce Başbakan’la aksine karar alındığı halde, Yırcalı, “Ben koltuğa yapışan adam değilim” diyerek istifa etmişti.

Sonradan Menderes’in de katıldığı grup toplantısında, hava biraz daha kızışmış, Yırcalı’nın ardından, eleştirilerin hedefi olan Maliye Bakanı Polatkan istifa etmiş, daha sonra yükselen “Zorlu… Zorlu” seslerinin üstüne Zorlu da bakanlıktan çekilmişti.

Bu durumda ne yapacağını bilemeyen Menderes, yukarıya Koraltan’ın odasına çıkmış, orada Mükerrem Sarol kendisine, “Siz lidersiniz, bakanlar istifa etsin, siz kişisel olarak güvenoyu isteyin!” önerisinde bulunmuştu. Menderes, grup toplantısına dönmüş, bakan arkadaşlarının istifasını bildirmiş ve “Kaderimi sizin reylerinize teslim ediyorum” diyerek kendi adına  güvenoyu isteyerek“Siz isterseniz hilafeti bile getirirsiniz” demişti.

  Şimdi adı sık sık gündeme gelen ve Rektörlüğü sırasında makam odasında  bir rektör gibi değil, din adamı gibi giyinen Prof.Dr.Ahmet Ağırakça yine meydana çıktı, hilafeti gündeme getirdi.

Diyor ki;  “islam dünyasının birliği şu an zor görünüyor. Çünkü baş yok. İslam dünyasının bir araya gelmesini sağlayacak olan tek şey hilafettir. Halifenin birleşmesi halinde hilafet kurumu oturur. Ve ümmet 20-30 yıl içerisinde o kurumun etrafında birleşir. Bu hangi millet olursa olsun mühim olan hilafetin ihyasıdır. İhya edilmesi de TBMM’nin yetkisindedir. 3 Mart 1924 yılında aldığı kararı gözden geçirir ve yeniden ihya ederse, ki hilafet, meclisin şahsı manevi mündemicindedir. O kararda hilafet ilga edilmedi. Sadece Abdülmecid’in görevine son verildi. Meclise devredildi. Yani şu anda 600 milletvekili içerisinde bulunan herkesle hilafeti temsil ediyor. Şayet ki çoğunluk herhangi birini “halife seçtik” kararını verirse bunda hiçbir sıkıntı olmaz. Meclis 15 dakika sürecek bir kararla bunu bitirebilir”.

Neyi bitirir sayın Rektör? Aşağıdaki maddeleri mi ?

– Madde 1:  Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir

– Madde 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

– Madde 3: Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe’dir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.

Bir maddesi daha var.. İyi oku sözde rektör!

– Madde 4: Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Peki durup dururken, nereden çıktı bu açıklama?

Gece rüyasında mı gördü, birileri konuşmasını , ortalığı karıştırmasını mı istedi?

Araştırılması, soruşturulması, hakkında yargıya başvurulması gereken bir durum..

SES VER MUHALEFET!..           

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor