Tarımın sorunları bin dönümden büyük

HABER: YENER EKİNCİ

ADANA (BÖLGE)- DEVA Partisi Seyhan İlçe Başkanı Halit Acı, yönetim kurulu üyeleriyle beraber Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen’e nezaket ziyaretinde bulundu. Kent tarımı ve çiftçi sorunlarının konuşulduğu ziyarette, partisinin iktidara geldiği ilk 90 ve 360 günde, hayata geçirmeyi planladığı 56 maddelik Tarım Eylem Planı’nı anlatan Halit Acı, çiftçinin traktörüne ve toprağına haciz gelmeyeceğini söyledi. Acı, ‘’Günümüz şartlarında, tarımın sorunları bin dönümden büyük’’ benzetmesi yaptı. 

‘EKİM ALANLARI AZALDI, İŞSİZLİK ARTTI’

Türkiye’nin pamuk veriminde dünyada ilk 3 ülke arasında olmasına rağmen yüksek maliyet girdileri ve yetersiz destekleme nedeniyle üreticinin beyaz altın yerine, mısır ekmeye başladığını belirten Acı,  Çukurova’nın bereketli topraklarının, pamuğa olan özleminin yıldan yıla arttığını söyledi. Adana için pamuğun özel bir yönü olduğunu belirten Başkan Acı, kentte ekim alanlarının azalmasının işsizliği tetiklediğini belirterek, “Pamuğun yetiştirilmesiyle ilgili işçilere istihdam olanağı sağlaması üretilen küspe ile hayvan yemi olması ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu bitkisel ham yağ ihtiyacını karşılaması nedeniyle aslında vazgeçilmez bir ürün denebilir. Çukobirlik’in kapanmasıyla beraber Adana Türkiye’deki işsizlik verilerinde ilk sıralara yerleşmiştir. Bu pamuğun bir ilin ekonomisine ne kadar katkı koyduğunun en bariz ve en net örneğidir” dedi.
‘YUNANİSTAN’IN YÜZDE 40’I KADAR ÜRETİYORUZ’

Süleyman Girmen ise şunları söyledi; “Türkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon 600 bin ton pamuk kullanıyoruz ve 750-800 binini biz üretiyor, gerisini ithal ediyoruz. İthal ettiğimiz miktar yaklaşık Yunanistan üretiminin yüzde 40’ına denk geliyor. Bu ithalatın karşılığında ne yazık ki ortalama her yıl 1 milyar 200 milyon dolarlık bir kaynak yurtdışına akıtılmakta. Şöyle bir çarpıcı sonuç var. ABD’deki bir üretici 250-300 kg pamuk alırken kazançlı bir üretim yapıyor ve pamuk üretimini devam ettiriyor. Ne yazık ki bizim Adanamızda bizim ülkemizde 400- 500 kg pamuk alırken, bu üreticimiz para kazanamamaktadır. Bunun temelinde yatan 2 tane ana sebep vardır, bunlardan bir tanesi üreticinin yüksek maliyetlerde girdi kullanması, ikincisi üreticilerimizin desteklemeler dahilinde zayıflatılarak yurtdışındaki ithalat pamukla rekabet ettirilememesidir. Bundan dolayı birinci sırada maliyetler düşürülmeli. İkincisi ise pamuğa olan destek daha da arttırılmalıdır. Biz torununa pamuk ektirecek tarım politikalarını geliştirmek durumundayız. Kısaca söylemek gerekirse pamuk üreticisinin en büyük sorunu maliyettir. Türkiye`de üretici dünyanın en pahalı mazotu ile üretim yapmaktadır. Üreticinin rekabet gücünün artırılabilmesi için üretimde kullanılan girdilerdeki vergi yükünün düşürülmesini gerekmektedir. Sıfır gümrük vergisi ile istenildiği kadar pamuk ithal edilebilen, ancak alternatif ürünlerin gümrük vergileri ile korunduğu bir ortamda pamuk üreticisinin daha ne kadar üretime devam etmesi beklenebilir?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor