DİYET BASAMAKLARI
Birinci basamak diyeti ve onun karşılığı hafif spor ya da antrenman uygulamak isteyen kimseler, önce kan kimyası değerlerini öğrenmelidirler.
Birinci basamak diyet uygun olan amatör sporcuları belirlemek için, 12-14 saat gece açlığının sonunda kanları alınarak, aşağıdaki ölçümler yapılır.
Kan değerleri, karşılarında gösterdiği miktarda bulunuyorsa, birinci basamak diyeti gereklidir:
Kolesterol: 260 mg (6.7 mmol) veya yukarısı
HDL-Kolesterol: 30mg (0,85 mmol) veya aşağısı
LDL-Kolesterol: 150 mg (3,9 mmol) veya yukarısı
Trigliserid: 150 mg (1,7 mmol) veya yukarısı
Kan şekeri: 100 mg (5 mmol) veya yukarısı
Hemoglobin: 12 g (7,5 mmol) veya aşağısı
Ürik asit: 6 mg (0,3 mmol) veya yukarısı
Kan kimyası değerleri bu profili yansıtan bir kimse için, birinci basamak diyet uygun olacaktır.
Birinci basamak diyetinde; patates, kepekli ekmek, yulaf mukarna (ıspanak, mantarlı, domates salçalı, yeşil biberli, soğan vs.), yağsız-tuzsuz peynir, yağsız yoğurt, sebez (bakla, fasulye, bezelye, mercimek, ıspanak), kanatlı eti (piliç, hindi, bıldırcın) balık (alabalık,uskumru) her çeşit taze meyve başlıca yiyeceklerdir.
Bu birinci basamak diyeti uygulayan sporcu ortalama iki ay sonra yeniden kan analizinden geçer; diyetin etkisi böylece kan tablosunda izlenmiş olur.
Birinci basamak diyet düzenli ve uygun seçilmiş spor eşliğinde yürütülmüşse, sporcu belki de artık ikinci basamak diyetine hazır duruma gelmiştir.
Birinci basamak diyetin sporusırasında, vücudun aşırı yağı önemli ölçüde atılmıştır,s por performansı ve dayanıklılık artmıştır.