‘Parasız eğitim için mücadeleyi yükseltelim’

(HABER MERKEZİ)-Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, 2021-2022 eğitim öğretim yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Parasız, bilimsel, demokratik ve sağlıklı eğitim için mücadeleyi yükseltelim” dedi.

Arıcı, salgın boyunca devletin eğitim ve koruma görevinden tamamen elini çekmesinin sonuçlarını en derinden yaşayanların yoksullar, işsizler işçi ve emekçilerin çocukları olduğunu belirterek yaptığı açıklamada “Çünkü parasız, bilimsel, demokratik ve sağlıklı koşullarda eğitim hakkı bir mücadele konusudur. Parasız, bilimsel, demokratik ve sağlıklı eğitim için mücadeleyi yükseltelim” dedi.  

“OKULLAR, ÇOCUKLARIN  TÜM GELİŞİMLERİ VE GELECEKLERİNİN ŞEKİLLENMESİNDE ÖNEMLİ KURUMLARDIR”

Okulların sadece eğitim yeri olmadığını, çocukların fiziksel, sosyal, duygusal ve ruhsal gelişimleri için, onlara güvenli bir ortam sağlamak için önemli kurumlar olduğunu ifade eden Aracı, “Çocuk istismarının ortaya çıkartılmasında ve çocuk koruma mekanizmasında da kritik önemde kurumlardır. Bu yönleriyle okullar çocukların sadece bugünlerinin değil, tüm gelişimlerinin ve geleceklerinin şekillenmesinde üzerinde titizlikle durulması gereken kurumlardır” dedi. Hükümetin bilimse verilere rağmen geçtiğimiz yıl okulları kapatmayı tercih ettiğini dile getiren Aracı, şunları söyledi,

  “Türkiye, dünyada okulların en uzun süre kapalı tutulduğu ülkeler arasında yer almaktadır. Bu durumun çocuklarımıza, gençlerimize faturası ağır olmuştur. Fiziksel gelişimleri, sosyalleşme ortamları, ruhsal ve zihinsel gelişimleri sekteye uğramış, çocukların güvenliği ve korunması azaldığı için riske açık hale gelmişlerdir. Ekran karşısında geçirdikleri süreler ve internet bağımlılığı riski artmıştır. Okulların kapanması her yaş gurubundan çocuk ve gençlerin eğitime erişimlerinde de eşitsizlikleri derinleştirmiş ve kalıcılaştırmıştır. MEB’in verilerine göre 2 ile 6 milyon arasında çocuk maddi ve teknik olanaksızlar nedeniyle uzaktan eğitime devam edememiştir. Çok sayıda çocuk, işçi hale gelerek çalışmak zorunda kalmıştır. Çocuk yaşta evlendirmeler de pandemi sürecinde okulların kapalı kalması nedeniyle artmıştır.

“UZAKTAN EĞİTİMİN SONUÇLARINI EN DERİNDEN İŞÇİ EMEKÇİLERİN ÇOUKARI YAŞADI”

Tek adam yönetiminin sermaye yanlısı ve emekçi düşmanı politikaları sonucu devletin salgın boyunca eğitim ve koruma görevinden tamamen elini çekmesinin sonuçlarını en derinden yaşayanların yoksullar, işsizler işçi ve emekçilerin çocukları olduğunu dile getiren Aracı, “Eğitim hakkına ulaşamamak, çalışmaya mecbur bırakılmak, küçük yaşlarda sömürü çarklarına sürüklenmek, bakım olanakları olmadığı için evlerde güvensiz şekilde ve tek başlarına kalmak bunun başlıca sonuçlarıdır” dedi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi ve Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere bilimsel çalışmalar ve verilerin, okul kapatmaların salgının kontrolünde belirleyici bir rolü olmadığı, ilkesel olarak ilk önce okulların açılması, en son okulların kapatılmasının benimsenmesi gerektiği şeklindeki tespitlerine dikkat çeken Aracı, “UNICEF çocuklar için alarm durumundan bahsediyor ve kuşakların kaybedilmemesi için okulları güvenli bir şekilde açmaya çağırıyor. Türkiye’de de bilim insanları, eğitim, sağlık örgütleri, veli örgütleri okulların açılması ve gerekli tedbirler alınarak açık tutulması için mücadele ediyorlar.  Okulların yüz yüze açıldığı bugün, yaşanan endişe ve kaygıların sebebi de tek adam yönetiminin iki yıl boyunca oluşturduğu garabet politikalarıdır. Kaldı ki, bugüne kadar ne Milli Eğitim Bakanlığı ne de alt birimler okullarla ilgili hangi hazırlıkların yapıldığını, ne tür önlemler alındığını paylaşmadı, paylaşmıyor. Süreç şeffaf bilgi ile halka anlatılmıyor. Halk yeni bir “sürü bağışıklığı” stratejisinden endişe ediyor!  Yapılan çağrılara tek bir cevap dahi verilmiyor. Bu durum, okullar için tekrar “aç kapa” uygulamasının geri gelmesi endişesini da beraberinde getirmektedir” dedi.

“ÇOCUKLARIN GELECEĞİ İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM”

Okulların güvenli şekilde açık tutulması için emekçilerle, sağlık ve eğitim örgütleriyle, velilerle birlikte mücadele etmeye devam edeceklerini dile getiren Aracı, “Çünkü parasız, bilimsel, demokratik ve sağlıklı koşullarda eğitim hakkı bir mücadele konusudur. Yeni eğitim ve öğretim yılı açılırken fahiş fiyatlarda zamlanan kırtasiye giderleri, servis ücretleri ve okul giysileri de devlet güvencesinde ücretsiz sağlanmalıdır. İşçi ve emekçi çocuklarına sosyal destek sağlanmalıdır. Çocuklarımızın geleceğini tek adamın iki dudağı arasından çıkartıp halkın eline alalım, birlikte mücadele edelim” dedi. Aracı, şu acil taleplerin yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti,

  • MEB alınan tüm önlemlere ilişkin şeffaf şekilde bilgileri paylaşmalıdır.
  • Okullarda tüm sınıflar havalandırmaya uygun hale getirilmeli, uygun olmayan sınıflar kullanılmamalıdır.
  • Okulda tüm yetişkinlerin ve öğrencilerin maske takması ve mesafeye uyması için gerekli önlemler alınmalı, maskeler ücretsiz olarak sağlanmalıdır.
  • Belirti gösteren ya da temaslı öğretmen ve öğrencilerin okula gitmemesi için bilgilendirme ve önlemler alınmalıdır.
  • Sınıflar seyreltilmeli, öğrenci sayıları 30’un altında tutulmalıdır. Gerekli öğretmen atamaları yapılmalı, ek sınıflar oluşturulmalıdır.  
  • Öğretmenlerin aşılamaları tamamlanmalı, 12 yaş ve üstü çocuklara da aşı açılmalıdır.
  • Okullar için gerekli bütçe ayrılmalıdır.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor