‘YAPTIĞIMIZ İŞ GÖRÜNDÜĞÜ KADAR BASİT DEĞİL’

Gayrimenkul Değerleme Uzmanları Adana’da basın açıklaması yaptı. Yaptıkları işin karşılığını tam olarak alamadıklarından bahseden Gayrimenkul Değerleme Uzmanları 23 Temmuz’da Resmi Gazetede açıklanan ‘Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi’ndeki artışın geçimlerini sağlayabilecek düzeyde olmadığını dile getirdi.

HABER: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-Gayrimenkul Değerleme Uzmanları Atatürk Parkı’nda emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaları ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Gayrimenkul Değerleme Uzmanları adına Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Fahri Önün yaptı.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanları olarak üniversitelerin ilgili bölümlerinde 4 yıllık eğitim almış, üzerine Sermaye Piyasası Kurulu’nun zorlu sınavlarında başarılı olmuş ve bu konuda yetkin, lisanslı uzman kişiler olduklarını dile getirerek söze başlayan Fahri Önün, “Bu eğitim süreci nereden baksanız 3 yıllık staj dönemi ile birlikte yaklaşık 7 yıl oluyor. Bu kadar yılda biliyorsunuz ki Tıp Fakültesi okunuyor. Tabi sağlık konusunda kıyas edilemez ama burada öne çıkarmak istediğimiz olay eğitim sürecimiz ve vasfımız. Sonuç itibariyle burada çalışan bir uzmanın kalifiye olduğu vasıflı olduğu kesinlikle bilinmelidir. Bizler birilerinin algıladığı üzere 2-3 tane resim çekerek basit iş yapan kişiler değiliz. Bizler herhangi bir gayrimenkulün yasal ve fiziki süreçlerini analiz ederek, piyasa koşullarına oluşabilecek değer aralığını tespit etmekteyiz” dedi.

“YAPTIĞIMIZ İŞ GÖRÜNDÜĞÜ KADAR BASİT DEĞİL”

“Sonuç itibariyle piyasada çeşitli özel, tüzel ve kamusal alanlarda iş yükümüz bulunmaktadır” diyen Önün, “Ağırlıklı olarak bankacılık sektöründe ekspertiz aşamasında görev aldığımız aşikardır. Bu durum bizlerin çok basit anlamda iş yaptığımız algısını oluşturmaktadır. Ancak mesleğimiz gereği kişi, kurum ve kuruluşların teminatları, alım satımları gibi alanlarında değer konusunda güvenliğini sağlamaktayız. 23 Temmuz’da Resmi Gazetede açıklanan Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesindeki artış biz Gayrimenkul Değerleme Uzmanları olarak geçimimizi sağlayacak düzeyde değildir. Zira en basitinden Anadolu’muzun birçok ilinde 3 + 1 daireler için istenen kira bedellerinin 4.000 TL civarında olduğunu, aidat, elektrik, su, internet, doğalgaz gibi sabit giderlerle ortalama 5.000 TL ye dayanan bir gider yanı sıra çocuklu bir ailede yaşam kalitesi yayımlanan artış ile sürdürülebilir olmadığı kesindir” diye belirtti.

“BU DURUM MESLEKTE ÇALIŞANLARIN HUZUR, MOTİVASYON VE SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”

Ancak her yıl olduğu gibi Gayrimenkul Değerleme Sektörü’nün bu konuda da özellikle bu yıl hak ettiği gerekli bedel ve oranlar dışında artışlarını alamadıklarını bildiren Önün, 2022 Ocak Ayı için belirlenen rakamın 1.092 TL, Haziran sonu itibariyle revize edilen bedelin ise 1.412 TL olduğunun ilgili kurum ve makamlarca belirlendiğini söyledi. Önün,

“Bu bedel olması gereken bedelin yaklaşık % 40 altındadır. Bu hesaplamada hataların en kısa sürede giderilmesi yönünde adımların atılmasını beklemekte ve aleyhimize olan mevcut bedel oranının ivedilikle revize edilmesini talep etmektedir. Zira mevcut tarife ile kazancın daha fazla olması için, iklim ve arazi koşulları yanı sıra zaman zaman tehdit-taciz olayları ile karşı karşıya kalmış olduğumuz yetmezmiş gibi çalışma saatlerimizin de artırılması gibi durumla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacaktır. Bu durum meslekte çalışanlarımızın huzuru, motivasyonu ve sağlığını tehdit etmesi yanı sıra raporlama kalitesinde ciddi bir düşüş olacağını şimdiden belirtmek isteriz. Teminat ve özellikle satışlarda kişi ve kurumların hak kaybının önüne geçilmesi için değeri milyonları bulan gayrimenkul değerleme işi hizmet bedelinin ölçülü ve mantıklı bir fiyatlama ile mümkün olacağını belirtmek isteriz. Bugün araç ekspertiz bedelinin 1.500 TL olduğu bir dönemde değeri milyonu geçen ve uzun bir süreç gerektiren Gayrimenkul Değerleme raporu ekspertiz bedelinin de makul seviyelerde olması gerektiği inancında ve talebindeyiz. Bu nedenle bir araya geldiğimiz şu günlerde Gayrimenkul Değerleme Uzmanları olarak; Sektörde yoğun olarak iş aldığımız en düşük Konut Değerleme Bedelinin 2.500 TL olarak revize edilmesini, diğer kalemlerde de düzenlemeye gidilmesini, yüksek enflasyonlu koşullarda eriyen ücretlerimizin, enflasyon artışı ile uyumlu hale getirilerek kamusal düzende en az yarıyıl periyodlarında gözden geçirilmesini ve buna ilişkin gerekli mevzuat değişikliğinin yapılmasını, yol ücretlerinin il ve mesafe kısıtlaması olmaksızın, rapor ücretine ek olarak 0,15 x Km x Benzin litre ücreti olarak belirlenmesini, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği nin yetki ve sorumluluklarının arttırılması özellikle asgari ücret tarifesinin belirlenmesinde yetkili kılınmasını talep ediyoruz.” dedi.

“HAKLARIMIZDAN ÖDÜN VERMEYECEĞİMİZİ İLAN EDİYORUZ”

Bunların acil ve öncelikli talepleri olup, sistemde emeklerinin sömürülmesine hizmet eden ve bunu sistematik hale getiren tüm uygulamalara karşı mücadele etmeye kararlı olduklarından bahseden Önün, “Başta SPK, BDDK, TSPK, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nden ve Gayrimenkul Değerleme Şirketleri’nden taleplerimiz konusunda duyarlılık ve destek bekliyoruz. Bu konuda ilgili makam ve bakanlıklara da duyurumuzu ilan edeceğimizi belirterek yukarıda beyan ettiğimiz taleplerimize sahip çıkacağımızı ve haklarımızdan ödün vermeyeceğimizi ilan ediyoruz” diye aktardı.

“İçinde özellikle geceyi geçirdiğiniz, ailenizin tüm zamanını içinde harcadığı dairenin, konutun ruhsat bilgilerini, projesiyle uyumlu olup olmadığını binada kolon eksikliği veya proje dışı binada büyüme yapılıp yapılmadığı, kaçak kat eklenip eklenmediği önemli değil midir? Tabi ki önemlidir” diyen Önün, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Sektörümüz çalışanları bunların hepsinin tespiti için ilgili belediyeye, tapuya, Boğaziçi ön görünüm bölgesinde ise ilgili kuruma, kıyı kanuna göre ilk 50 ve ikinci 50m içinde kalıyorsa kıyı kanununa tabi olup olmadığı gibi araştırmalar ve birçok duruma göre sayamayacağım birçok kuruma tespitler için başvuruda bulunur. Bilgi alırlar ve bir rapor hazırlarlar… Bu rapor şuan yeni ücret tarifesiyle 1.412 TL ye yapıyoruz. Bu tespitler için bazen şehir içinde 20 km yol yapıyoruz, bazen de şehir dışına git gel 200 km’yi aşan bir yol alıyoruz. Bakın hem şoför, hem mimariden hem inşai durumdan ayrıca haritacılık bilgisi yanı sıra şehircilik imar, yapılaşma koşulları gibi uzmanlık bilgilerini tek bir kişide topluyor ve diyorsunuz ki ‘1.412 TL ye bu işi yap’ Bu çok komik geliyor.”

“Bugün bir şirketin en az 40 adet rapor hazırlamalıdır ki 60.000 TL ciro elde etsin” diye belirten Önün,  “Düşünün bu bedelin aylık 15.000 TL ye ulaşan araç kirası, aylık 4.000 km için en az 200 litre mazot yakarak, yaklaşık 5.000 TL yakıt gideri olacak. Bu noktada şirket uzmanına ne kadar maaş verecek? Vasıfsız işçi maaşı alacaksa bu uzman gece gündüz çalışmasın. Fabrikada 8 saat çalışarak zaten bu maaşı alır” diyen Önün sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Sizce bu adil mi? Bizler tekrarlıyoruz, kalifiye ve vasıflı kişileriz… Dolayısıyla 23 Temmuz’da Resmî Gazetede açıklanan ‘Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi’ndeki artışı kabul etmemiz mümkün değildir.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor